Friday, December 16, 2011

Detective Comics

A DC Comics, az amerikai piac 30%-at lefedo kepregenybirodalom, par honappal ezelott ugy dontott, ujrainditja minden sorozatat. Augusztusban jelent meg a Detective Comics  884-ik, utolso szama. A Batman-t 1939-tol szerepelteto magazin 1937 ota, azaz 74 even keresztul minden honapban uj szammal jelent meg. Szedito belegondolni hany tortenet, reteg, onreflexio, reflexio az onreflexiora, ujragondolas, kreativ otlet hompolyog majd huszezer oldalon, aminek nemcsak iro, de olvasoi nagyresze is reg porlad mar. Ha antroplogus lennek, irnek egy disszertaciot arrol, hogy tukrozodik haromnegyed evszazad kulturaja Batman kalandjain keresztul. Hogyan valtozott a divat, a hosideal, a noideal, mindennapi technologia, Amerika es a vilag viszonya, patriotizmus, az emberi jogok, a krimiklisek,... egyszoval minden. A feladatot kulon erdekesse tenne, hogy mennyire alkalmatlan lenne ra a Detective Comics. Gotham varosa idotlenul noir, Batman pedig a kepregenyfigurak kozott is kulonosen sotet es szimbolikus, hetkoznapi emberi jellemvonasokat alig hordozo karakter. Mintha egy sotetitett, torzito uvegen keresztul neznenk egy szines vilagot.

Wednesday, December 14, 2011

Védett férfiak

Robert Merle azon keves irok egyike, akik egy telefonkonyvbol is regenyt tudnanak irni. Ezert szeretem. Minden konyve intelligens, elgondolkodtato, felnott,... de regeny. Azert irta oket, hogy szorakoztasson. AVédett férfiak pedig egy remekmu.

Thursday, December 8, 2011

Ulzana's Raid

Alig ismert, nyers, sot brutalis western. Nemeslelku indianok, romantikus vadnyugat? Aha...

Friday, December 2, 2011

The Artist - trailer

Nem tudom mit lehet kihozni masfel oran keresztul egy nemafilmbol, de ennel a trailernel szebbet es meginditobbat nagyon-nagyon regen lattam (youtube-on sajnos valoszinuleg nem jon le az a hatas, ami vasznon, egy moziteremben). Ez az elozetes igy, ahogy van, egy tokeletesen kesz, kerek tortenet.

u.i. kicsit kilogott a 'film' mufaji kategoriabol, ezert nyitok egy ujat 'trailer' neven es a True Bloodot is atteszem.

For the Man Who Has Everything

Meg gyerekkoromban sem kedveltem tulsagosan a Superman torteneteket. Egy mindenkinel erosebb, gyakorlatilag elpusztithatatlan hos igen unalmas. Az utobbi idoben viszont elkezdtem elvezni es gyujteni az olyan kepregenyeket (illetve filmeket es konyveket is), amik alapvetoen kevesbe erdekes temakrol szolnak, mivel ezeket igazan jol kell megirni, hogy elvezhetoek legyenek. Jelen esetben a paradoxont Alan Moore oldotta fel, egy humorosan Silver Age hangulatu (Batman, Robin es Wonder Woman Superman szuletesnapjara erkeznek meg eszaki-sarki erodjebe, azt tapasztalva, hogy egy vendeg mar megelozte oket), klasszikus tortenetben.

Tuesday, November 29, 2011

Batman: Sötét lovag, sötét város

Kedvenc, magyarul is megjelent Batman-tortenetem. Ma jottem ra, hogy a Peter Milligan, a Hellblazer jelenlegi iroja irta 1990-ben, ezt a nagyon hangulatosan megrajzolt, a Batman-mitosznak gotikus-horror eredetet ado, ketreszes sztorit. Siron tuli atok, enigmak, emberaldozat, temetok, egy nagyon oreg es gonosz varos. Elegge elszurt kalandot is irtam belole, sajnos.

A 13. emelet

Meg nem erdemelten kvazi ismeretlenul maradt sci-fi, ami szerencsetlensegere szinte egy idoben jott ki a Matrixszal. Nagy kar, mert nagyon hangulatos es 99-ben nagyon csattanos mozi.

Tuesday, November 15, 2011

Friday, November 11, 2011

Stephen King: A holtsáv

King keso tizeneves korom kedvenc iroja volt, szinte sosem talalkoztam olyan konyvevel, ami csalodast okozott volna. A gyengebb konyvei szimplan jok, a klasszikusok meg letehetetlenek. Vagy a letehetetlen konyvei mara klasszikusok, mindegy... Kozel hozta es erthetove tette a felnottek furcsa, bonyolult vilagat, amiert valami szinten furcsa modon szinte szemelyes halat erzek. Elsokent ismerkedjetek meg, ha erthetetlen okbol eddig meg nem tettetek, John Smithszel, akinek tortenetebol meglepo modon nagyon jo film- es sorozatadaptacio is keszult.

Wednesday, November 9, 2011

The Losers

A szorakoztatoan butacska film alapjaul szolgalo kepregeny minisorozat. Elarult es halottnak hitt black-ops kommandoscsapat bosszuhadjarata a CIA ellen, 32 vicces, szomoru, action-packed reszben. Erre talaltak ki azt a szot, hogy cool.

Tuesday, November 8, 2011

ABBA


Az egyik nap egyszerűen nem ment ki a fejemből. Hazafelé végig ezt kellett fütyülnöm, pedig, esküszöm, nem hallgattam aznap, nem a rádióból vagy valahonnan mászott a fülembe. Ez a zenekar, ez a szám (Dancing Queen) egyszerűen zseniális.

Thursday, November 3, 2011

Ides of March

Altalaban igyekszem tartozkodni attol, hogy egy frissen megnezett filmet ajanljak, jobban bizok az iteletemben, ha kicsit lecsengenek az elmenyek. Masfelol elsore meltonak talalni valamit a posztolasra remek erzes, most is elsoporte az aggalyaim. Jo lenne visszaemlekezni, miota is tetszenek a politikai thrillerek, de most elsore igy nem megy. Mindegy, a Marcius Idusat batran ajanlom. Feszes, intelligens es meglepo, nagyon jo szineszekkel. Ahogy George Clooney-tol megszoktuk.

Wednesday, November 2, 2011

Rebuild-II

A Rebuild-II lehetőséget nyújt a szabadidő tökéletesen haszontalan, ámde élvezetes eltöltésére.

2014-et írunk, kevéssel a zombiapokalipszis után (naja, most ennek van divatja; dehát a vámpírokat is kibírtuk valahogy). A játékot egy aprócska kolóniát irányítva kezdjük: 5 fő, néhány körülkerített/megerősített épület, semmire sem elég felhalmozott élelem, nulla felszerelés. Körös körül zombik. Innen szép nyerni.
És tényleg. Alacsony nehézségi fokozaton a játék kifejezetten könnyed élményt kínál, a körökre osztott játékmenetet érdekes, kalandjáték szerű események színesítik. Quick aside: nekem ebből örök élményem a Castles című klasszikus, amikor a játékmenet legelején felbukkan egy kellemetlenkedő földműves, akit ha nem eresztünk Isten békéjével, olyan Robin Hood történet kerekedik az esetből, hogy belerokkanunk.
Magasabb nehézségi szinten viszont a játék egy csapásra komolyabb színezetet ölt, és átmegy egy kőkemény erőforrás management stratégiába, ahol nemcsak hogy minden egyes lépést meg kell fontolni, de nem árt 5 lépésre előre gondolkozni. Élvezetes, gondolkodtató kihívás, bátran ajánlom.

Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek

Ket oregember otven ev utan talakozik, hogy megbeszeljek, mit tortent azon az utolso napon kettejuk, es egy fel evszazada halott no kozott. Szerintem ha ezt a regenyt Hemingway, Mann, Maugham vagy barmely mainstream iro irta volna, a legjobb regenyeik kozott tartana szamon a vilag.

Tuesday, October 25, 2011

Jethro Tull

A Jethro Tullhoz ugy allok, mint altalaban a hasonlo koru zenekarokhoz. A maga teljessegeben nem tudnam azt mondani, hogy tetszik a zeneje, nagyon mas korban szulettem. De vannak nagyon egyedi es hosszan visszhangzo szamai, amik miatt mindig odafigyelek ra. Peldaul ezek

Monday, October 24, 2011

David Osborn: Vadászidény

3 amerikai, kozeposztalybeli csaladapa szokasos eves vadaszturajara indul. Egyetlen dologban kulonboznek a tobbi, hasonlo barati tarsasagtol. Ok emberre vadasznak. Minden evben fogjul ejtenek egy part, akit lelancolnak a rengeteg kozepen allo maganyos vadaszhazukban, es az esti tivornya utan masnap hajnalban elengedik oket az erdoben. De iden van meg valaki a fak kozott rajtuk kivul. Valaki modszeres, felkeszult es kegyetlen. Es rajuk vadaszik.
Szamtalanszor (igen rosszul) megfilmesitett es ujrafeldolgozott, megunhatatlan archetipussa erett tortenet.

Thursday, October 20, 2011

Rob Roy

Liam Neeson skot Felfoldon jatszododo kalandfilmje pechjere epp a Rettenthetetlennel egy idoben jott ki, biztositva, hogy visszhang nelkul maradjon. Pedig a kozepes sebesseggel csordogalo tortenetet nagyon jo szineszek gorditik elore (Tim Roth, a negativ foszereplo pedig egyszeruen zsenialis, megerdemelten jeloltek erte Oscarra), a film csucspontja pedig a legjobb kardparbaj, amit filmen lattam. Masfelkezes kard a rapir ellen, kotelezo minden szerepjatekosnak.

Tuesday, October 18, 2011

Hárman a slamasztikában

Az en all-time-favourite szombat esti (vasarnap delutani) csaladi filmem. Az emberiseg egy szep korszakabol, amikor meg az Amerikai pite es a Masnaposok vilagan kivul is leteztek vigjatekok.

Saturday, October 15, 2011

Sixteen Horsepower

Egy (már) nemlétező zenekar egy besorolhatatlan stílussal. Ez utóbbit jobbára "alternatív country"-ra egyszerűsítik, mások pedig próbálnak valami egyveleg leírást adni a folk, a bluegrass és a country harmóniájáról. Aztán találkozhatsz mindenféle vallási felütésekkel is, maradjunk annyiban, hogy borderline biblical. Jó zene ez, szeressem. És ez már régóta így van. Anno a nagyon várt és keserű csalódást okozó Maffia-klub két pozitívumának egyike volt a zenekar említése. Mert bár nem onnan ismertem meg őket, de jól jött egy kis pozitív megerősítés.
Íme egy kis ízelítő.










Thursday, October 13, 2011

Ars Magica

Az Ars Magica sok jo tulajdonsaga reven kierdemelne, hogy megjelenjen itt, de most csak a magiarendszere meltatasara szeretnek szoritkozni, es bemutatni, miert tartom zsenialisnak. A magiarendszer az rpg-k rakfeneje (a harcrendszer mellett). Kezdetben vala a D&D - szerintem roppant elhibazott es hangulatrombolo - memorizalo szisztemaja. Ha egyszer tudom, hogyan lehet tuznyilat idezni, mi az, hogy egy hasznalat utan "elfelejtem"? 
A M.A.G.U.S manapontos rendszere mar sokkal jobb es "eletszerubbnek" tuno, leven, bizonyos magia-ero tartaleka van a varazslonak, amit fokozatosan merit le. De egy hasonlo zavaro pont itt is van. Miert nem megy a tizenegyedi tuznyil, ha az elso tizet minden erofeszites nelkul megideztuk? Es ha egy varazslat igenye 62 manapont, akkor 61-el mar meg sem probalhatom? Miert nem? Miert nincs eselyem legalabb egy felsikerre?
A WoD:Mage-e frappans szemleletvaltast es minosegi ugrast hozott. A magia vilagat kilenc, onkenyesen kivalasztott, szferara bontottak, barmely szferaban 0 es 5 kozotti jartassaggal lehet rendelkezni. Ha az adott varazslatot a Meselo 3-as nehezsegunek iteli, es van akkora a jartassagod, sikerulhet. Egyszeru, vegtelenul rugalmas, szinte hiba nelkuli. De a gondolat, hogy a kepzelettel es akarattal formalhato a vilag, nagyon modern idea. Nem igazan illik egy fantasy vilaghoz, fokent, hogy semmifele ritualis kulsoseg nem kell a varazslatokhoz, ami miatt egy kicsit kevesbe hangulatos is. Ezert nem szerettem soha peldaul a Kodex steril es unalmas magiarendszeret (mar azt a keveset, amit ismerek belole). Nincsen szukseg tovabba szent gralkent keresett osi igekre, poros varazskonyvekre, kantalasra, fekete macska aldozasara, stb..., amikkel nagyon elvezetesse lehet tenni a magiahasznalatot
Az Ars Magica gyonyoruen vegyiti a Mage-es spontaneitast a ritualis magiahasznalattal. Ha spontan varazsolsz (azaz elmondod a Meselonek, hogy milyen hatast akarsz letrehozni), kb ugyanugy teheted, mint a Mage-ben, de joval kisebb hatasu varazslatokat hozhatsz letre, mintha begyakorlott iget hasznalnal (a dobas+jartassag eredmenyt 5-tel kell elosztani). Erdemes es lehet varazskonyvek utan kutatni, evekig dolgozni egy ritualen. Nincs tovabba semmilyen mesterkelt korlatja annak, hogy milyen szintu varazslatot probalhat meg a karakter elsutni. Ha a dobasod erteke nem eri el a kivant szintet, meg mindig sikerulhet a varazslat, jelentos fizikai kimerules aran (amibe adott esetben akar bele is lehet halni). Nincs manapont. Ha van eleg hatalmad letrehozni egy varazslatot, akkor akarhanyszor megteheted, legfeljebb a fizikai tartalekaid felelese vagy a balszerencse allhat az utadba. Egyszeru, elegans, grandiozus.

Wednesday, October 12, 2011

Robert E. Howard: Men of the Shadows

Howard fantasy novellait meg a dedapam is olvashatta volna huszonevesen, bar nem biztos , hogy tudott olvasni, es biztos, hogy konyvet csak messzirol latott. Tortenetei 75 evvel a halala utan semmit sem veszitettek varazsukbol, es ez maga egy varazslat. Az egymassal osszeegyeztethetetlennek tuno univerzumokat, legendas, emberfeletti hosok vilagat gyurta ossze Lovecraft hideg, kozmikus horror-hangulataval. Nem tudnek tole kedvenc novellat kiemelni, ezert itt azt valasztom, amit legegyedeibbnek tartok. Mirol szol a Men of the Shadows? Egy vegorait elo, visszavonhatlan enyeszetbe sullyedo nep utolso nagy kiralyarol, a tradicio es a valtozas orok harcarol. Egy ballada.

Friday, October 7, 2011

Wolverine: Debt of Death

Nahat, egy varatlan gyongyszem. Annyi ev tehetsegtelen sztoridomping utan vegre jon valaki, aki nem akar mindenaron valami nagyon fontosat mondani (figyelsz Jason Aaron, Greg Rucka?), egyszeruen csak erti a karaktert, es nem fel eloallni egy egyszeru, szorakoztato, 80as evek akciofilmjeinek hangulatat idezo tortenettel. David Lapham, helyed van a szivemben. 

Monday, October 3, 2011

A vadon foglyai

Egy méltatlanul visszhang nélkül maradt film.
Sir Anthony Hopkins egyébként is elég magasan szerepel a kedvenc színészek listáján, de ezt az alakítását különösképpen kedvelem. Azon kevés karakterei egyike, amiben semmi őrület nincs.
Gyönyörű tájak, fantasztikus operatőri munka, emberi dráma.
Minden megvan a filmben, amire 2 órában csak szükség van. Az egyetlen, amit sajnálok most, az az IMDB végtelenül semmitmondó összefoglalója.

Friday, September 30, 2011

Alan Moore: The Killing Joke

A Joker-tortenet. Valami furcsa okbol 1990-ben ez lett Magyarorszagon az elso kiadott Batman-fuzet. Akinek az anyukaja megvette, es esetleg beleolvasott, az valoszinuleg az eletben tobbet nem jutott kepregenyhez.

Wednesday, September 28, 2011

Joseph Heller: A 22-es csapdaja

A szalloiegeve valt cim, amirol valoszinuleg igen keves hasznaloja tudna megmondani, mit is jelent, meg kevesebben azt, hogy honnan ered. Nekem nem volt egy konnyu olvasmany, tobbszor letettem es felvettem ujra, de erdemes belevagni. Itt belekostolhatsz.

Wednesday, September 21, 2011

Horgász a pácban

Nem szeretem Louis de Funés-t. Egyáltalán nem. Talán túl avitt számomra az a fajta humor, amit az ő filmjei jelentettek. A Csendőr... sorozatával például a világból ki lehetne kergetni. De van egy kivétel. A Horgász a pácban-t egyszerűen imádom. Talán mert kisgyermekkorom óta újra és újra előkerül (kutyás emberként nagypapám egyik kedvence volt), talán mert a monochrome világ jobban passzol ehhez a "régies" humorhoz, talán mert bumfordian bájos, ahogy a Jog megjelenik a filmben. Akárhogy is, Montpaillard lakói a szívemhez nőttek. Ismerjétek meg őket ti is.
Egy kis ízelítő.


Richard Dawkins: Az ördög káplánja

Chestertonhoz hasonlóan Richard Dawkins is csak nemrég tartozik kedvenc szerzőim közé. Nem is tudom, hogyan bukkantam rá, talán Mérő László könyvei nyomán, amik szintén megérnek egy ismertetőt. Dawkins korunk evolúcióbiológiájának fenegyereke. Szakterületén is megkerülhetetlen, de leginkább művelt laikusoknak írt kvázi ismeretterjesztő könyveiről ismert. Az említett kötet válogatott tanulmányokat tartalmaz, szemezgetve Dawkins oktatást, evolúciót, vallást, körüljáró, illetve kategóriákba nem sorolható írásaiból, példának említeném Douglas Adams temetésén elmondott beszédét, vagy Tony Blairnek írt esszéjét. 
A vallás gyakran visszatérő témája - vagy inkább szellemi boxzsákja - keményen beleveri a hívő olvasó orrát a realitásokba. Azaz valószínűleg ezt teszi, hiszen én nem vagyok vallásos, ezért csak sejthetem. Az életről, a világról, és benne betöltött szerepünkről egy abszolút materialista véleménye sosem szívderítő, Dawkinsnak valahogy mégis sikerül megédesítenie a pirulát.
Nézeteivel lehet vagy nem egyetérteni - bár ez utóbbi elég nehéz, főleg ha olvassuk - de íróként vitathatatlanul zseniális. Olvasott, a saját területén kívül eső természettudományokban tájékozott, humoros, szenvedélyes, önkritikus, a stílusa pedig egyszerűen lenyűgöző. Szinte zsonglőrködik a gondolatokkal. Van ebben valami klasszikusan brit. Mint Hugh Laurie Jools Sivister-ként. Egy letűnt birodalom öröksége. Sajnos nem tudom jobban megfogalmazni, olvassatok Dawkinsot és nézzetek Spooksot.

Tuesday, September 20, 2011

Raoul Renier: Setét álmok

Kornya Zsoltnak megvannak a maga hullamai, irt hihetetlenul jo konyveket es nagy csalodast okozoakat is - bar vedelmere szolva, az utobbiak is csak a sajat, elvart szinvonalahoz kepest gyengek. Ebben a novellagyujtemenyeben viszont emlekeim szerint minden iras legalabbis jo, tobb pedig kivalo. Akinek tetszett a Hitehagyott es/vagy van nemi affinitasa az Ars Magica vilaga irant (bar Kornya nem hivatalos AM-et ir, inkabb valami ahhoz hasonlot), annak kotelezo darab.

Friday, September 16, 2011

The Woman In Black

Kamaradrama, egy-ket szin kivetelevel minimalis, de nagyon hangulatosan hasznalt diszlet, idegborzolo hanghatasok, ket szinesz jatszik minden szerepet (a neha a szinen atlibbeno fekete ruhas holgytol eltekintve). Humor es borzongas (es szereptol fuggoen erthetetlen skot tajszolas).

Thursday, September 15, 2011

Fekete Vipera

Egy nagy klasszikus. Nem is ertem, miert a Mr Bean futott be annyira... Kulon elmeny Dr. Gregory House-t fiatal feleszukent latni.

Wednesday, September 14, 2011

Notes on a scandal

Baratsag, feltekenyseg, szinleles, megszallottsag, titok, csabitas, orulet, nok... Kenyes tema, kemeny film, ragyogo szineszek.

Tuesday, September 13, 2011

James Ellroy: The Big Nowhere

Szineszno-aspiransokbol lett kurvak, oket szeretokent tarto bunozok, nekik dolgozo, naluk nem sokkal jobb korrupt zsaruk, naluk nem kevesbe korrupt, de ambiciozus ugyeszek, kommunistavadaszat, szexualis deviancia, jazz.  Isten hozott az 50es evek Hollywoodjaban. A Los Angeles tetralogia masodik darabja

Thursday, September 8, 2011

Greg Rucka: Queen&Country

A Spooks kepregenyes ellenparja, az angol titkosszolgalat egy fiktiv csoportjanak eletet koveti. Elegans fekete-feher rajzolas, hus-ver karakterek, realis szituaciok, politika, burokracia, thriller, a foszereplok Spooksszal vetekedo halalozasi ratajaval.

Wednesday, September 7, 2011

Roald Dahl: Meghökkentő mesék

Sokszor es sokfele formaban kiadtak mar, de nem egy adott konyvre szeretnek itt hivatkozni, inkabb magara az eletmure. Bemutatni nem fogom, mert nem lehet. Mint egy nagy kupac kulonbozo, de egyforma szinu papirba csomagolt bonbon. Sotet, kicsavart humoru, kesernyes utoizu, egyedi. Meghokkento. Alapmu.

Monday, August 8, 2011

A XX. század nagy beszédei

Nomen est omen, kulonosebb magyarazatot nem igenyel a konyv, inkabb csak par rovid gondolatot fuznek hozza. Tobbfelekeppen lehet olvasni. Neha egy-egy gondolat, hirado-epizod kapcsan levenni a polcrol, elolvasni 1-2 "fejezetet", majd visszatenni pihenni a sulyos muvek koze. Vagy konyvkent, elejetol a vegeig. Mivel a beszedek kronologikus sorrendben kovetik egymast, szepen ativelo kepet kap az olvaso a teljes mult szazadrol. Nagyot csalodni egyik modszerrel sem fogtok. A beszedeknek tobb elonye is van. Eloszor is viszonylag rovidek, egymastol fuggetlenek, tehat tokeletes kotet utazas kozben, elalvas elott, pikniken. Masodszor, szorakoztatonak es informativnak szantak oket, amely celoknak tobbsegeben meg is felelnek. Ha valamelyik szerzonek nem tetszett a stilusa, annyi baj legyen, legfeljebb 2-3 fejezet az ove. Vegezetul ket dolgot ajanlanek. Az egyik Douglas MacArthur tabornok elete alkonyan mondott beszede a West Point katonai akademian. Szep, szomoru es meglepoen mas, mint amit vartam volna. Ha semmi mast, ezt olvassatok el itt. A masik pedig ugyanezen kotet masodik resze, a A XX. század magyar beszédei.

Eminem - Recovery

Nem gondoltam volna, hogy Eminemre is sor kerul itt a blogon, foleg nem tolem, de ami jo, az jo. Es szepen megfer Everlast mellett, ha a valo eletben nem is szivlelik egymast.

Wonder Boys

Es van amikor eppen a bonyodalom tesz valamit jova. Meg a kedvenc szineszeim (plusz egy par szinten jo). Ne hagyd ki.

Friday, August 5, 2011

Appaloosa

Szeretem az egyszeru torteneteket. Hasonlo okbol, mint pl a fekete-feher fenykepeket vagy kepregenyeket. Egy bonyolitasoktol mentes tortenetben nehez elrejteni a butasagokat vagy kovetkezetlensegeket, es igazan lehetoseget ad az alkotonak, hogy megmutassa, mit tud. Ilyen az Appaloosa is. Faek egyszerusegu alapsztori, egy csavar (a no) es harom nagyszeru szinesz. Es a soundtrackben Ed Harris enekel, nem is rosszul :)

Thursday, August 4, 2011

Engage

A megboldogult 90-es években óriási kedvencem volt a Master of Orion (I-II.) nevezetű űrstratégia. Aztán csillaga leáldozott, a harmadik rész lényegében sohasem készült el. Ma pedig egyre inkább úgy fest, hogy a körökre osztott stratégiai játékok ideje lejárt, az MMORPG-k és a RT stratégiák korát éljük. Kár. Kár, mert az Imperia-hoz hasonló dolgokban a nyugdíjasok és az egyetemisták mindig verhetetlenek lesznek, hiszen csak ők engedhetik meg maguknak, hogy napi 24 órát szánjanak egy egyébként tökéletesen jelentéktelen dologra.

Ebben az áldatlan állapotban érkezett az Engage, egy üde kis flash-es színfolt. A MoO harcrendszerét ötvözi az RPG-k fejlődés rendszerével. Ennyi. Ha úgy tetszik, a sakk egy fajtája. De azokat a 10-15 perceket remekül el lehet vele ütni. Azok pedig idővel órákká állnak össze ...

The Good Wife



Újfent egy "ügyvédes" sorozat.
Kezdjük azzal, hogy minden túlhype-olt cucc dacára, a The Good Wife az elmúlt két év legjobb sorozata. Tudom, most meghökken a T. Olvasó, megkérdőjelezi a hozzáértésemet/ízlésemet illetve elkönyvel egy utolsó kis pöcsnek. Megpróbálok innen visszajönni: számomra, ez az elmúlt két év legjobb sorozata. Mondok is pár dolgot, miért:
- Producer: Ridley Scott

Alan Moore: Swamp Thing

Amikor 1984-ben Moore atvette a Swamp Thing irasat, a B-kategorias horror sorozat mar evek lassu hanyatlas allapotaban volt. A kepregeny fohose, a vegyesz Alex Olsen, egy balul sikerult kiserlet utan a louisina-i mocsarba esett, es felnoveny-felember szornyetegkent emelkedett ki onnan. Moore egy meglepo csavarral az elso szamban teljesen uj iranyt szabott tortenetnek. Az, ezidaig vegig elveszett emberi mivoltat sirato Mocsarleny, rajon, hogy Olsen azon az ejjelen valoban meghalt, de halala pillanataban a pszicheje valahogyan osszeolvadt valamivel a mocsarban, es igy szuletett meg o maga. A legfontosabb, ot az emberi vilaghoz koto, szal elvagasaval Moore belokte a Mocsarlenyt a sajat eredetenek titkahoz vezeto felelmetes Odusszeiaba.
Moore 44 reszes sagajaban szinte az osszes klasszikus amerikai horror szereplot felvonultatja. Vampirok, farkasemberek, zombik, indian varazslok, kisertethazak, demonok, varosi legendak szegelyezik a Mocsarleny utjat, egyetlen gyonyoru tortenet-spiralra felfuzve. A sorozat (mint Moore mas muvei is) nagyon nagy hatassal volt a kepregenyiparra, es bonusz poenkent, itt lepett a lapokra eloszor az azota ustokosszeru karriert befutott John Constantine, a munkasosztalybeli varazslo. Ha valaha is vonzodtal az (amerikai) horror mufajahoz, a tragikus szerelmi tortenetekhez, vagy egyszeruen a kepregenyekhez, kotelezo darab. Vagy csak egyszeruen azert, mert hihetetlenul jo.

Tuesday, August 2, 2011

Osho: Mi a meditáció?

Ezt a konyvet ballagasi ajandekba kaptam a kozepiskolai fizikatanaromtol. Nagyon kedves gesztus volt tole, amit meginkabb azza tett a teny, hogy emlekezett egy beszelgetesunkre, amiben szoba kerult a vallas temaja (o kereszteny), es en emlitettem, hogy erdekelnek a keleti filozofiak.
Mirol szol a konyv? Strukturalis ertelemben igazabol nem is konyv, csak rovid eszmefuttatasok gyujtemenye a meditaciorol, tobb tucatnyi kulonbozo nezopontbol. Semmi koze a vallasos hithez, Osho nem nyilatkoztat ki dogmakent semmit. Tobbszor is hangsulyozza, hogy ne higyj el neki semmit, probald ki magad. Nagyon nagy hatassal volt a gondolkodasmodomra. Egyik kollegam szavaival (amik egy masik konyv kapcsan hangzottak el angolul, es az angol nagyon tomoren ki tudja fejezni, amit mondani akart/akarok vele): "One of the few books, that makes a difference".

Monday, August 1, 2011

George Jonas: Megtorlás

Az 1972-es muncheni olimpian palesztin terroristak meggyilkoltak 11 izraeli sportolot. A Megtorlas arrol szol, hogyan allt bosszut Izrael, 11 terrorista vezeto celzott likvidalasaval. A tortenet kozeppontjaban Avner, az osztag vezetoje all, a konyv az o szempontjabol koveti az esemenyeket, Avner kvazi gyerekkoratol az akcio vegeig, ahogy emberrol emberre haladva levadasszak celpontjaikat, es kozben rajuk magukra is vadaszni kezdenek. Az iro nem demonizalja a terrorista vezetoket, de nem is kuzd azert, hogy "arnyalt kepet" adjon roluk. Nem boncolgatja szentimentalistan a foszereplok lelki eletet , ahogy Spielberg tette hosszu es helyenkent eroltetett filmjeben. A meseloi fantazia ohatatlan beszivargasan kivul, amivel regenyt farag egy dokumentumkotetbol, egyszeruen leirja, hogy tortent. Ezert erdemes elolvasni.

The Lost Boys

Bar a soundtrackje mar szerepel a blogon, a hetvegen ujranezve rajottem, a filmnek sajat jogan is itt a helye. Hihetetlenul jo zene, humor, retteges es nagyon 80as evek. Es meg valami megfoghatatlan, alig eszreveheto, szomoru hangulat, ami a nagyon jo filmek jellemzoje. A Vampire Hunter D-hez hasonloan szinten keverednek kicsit  a mufajok, de annyira jol, hogy egyszerre lehet vegigmosolyogni a filmet es kozben valoban felni es felteni a szereploket. Kiefer Sutherland pedig itt is brilliroz.

Vampire Hunter D: Bloodlust

Rovid, tizeneveskori fellangolastol eltekintve sosem szeretem kulonosebben az animeket. A nyugati gondolkodasmodomnak tulsagosan idegen, de helyenkent rohejesen nyugatmajmolo, kvazi-pedofil, es a keleti szinjatszasra jellemzoen (ehhez a temahoz semmit sem ertek, csak nehany szamurajfilm es anime alapjan alkottam velemenyt) ripacskodo. A Vampire Hunter masodik resze viszont kivetel. Gyonyoru rajzolas, nagyon jo zene, erdekes tortenet, erdekes karakterek. Mindazonaltal ha valaki nem szereti a mufajok tulsagosan elenk keveredeset (leginkabb western-scifi-madmax-horror-nak irnam le), kicsit szedulni fog. Ha csak harom animet nezel meg eletedben, legyen ez az egyik. A masik kettorol majd ejtek szot kesobb.

Saturday, July 30, 2011

Gram Rabbit - Music to Start a Cult To

Nagyon nehéz téma ez. Kezdjük azzal, hogy a Gram Rabbit műfajilag gyakorlatilag besorolhatatlan.
"Their musical style has been described as an amalgamation of psych-rock and electropop." - mondja az egyik.
"Disco-pop, off-kilter country, and psychedelic rock find an eccentric home in the music of a Gram Rabbit" - így a másik.
Ennek megfelelőek a benyomások is. Nekem például nem tetszett. Nem nagyon. Volt az albumon egy jó szám. Talán kettő. De elfért az iPod-on, így aztán időről időre előkerült. It grows on you - ezt tudnám mondani. Ma már imádom ezt az albumot, az elejétől a végéig. Találó a címe is. Érdemes belehallgatni.

Friday, July 29, 2011

Irwin Shaw: Oroszlánkölykök

Harom ferfi, egy naci erzelmu osztrak sioktato, egy kozepkoru, valsagban levo amerikai szinesz, es egy fiatal amerikai zsido fiu tortenete a masodik vilaghaboruban. Mive formal egy embert a haboru, vagy talan inkabb mit hoz a felszinre belole. Kurt Vonnegut a legjobb masodik vilaghaborus regenynek nevezte. En ugyan csak egy Vonnegut konyvet olvastam es azt se ertettem, mivel annyian szeretik, csak jelent valamit.
Ha jol emlekszem, elo kalandozasom volt a "szepirodalom" iranyaba, leszamitva persze a kotelezo(en szar) olvasmanyokat. Azota, ha kedvenc regenyen gondolkodom, mindig ez ugrik be elsore.

Thursday, July 28, 2011

Arthur Koestler: Sötétség délben

Egy sztalini kirakatper a vadlott szemszogebol. Hat... ez a leiras mindent elmond, azon kivul, hogyan van megirva. Nagyon jol.

Cape Fear

Megkovetem egy korabbi bejegyzesem. Ebben a filmben De Niro nagyon jot jatszik. A koret pedig egy brutalis thriller, regi kedvenc szineszem, Nick Nolte (szegyen, mennyire eltunt), es egy paradas mellekszereplo garda. Most latom, hogy ez egy remake, erdemes lenne megnezni az eredetit is. Vicces csavar, hogy az eredeti foszereploi itt mellekszereplokent tunnek fel.

Wednesday, July 27, 2011

The Game

Nagyon stilusos, nagyon eredeti thriller. Itt a helye, hacsak egy is van koztunk, aki nem latta. Eastwood mellett van meg 1-2 szinesz, akiktol latatlanban barmit megnezek, ezek egyike Michael Douglas.

John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Mint  a legtobben, en is szeretem a kemregenyeket, de nem vagyok le Carré rajongo. Talan tul irodalmian ir az izlesemnek. Volt konyve, amit kb 180 oldal utan tettem felre. A kém, aki bejött a hidegről viszont kivetel. Szomoru, hideg es sokkolo. Nem fogod jol erezni magad, mikor az utolso oldal utan leteszed, de nagyon sokaig emlekezni fogsz ra.

Tuesday, July 26, 2011

Fables

Bill Willingham brillians urban fantasy-ja mar a 107. resznel hompolyog, es meg mindig a havonta megjeleno legjobb cimek kozott foglal helyet. Manhattan egy, a "muglik" elol varazslattal elrejtett negyedeben elnek gyermekkorunk mesejenek hosei, miota vilagukat leigazta a rettenetes Adversary. Hofeherke, a varos polgarmesterenek helyettese, Prince Charming a politikai ambicioktol futott csabito, a fabulak vilagara fenyegeto kulso veszelyek elharitasaert felelos Maugli,  Kekszakall, Piroska, gyakorlatilag a teljes Grimm- es egyeb mesevilag felvonul a kepregenyben. Mikor a fabulak ketsegbeesett menekulesuket szerveztek, sajat vilagukrol a mienkre, paktumot kotottek egymas kozott, amelynek ertelmeben az uj vilagban mindenki tabula rasa-val indul. Igy lehetett a notorius gyilkos Bigby (Big Bad) Wolf a varos seriffje, azzal a kitetellel, hogy a Farmra (ahol a nem emberi kulseju fabulak, peldaul a 3 kismalac, a kecskegidak, es egyeb korabbi aldozatai, elnek) nem teheti be a labat. A leginkabb lecsuszott magannyomozora emlekezteto farkas, hogy emberfelettien eles erzekei miatt bearamlo konstans informaciotomeget tompitsa, allando pia- es fustfelhobe burkolja magat. A karakterek eszmeletlenul eredeti kicsavarasai a klasszikus alakoknak, a mufaj pedig a horror, humor, fantasy, akcio es mese kevereke. Kedvenc, szornyen sotet humoru epizodom, mikor egy, a fabulakat tevesen vampiroknak nezo ujsagiro zsarolni probalja oket. Elkabitjak, es az oteves kisfiu testeben ragadt (emiatt allandoan morozus es reszeg) Pinochio segitsegevel mindenfele malac pedofil fotot keszitenek rola. Igy ellenzsarolassal sikerul megoldani a problemat.

Monday, July 25, 2011

A Prayer for the Dying

Szomoru film egy kiugrott IRA-tagrol. Egy jo 80as evekbeli krimi lenne,  Bob Hoskins es Mickey Rourke jateka nelkul. Csak az utobbi ir akcentusa miatt is erdemes megnezni.

Sunday, July 24, 2011

Gone Baby Gone

Ütős film, több értelemben is. Az a fajta ami után ülsz a söröd fölött, bólogatsz, mondanál valamit, aztán mégsem. Én sem tudom, mivel tudnám ajánlani, azon kívül, hogy megosztom a véleményem, miszerint nagyon jó film. Elmesél egy történetet. Életszagú, eredeti, elgondolkodtató. Érett. Külön kiemelném Ed Harris játékát. Először meg sem ismertem, pedig nagyon jó az arcmemóriám. Harrist hajlamos vagyok a korszak legjobb, de legalábbis legsokoldalúbb színészének tartani. A mindenki által ajnározott Robert De Niro (vagy az elmúlt 20 évben Al Pacino) minden filmjében Robert De Nirot (Al Pacinot) játsza. Nagyon erős jelenléte van a vásznon, de minden, általa megformált karakter, mintha ugyanaz az ember volna, aki csak a külöböző életkörülmények miatt viselkedne eltérően. Harrisnek viszont ezer arca van. Nézd meg a Sziklában, ebben a filmben, vagy a Just Cause-ban, a karakterei még csak nem is hasonlítanak egymásra. Az utóbbiban egy tízperces szerepben úgy játsza el az elmebeteg sorozatgyilkost, hogy Anthony Hopkins elszégyelheti magát.

Saturday, July 23, 2011

L.A. Dragnet

Pár évvel ezelőtt, ha jól emlékszem, az M2-n adták főműsoridő után, a legendás rendőr-sorozat 2003-as verzióját, aminek a főszereplőjét és narrátorát (a narráció volt az egyik legjobb a sorozatban), Joe Friday nyomozót, Ed O'Neil, mindenki kedvenc Al Bundyja játszotta. A független epizódok többségében megtörtént eseteket dolgoztak fel, ami - a Nyomozás a boncasztalonhoz hasonlóan - sokkal érdekesebbé tette a történeteket. Egyrészt valóban érdekelt, ki volt a gyilkos és hogyan kapták el, másrészt a sztorikon is látszott, hogy nem egy CSI-szintű forgatókönyvíró hányta vászonra. Sajnos az emberek többsége nem érzékeny az ilyen apró minőségbeli különbségekre, ezért valahol a második évad közepe táján lefújták. Annyira, hogy még letölteni sem tudom sehonnan.

Friday, July 22, 2011

Roger Gough: Kádár János, a jó elvtárs?

Bar a tortenelmet mindig szerettem, a 20.szazadi reszet iskolas koromban unalmasnak tartottam. Bonyolult, unalomig reszletezett, a kozepkor, foleg a kedvenc okor, vilagahoz kepest szurke. A masodik vilaghaboru utani magyar tortenelem pedig meg ennel is szurkebb. A szocializmusrol csak jellegtelen, arcnelkuli emberekre, irigykedve olvasott nyugatnemet jatekmagazinokra, altalanos olcsosag-szagra asszocialtam eloszor, bornirt, rohejes jelszavak skandalasara kesobb. Hogy egy masik kortars tortenelmi szornyet emlitsek, a naci Nemetorszagban volt valami fantasy-szeruen epikus. Egy vilagot felforgato szent orult nemzetvezer, okkultizmussal kacerkodas, ordogi gonoszsag, a vesztes ugy varazsa, az egesz vilaggal szembenallo dac.  Ezzel szemben a szocializmus...hat.... Mintha pont az lett volna a lenyege, hogy mindent kioljenek az eletbol, ami erdekesse tehetne.
Aztan valamikor huszeves korom tajekan rajottem, hogy a szuleim, nagyszuleim peldaul ebben eltek, es elkezdtem olvasgatni a korszakrol. Itthon, az objektiv megiteles nehezsegei miatt, eleg nehez szerintem jo konyveket talalni a temarol. A szerzonek ezert behozhatatlan elonye, hogy semmi koze nincs a magyarokhoz.
Hosszu bevezetes utan a konyvrol roviden: Kadar Janos eletutjan keresztul bepillantast enged a 20. szazadi magyar szocializmusba, az illegalis mozgalmi kezdetektol a rendszervaltasig, majdnem letehetetlen stilusban (szamomra legalabbis). 2 nap alatt vegeztem ki az 540 oldalt.
Ha ez az ajanlo meg igy sem keltette fel az erdeklodesed, kepzeld el kedves olvaso,  hogy sorkatona vagy a 80as evek elejen, a laktanyaban pedig a radio savkeresojebe egy szog van beverve, hogy ne lehessen befogni a Szabad Europat. Nem ut szoget a te fejedbe is, milyen lehetett akkor Magyarorszagon elni?

Thursday, July 21, 2011

Milton Helpern: Nyomozás a boncasztalon

Mit nem rejt neha a csaladi konyvespolc? Peldaul az amerikai igazsagugyi orvosszakertoi palya kvazi megteremtojenek, oneletrajzi anekdotakkal atszott, visszaemlekezeseit. A szerzo olyan kellemes, lebilincselo modorban irja le a rusnyabbnal-rusnya eseteket, hogy akarhanyszor elolvasom, mindig kedvem tamad patologusnak lenni. Kulonleges izt ad a konyvnek, hogy valoban megtortent nyomozasokrol olvasol, nem pedig egy arcoskodo CSI epizodot nezel epp (sose ertettem, miert sztaroljak annyira azt a sorozatot).

White Hunter Black Heart

Ha egy filmben Clint Eastwood jatszik, mar felig be is lopta magat a szivembe. A legegyedibb, es szerintem egyben az egyik legjobb Eastwood film.

Wednesday, July 20, 2011

Jerome K. Jerome: Egy naplopó tűnődései

Ez konyv Kata reven kerult a kezembe. 1886-ban irodott, magyarra Karinthy forditotta. Elvetve akadt benne hat egymast koveto oldal, amin nem nevettem fel hangosan legalabb egyszer. Szegyen, hogy nem kotelezo olvasmany.

Tuesday, July 19, 2011

Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes

Egy Tarzan film, amiben nincs Csita, lianokon ugralas, es gonosztevoket megbunteto, emberfeletti kepesegekkel rendelkezo nemes vadember. Csak egy ember, aki az allatok kozt nott fel, es akit megprobalnak beilleszteni a kora huszadik szazadi angol nemesi tarsadalomba. Nem mondanam lenyugozoen jo filmnek, de jo film, egy rengetegszer megfilmesitett tortenet eredeti megkozelitese, kalandfilm helyett drama, es kituno szineszi jatek.

Friday, July 15, 2011

Shadows Over Filmland

Nehany evvel ezelott a Pelgrane Press kiado eletet lehelt a kisse tetszhalotti allapotban levo Call of Cthulhu vonalba. Nagy koszonet erte, mert tortenetesen ez a kedvenc szerepjatekom, bar klasszikus Cthulhu-t evek ota nem jatszottam (es akkor sem sokat).Trail of Cthulhu cimen ujrairtak a szabalykonyvet, csinaltak nehany egyszeru, de okos valtoztatast, es elkezdtek modulokat kiadni. Minden termekuk, ami eddig a kezembe jutott, kivalo volt, de legalabbis jo. A Shadows Over Filmland ezidaig a legeredetibb. Diohejban, az iro vett egy tucatnyi, a 30-as evekben divatos, horror-mozi tortenet, a mumia bosszujatol az afrikai dszungelszornyon keresztul a nemet erdokben garazdalkodo farkasemberig, es mindegyiknek adott valami lovecrafti csavart. Egyszerre nosztalgikus, humoros, es szimplan ragyogo.

Thursday, July 14, 2011

Damages


Mit is mondhatnék erről a sorozatról?
A Damages nem kimondottan népszerű sorozat. Megbélyegzik. Ügyvédes sorozat. Szitokszó. Azokban nem történik semmi. Csak megy a jogi csűrés-csavarás, Clark contra Minnesota 1973, keverik a szart, és ennyi.
A Damages nem egy ügyvédes sorozat. Szerepelnek benne ügyvédek is. Sőt: a főszereplők ügyvédek. A setting, a scene ez a világ. De ez egy bűnügyi thriller. Azok közül is egy a jobbak és durvábbak közül.
Ha ez még nem győzne meg, mondok mást:
Glenn Close, Rose Byrne, William Hurt, Timothy Oliphant, Ted Danson, Tom Aldredge
A Damages kötelező darab.
Most kezdődik a 4ik évad.

Everlast

A tavalyi evem legjobb "popularis zene"- felfedezese. Nehany het leforgasa alatt rongyosra hallgattam minden albumat.

Wednesday, July 13, 2011

Grosse Point Blank OST

Egy igazi limonade soundtrack, mint a film maga. De jo ertelemben. Vegig porgos, vidam, relaxalt, nem tudok egy szamot se mondani, ami ne lenne jo rajta. Es ez valami egy egesz albumnal. Szinte latom magunkat Zebegenyben, elfoglalva a nyari hazat, kipakolas es vacsorafozes kozben.

Rain Man OST

Remek film, de talan meg remekebb soundtrack. Ha  kedvenc filmzenet kene megneveznem, biztosan az elso harom kozott jutna eszembe.

Thursday, July 7, 2011

Atomic Robo

Atomic Robo egy Nikola Tesla altal alkotott robot, a tudomanyos furcsasagok kivizsgalasara letrehozott Tesladyne Industries alapito tagja. Ez a meltatlanul kevesse ismert sorozat a legrohejesebb kepregeny, ami valaha a kezembe kerult. Teljes szamokat lehet vegigolvasni hatalmas mosollyal az arcon, idonkent pedig szivbol felrohogni. Atomic Robo megkuzd Otto Skorzeny-vel, a Himalajaban ordogi kiserleteket vegzo nacikkal, tebolyult szovjet atomtudossal, lovecract-i szornyetegekkel, intelligens, de emlosokkel szembeni kisebbsegi komplexustol szenvedo dinoszaurusszal, nem teljesen kihalt oriasmadarakkal, vagy neha a vampir dimenzio lakoival. Nem lehet letenni es elegge ajanlani :)

Friday, July 1, 2011

The Sixth Gun

 “During the darkest days of the Civil War, wicked cutthroats came into possession of six pistols of otherworldly power. The Sixth Gun – the most dangerous of the weapons – has vanished. When the gun surfaces in the hands of an innocent girl, dark forces reawaken. Villains thought long dead set their sights on retrieving the gun and killing anyone in their path. Only Drake Sinclair, a gunslinger with a shadowy past, stands in their way."

Klasszikus western hangulat, sotet, termeszetfeletti atmoszferaval atszove, szemet gyonyorkodteto rajzolas. Mi kell meg? (Zselinek kifejezetten ajanlott)
Izelitonek itt az ingyenesen elolvashato elso resz!

Thursday, June 30, 2011

Ten: Babylon

Tortenetmeselos, kemeny, de dallamos rock. Ezt a stilust a Blind Guardiannal szerettem meg 1999-ben Leanyfalun, es 2001-2002 tajan talaltam ra a Ten-re a koli egyik szerveren. Sajnos az egyuttes albumait alig lehet megszerezni.
http://www.youtube.com/watch?v=9yUSBm75BFM

Wednesday, June 29, 2011

Johnny Cash: American

Az American egy hat albumbol allo valogatas, fokent Cash idoskori szamaibol. Az utolso ketto mar joval a halala utan jelent meg. Johnny Cashsel eloszor Zoli szamitogepen talalkoztam, a Hurt videoklippjeben, meg a kozos albiban. Ha egy szoval kellene jellemeznem, azt mondanam: megrendito. Szokas szerint nem tudom igazan jol megfogalmazni, miert Cash az egyik kedvenc enekesem. Azt hiszem, az igazan nagyoknal - es o az volt - ez mindig nehez. Csodalom az idos korukban is ujat alkotni kepes embereket, Cash pedig nemcsak, hogy kepes volt erre, de a kesei szamai az igazan nagyok. Nagyon nehez tole egyet valasztani a megannyi klasszikus kozul, ezert inkabb maradok annal, amivel megismertem.

Bëlga: Zigilemez

Zsenialis.  Pont :)

Tuesday, June 28, 2011

True Blood: Opening Credits

"I wanna do bad things with you"

The Southern Vampire Mysteries sorozat adaptacioja a vasznon. Igeretesen indulo World of Darkness koppintas, de valahogy 6 resz utan elment tole a kedvem. Az intro es a focimdal viszont verhetetlen (ha ismer valaki jobbat, erdekelne).

Underbelly

Fajsúlyos cucc. Így mondanám.

Monday, June 27, 2011

Guns N' Roses: Chinese Democracy

Nem biztos, hogy egy igazi Guns N' Roses rajongo egyetertene ezzel - azt hiszem, tinedzserkent csak azert nem lettem az, mert soha semminek nem voltam rajongoja  - de lehet, hogy megerte 15(!) evet varni erre az albumra. Ha ezt hallgatom, elkepzelhetonek tartom, hogy ha ujra kezdhetnem, mashogy csinalnam.

Sunday, June 26, 2011

Survivor

Mit is mondhatnék... 11 év, 22 évad, és még mindig a világ legjobb reality-je. Annyival komplexebb, mint a klasszikus "Arról szól az egész, hogy tizenikszen éheznek, és az operatőr nem ad nekik enni.", hogy azt el sem tudom kezdeni kifejteni. Rettenetesen sajnálom, hogy az RTLklub annak idején okosabbnak hitte magát mindenki másnál, és csonkán vette át a formátumot, épp a legfontosabb elemet áldozva fel egy nyomorult sms szavazás oltárán. Shame.
Ha valaki nem ismerné a Survivor-t, azt javaslom, az amerikai eredetit nézze, abból is az első és a 22ik évadot. Ebben a sorrendben. Nem lesz könnyű, mert az első, 2000es évadot ma már meglehetősen nehéz megszerezni, de máshogy kevéssé van értelme. Látni kell honnan indult és hová jutott ez a "játék", és azt kell mondjam: mindkét évad egy-egy zseniális klasszikus.

Friday, June 24, 2011

Arturo Pérez-Reverte: A vívómester avagy a nő árnyéka a férfiszíven

Erdekes olvasmany ez, leginkabb lassan folyo kalandregenynek mondanam. A foszereplo szamomra egy szokasos fantasy-hos es egy anakronisztikus nemesember keverekenek tunt. A politikai szal nem kotott le, de Don Jaime Astarloa eleg erdekes karakter volt ahhoz, hogy 250 oldalon keresztul fenntartsa az erdeklodesem.  Egy kellemes 'Jo konyv volt' erzessel tettem volna vissza a polcra, ha nem lett volna benne valami, ami miatt a blogra kivankozik. De volt, es az a befejezo oldal. A tortenet vegen a pozitiv es negativ foszereplo halalos parbaja megunhatatlan csucspontja egy kalandregenynek, de annyiszor megcsinaltak mar, hogy szinte lehetetlen valami eredetit kihozni belole. Rossz esetben lehetett volna banalis, mint maga a konyv cime, kozepszeru, mint ahogy vartam, vagy az irohoz meltoan remek, mint ahogy remeltem. De tortenetesen tokeletes lett.

Wednesday, June 22, 2011

Frank Miller: Batman: The Dark Knight Returns

Egy kepregeny 1986-bol, ami (a Watchmennel egyutt) megvaltoztatta a mufajt. Az oreg, huszonevesek szamara mar varosi legendanak hitt, Batman meg egyszer, utoljara felveszi a maszkot es megmutatja, mire kepes egy ember, aki mindenrol lemondott, hogy nagyobb legyen onmaganal es megvaltoztassa a vilagot.


"But they never talk about the mean one. The cruel one. The one who couldn't fly or bend steel in his bare hands. The one who scared the crap out of everybody and laughed at all the rest of us for being the envious cowards we were.   No, they never did talk about him. Say his name and watch Dibny's face sag so bad his jaw hits the bar. Not a man among them wants to hear about the Batman."

"The time has come. You know it in your soul, for I am your soul... You cannot escape me. You are puny, you are small, you are nothing--a hollow shell, a rusty trap that cannot hold me. Smoldering, I burn you--burning you, I flare, hot and bright and fierce and beautiful. You cannot stop me, not with wine or vows or the weight of age--you cannot stop me, but still you try. Still you run. You try to drown me out... But your voice is weak."

"This should be agony. I should be a mass of aching muscle--broken, spent, unable to move. And, were I an older man, I surely would... But I'm a man of thirty--of twenty again. The rain on my chest is a baptism. I'm born again."

"This will be a good life. Good enough."

Richard A. Knaak: Tűzokádó sárkány

Egy konyv, amirol beismerten nem tudok elfoglatlanul nyilatkozni. Legalabb negyszer vettem ki a gyerekkonyvtarbol  (belepes utani menetiranyban allo bal elso polc also sora - vagy alulrol a masodik) majd 20 eve, es vagy ketszer elolvastam felnottkoromban is. Es meg mindig ugyanaz az erzes fogott el, mint mikor kb 10 evesen eloszor talalkoztam vele. Vagy ennyire jo, vagy belemegett a pozitiv eloitelet. A Sarkanymesterek vesztes haboruja, Griflan, a Penacles-i konyvtar, a Borostyanba zart holgy,  Arnyek , az orokeltu, orokkre megatkozott  magus, Feketelo (e ket utobbi azota is kedvenc fantasy-karaktereim kozott vannak) es megannyi karakter, helyszin es esemeny, amirol az iro tobbet sejtet, mint amit elmond.

Tuesday, June 21, 2011

Henry Kissinger: Diplomácia

Tobb mint ezer lap a tortenelem erdekesebb fejezeteibol, kezdve a 30 eves haborutol a XX. szazad vegeig. Vegig, a laikus olvasonak is szorakoztatoan, majdnem letehetetlenul, hompolyognek az evek es tunnek fel es el korszakok, birodalmak, eszmek, szinte Gemmell-i ecsettel megfestett tortenelmi alakok. Nem veletlenul nevezik Kissinger-Biblianak, a maga nemeben tenyleg zsenialis.


„Ha van Isten, Richelieu bíborosnak sok mindenért kell felelnie. Ha nincs… nos, akkor sikeres ember volt.”
- VIII. Orbán pápa


"Nicht durch Reden und Majoritätsbeschlüsse werden die großen Fragen der Zeit entschieden — das ist der große Fehler von 1848 und 1849 gewesen — sondern durch Eisen und Blut."
- Otto von Bismarck

Stanislaw Lem: Az Ur hangja

Egy igazi science-fiction, mindket tag nagybetuvel. Nehez lenne errol a konyvrol kritikat irnom. Nem is hiszem, hogy mindenkinek tetszene. Nem talalkozunk egyetlen urhajoval, nem dordul egy el egyetlen loves sem. A regeny egy fiktiv tudomanyos projekt beszamoloja egyes szam elso szemelyben. En megis nehezen tudtam csak letenni, es Stanislaw Lemet a kedvenc iroim koze emelte.

Monday, June 20, 2011

Vampire: The Requiem

"Since time immemorial, the Kindred — vampires — have stalked their prey, unseen by the mortal masses. Their world is a xenophobic nightmare, populated by tyrannical despots, wildeyed heretics, bloodthirsty rogues and scheming manipulators, all unified by the mysterious curse of vampirism. And you would join them? You would live forever? To play the lusts of mortals like a violinist plays the strings? Then beware, the price is steep to enter the neofeudal hell that the Damned have wrought."

Az uj World of Darkness-ben termeszetesen a regi WoD talan legjobb darabja, a Vampire: The Masquerade is atdolgozasra kerult. A szerzok a WtF-hez (vicces rovidites, de tenyleg igy hivatkoznak ra) hasonloan itt is leginkabb egyszerusitettek a jatekot, bar kevesebb reszetol valtak meg, mint a Werewolf eseteben. A legfontosabb valtozas, hogy teljesen kivettek a Bibliai eredetet, ezzel egyutt pedig a generaciokat is. Helyette a vampirok eredetet szandekosan homalyban hagytak, a generaciokat es a Dzsihadot pedig lenyegeben eltoroltek...de erre visszaterunk kesobb. Szerintem a Masquerade eredettortenete zsenialis volt, de az alapkoncepciot bezarta a judeo-kereszteny kulturkorbe. Nem igazan volt lehetoseg ennek megvaltoztatasara, hiszen Kain nelkul a generacioknak sincs ertelme, stb. A Requiem szerint a vampirok "ismert" tortenelme korulbelul az okori Romaig nyulik vissza, vitak es elmeletek targya, hogy honnan szarmaznak es mikor jelen-tek meg eloszor. Meselotol fuggoen gyokerezhet a vampir eredet a keleti, szlav, kelta, inuit vagy mormon mitologiaban, vagy maradhat egyszeruen rejtely... Szinten kesobb magyarazom meg, miert csak 2-3 evezredig nyulik vissza egy elvileg halhatatlan faj emlekezete. Nincs tobbe Kamarilla es Szabbat. Illetve Kamarilla letezett, de Romaval egyutt felbomlott. Ez a valtozas nekem nagyon bejon. A ketpolosu vilagrend behatarolta a jatekot, a jatekosok es a meselo egyszeruen nem tehettek meg, hogy figyelmen hagyjak a ket nagy frakcio haborujat. Nincs tobbe Dzsihad sem, legalabbis abban a formaban nem mint az elodben, es nincsenek tobbezer eves felisteni hatalmu vampirok sem.
Jatektechnikailag egy alapveto, de zsenialis valtozas tortent, ami a teljes jatekelmenyre kihat es megmagyarazza az eddig felvetett kerdeseket. Minden vampir rendelkezik Blood Potency-vel, aminek az erteke 1 es 10 kozott mozog. Ez hatarozza meg a vampir termeszetfeletti hatalmat, eppugy mint egy Uratha Primal Urge-e vagy egy mage Gnosis-a. (Ez teszi lehetove a crossovereket a WoD kulonbozo termeszetfeletti karakterei kozott. Ha egy mage egy vampirra akar magiaval hatni, az utobbi Blood Potency-je feszul szembe az elobbi Gnosis-aval.) Egy frissen vampirra lett karakter Blood Potency-je 1, fuggetlenul attol, hogy ki volt az atyja. Ekkor meg taplalkozhat allati veren, de 2 utan mar emberekre kell vadasszon, 7 utan pedig csak mas vampirok vere tarthatja eletben. A Vitae atlagosan 50 evenkent erosodik egy szinttel, tehat egy vampir 300 ev utan jut el oda, hogy vampirvert kell innia. Ha nem jut elegendo taplalekhoz, vagy a fenyegeto buntetes miatt sajat akaratabol dont igy, torporba sullyed. Mialatt a torporban az elme furcsa almokban kalandozik, a ver higul, atlagosan 25 evenkent 1 Blood Potency-t veszitve. Az alom hossza fugg a vampir Embersegetol es a Potency-etol. Ahogy a ver gyengul, a vampir maradandoan elvesziti minden olyan kepesseget, amihez a ver ereje kellett (pl egy, a torpor elott 7-es diszciplina, ha a Potency 5-re sullyed, szinten 5-os lesz). A torporban a legtobb vampir ujraalmodja sajat eletenek epizodjait, de sosem lehet teljesen biztos abban, hogy pontosan ugy, ahogy ezek megtortentek. Minel oregebb egy vampir es minel gyakrabban kellett torporba sullyednie, emlekei annal megbizhatatlanabbak. Ez a magyarazat, miert nem ismerik a vampirok sajat kollektiv multjukat. Azon oregek, akik valoban eltek evezredekkel ezelott, vagy evszazadokat toltenek alomban valahol, rovid, veres idoszakokra felebredve, vagy ha ebren vannak sem tudnak, ha akarnanak se, hitelesen beszamolni sajat fiatalkorukrol. Mivel a ver gyengulesevel a hatalom is maradandoan elenyeszik, a tapasztalatok alapjat ado emlekeket pedig kikezdi a torpor, a Requiemben nincsenek felisteni matuzsalemek. Az oreg vampirok egyszeruen csak...oregek.
A kb masfel tucat helyett csak az 5 vampiri archetipust reprezentalo klant tartottak meg. Ezek: az arisztokratikus Ventrue, az allatias ragadozo Gangrel, a dekadens Deava, a szornyuseges Nosferatu es az arnyekban rejtozo okkultista Mekhet. A klanokon belul megszamlalhatatlan vervonal fut, igy a Requeim klanrendszere egyszerre egyszerubb es gazdagabb lett mint a Masquerade -e volt. A Kamarilla is Szabatt helyebe 5 nagy szervezett lepett, de ezek leirasa, es a jatekrol minden egyeb megtalalhato a neten (elfaradtam).

Friday, June 17, 2011

The Wire

Ez a rendőrös sorozat a kétezres évek Baltimore-jában játszódik. Érdekes karakterek, jól összerakott sztori, izgalmas téma. A rendőrös téma egy számomra új feldolgozását adta. Bemutatja egy nagyívű nyomozás történetét. Egyszerű rendőrök végzik a munkájukat. Esendők és követnek el hibákat. De van pár megszállott, aki hisz a police work-ben.
Már az első évad is (ami egyébként a legjobb) felvázolja a nyomozás hátterét és összefüggéseit: a szálak bizony messzire vezetnek, és sokan dolgoznak azon, hogy el legyenek vágva. Maga az öt évad egyben ad egy olyan képet az egész kérdéskörről, annak szereplőiről, amit érdemes megvizsgálni. Sok-sok karakter kerül elő, sokan több évadon keresztül fejlődnek, bontakoznak ki. A központban mégis megmaradnak az először megszeretettek. Egyik-másik színész olyan, akiért ezután örömmel nézek meg B-kategóriás mozit is, mert kíváncsi vagyok rá, hiányzik.
A sorozat mögött komoly társadalomtudományi munka állt, és a néző sokat megtudhat napjaink Amerikájának működéséről, problémáiról. Persze a központban a szórakoztatás áll, és alapvetően ez egy krimi, nem dokumentarista alkotás. Viszont annak is jó lenne. Anno Baltimore vezetői bizony élesen kirohantak a sorozat ellen, mondván, hogy annak semmi köze a valósághoz.
Mit mondhatnék, kötelező darab. És bátran ajánlom mind a hatvan részt. (Oh, és nagyon eltalált főcíme és főcímzenéje van.)

Thursday, June 16, 2011

Glen Cook - Passage at Arms

Glen Cook nem csak fantasy-t ír. Sci-fit is. Az 1985-ös Passage at Arms nem pusztán egy kiváló sci-fi, de műfajteremtő is: a military science fiction egy klasszikusa. Kétségkívül inspirációt merített az 1981-es Das Boot-ból, és egyúttal bizonyította, hogy ez a fajta lélegzet visszafojtott feszültség újrateremthető nemcsak más környezetben, de olyan új elemekkel fűszerezve, melyek az óceánok mélységeinél is távolabb ragadnak az emberi világtól.


Other Reviews also include:
"My favorite sentence of all time is in the first paragraph of this book :: Night fell like a sadist's boot. [...] He captures all the stench, abrasiveness and fungus of living in a closed container with a military crew."
"Cook’s eye-of-the-storm storytelling takes the reader by the collar and drags them into a claustrophobic world of nano-second violence and nerve crushing waiting."

Werewolf: The Forsaken

"You who would hunt us, be warned - for we will turn the hunt against you, and you will find you are not our hunters, but our prey."

Bar mar az eredeti World of Darkness is lenyugozoen gazdag, eredeti es hangulatos volt, a nWoD-nak sikerult meg feljebb emelnie a szinvonalat. Szamomra legalabbis, de ezen a szinten ez mar tenyleg izles kerdese. Egy par mondatban megprobalom nagyon roviden osszefoglalni, miben kulonbozik a Forsaken az Apocalypse-tol.
A szerzok nem voltak felenkek a "kevesebb tobb"-elv alkalmazasat illetoen, kidobtak a bundas Greenpeace koncepciot, a tomentelen valaszthato torzset, farkaskent es metiszkent szuletesi opciot, a Krinost, mint termeszetes format, a szellemvilaggal valo jotestveri viszonyt (legalabbis reszben), az Umbra retegeit, a szellemvilagba valo termeszetes atlepest, Gaia-t, a legyozhetetlen Osellenfelet es a kozelgo vilagveget. De hat akkor mi maradt egyaltalan es mivel potoltak a lyukakat? Egyreszt krealtak egy teljesen uj, es az elodjenel sokkal sotetebb mitologiat es eredettortenetet, masreszt fentiek helyett azt helyeztek a kozeppontba, ami szerintem az Apocalypse-ben is a jatek legizgalmasabb resze volt, de a tulsagosan gazdag vilag miatt kisse elveszett a reszletekben. A falkaszellemet, a territorialis osztont, a totemmel valo kapcsolatot. A koncepcio sokkal lokalisabb lett mint az elodje, egy Forsaken kampany ritkan kalandozik el a falka teruleterol, kozeppontjaban altalaban a falkara/teruletre leselkedo hetkoznapi vagy termeszetfeletti veszelyek elharitasa, esetleg uj terulet vagy locus szerzese all. Nincs globalis veszely, ami ellen ossze kellene fogni, a vilagvege mar megtortent, mikor a Forsakenek osei meggyilkoltak apjukat, es orokre elpusztitottak Pangaea-t, a vadaszok Paradicsomat.
Nagyon erdekes lett a szellemvilag illetve a kapcsolat kozte es Forsakenek kozott. Valtozas az Apocalypse-hoz kepest, hogy itt a szellemek es Urathak viszonya legalabbis huvos. A Forsakenek a szellemi es foldi vilagot elvalaszto fal orei, az elobbi vilag lakoi pedig gyakran gyulolik fel-szellem fel-hus unokatestvereiket, akik biraskodni mernek felettuk. Az Urathak paktumokkal birhatjak egyuttmukodesre a szellemeket. A ritualek nem azert mukodnek mert a saman valamifele misztikus energia segitsegevel megkoti a szellemet, hanem mert oseik az emlekezett elotti regmultban megkotottek a maguk szerzodeseit a szellemvilag lakoival, amik a jelenben is ervenyesek. Mint mar emlitettem, a szellemvilagba valo atlepes pusztan koncentralassal nem lehetseges. A fatyol, ami epp a Forsakenek oseinek bune miatt szilardult meg, elvalasztja egymastol a ket vilagot. Az atjaras csak bizonyos helyeken, locusokon keresztul lehetseges, epp ezert ezek oriasi erteket kepviselnek.
Vegul egy utolso, elso pillantasra nem tul jelentosnek tuno, de szerintem nagyon lenyeges valtozas. A harci forma nem az Urathak termeszetes allapota tobbe, hanem valoban az, aminek a neve leirja. Mikor egy Uratha felveszi a kozel 3 meter magas, csupa fog, karom es izom, farkasember format, egyetlen celra tud koncentralni, az olesre. Egyszeru modatok megformalasa is hihetetlen onurulmat igenyel ebben a formaban. Raadasul a forma kimeriti hasznalojat, ezert jol meg kell gondolni, mikor nyul ehhez a vegso eszkozhoz a karakter. A Forsakenben nincs tobb tuz korul uldogelo, dalokat eneklo, szerintem eleg komikusan kinezo, farkasember tarsasag. Ezzel visszaadtak azt a horror-hangulatot, amit az Apocalypse egy kisse megcsorbitott.

Ennyi lett volna a rovid bemutato, mar van is egy kidolgozott kalandom ra, meg nehany kiforratlan otlet. Teszteles valoszinuleg jovore.

Tuesday, June 14, 2011

Garth Ennis: Punisher MAX

A legtobbek altal perverz humoraert imadott (de inkabb ennek ellenere kivalo) Garth Ennis 60(!) reszen keresztul hompolygo, hihetetlenul jo sztorija. Tomeny akcio, eredeti karakterek, es Frank Castle, aki mar nem annyira  hus-ver ember mint inkabb egy termeszeti ero. Egyedul a Scalped nyugozott le ennyire az elmult 2-3 evben.

The General's Daughter OST

Egyszer Zseli meselt egy kommandos kalandot a Schonherzben amiben en valamifele Solid Snake-szeru szuperkatonat jatszottam, akinek egy "elteritett" vonatra kellett feljutnia. Balint egy egyszeru katona volt, aki vonat szallitmanyat kiserte, mikor a terroristak atvettek az iranyitast. Ott hasznalta Zseli ezt az albumot alafesto zenenek, es azota en is joparszor. Legalabbis a fotemat, ami zsenialis, de a teljes album sem sokkal marad el mogotte.

Saturday, June 11, 2011

Legends of the Fall

"Epic tale of three brothers and their father living in the remote wilderness of 1900s USA and how their lives are affected by nature, history, war, and love."

http://www.imdb.com/title/tt0110322/

O Brother, Where Art Thou? OST

A Cold Mountain unokatestvere.

Friday, June 10, 2011

L.A. Confidential

"In a time when it seems that every other movie makes some claim to being a film noir, L.A. Confidential is the real thing--a gritty, sordid tale of sex, scandal, betrayal, and corruption of all sorts (police, political, press--and, of course, very personal) in 1940s Hollywood..."

brillians...

Wednesday, June 8, 2011

A hallgatag ember

"John Russell, disdained by his "respectable" fellow stagecoach passengers because he was raised by Indians, becomes their only hope for survival when they are set upon by outlaws."

Mondhatnam azt, hogy az egyik kedvenc filmem, de mivel ez a blog kb kizarolag ezekrol szol, felesleges lenne. Egy film, ahol egy hosszu pillantas vagy egy rovid mondat kepes tobbet elmondani, mint egy kozepszeru film nagyjelenete.  Nagyszeru, feszes forgatokonyv, kivalo szineszek. Szomoru, felemelo, elgondolkodtato. Paul Newmannak sikerult egy Clint Eastwood-nal is coolabb (ha van ilyen) western karaktert alakitania, nincs szentimentalis merenges az erosen elkoptatott "nemes vadember"-eszmenyen, a "gonosz karakter" melto ellenfele a fohosnek. Tokeletes.

egy idezet:

Jessie: And we got him a marble headstone. It had his name on it, and underneath, we had them put, "In the Fullness of His Years." Is that all right with you?
John Russell: I'll settle for that. I'm not on the slab.
Jessie: Well, what do you figure yours is going to read?
John Russell: "Shot Dead," probably.
Jessie: Don't people take to you, Mr. Russell?
John Russell: It only takes one who doesn't.

Cold Mountain OST

A tradicionalis deli amerikai folk ujjaelesztese. Engem nagyon megerint, azt hiszem, ez tenyleg egyen kerdese, kinek mennyire tetszik.

http://www.youtube.com/watch?v=wU7MEtAYSkA

Supernatural

"Two brothers search for their missing father, the man who trained them to be warriors against supernatural evil."

Nem igazan tulbonyolitott (mondjuk ki, bargyu, na) alapotlete ellenere remek sorozat, ha az ember gyorsan kepes tullepni azon, hogy teljesen komolyan vegye (az alkotok sem teszik). Misztikum, porgos, fordulatos cselekmeny, humor es meglepoen jo drama. Jensen Ackles erre a szerepre szuletett. Jarulekos bonuszkent vegtelen kalandotletet lehet meriteni belole, a rengeteg kozepszeru kozott 1-2 kivaloval.

http://www.imdb.com/title/tt0460681/

bonusz moka:  http://www.youtube.com/watch?v=HsyMtYoSkC0 :)

Tuesday, June 7, 2011

Lost Boys OST

"Sleep all day. Party all night. Never grow old. Never die."

Kivalo horror-parodia a 80as evekbol, mikor meg az ifju pre-CTU Jack Bauer vampirkent tengette eletet. A soundtrackje pedig annyira 80-as, es annyira jo, hogy a blogon a helye. Az egesz album nagyon jo, legalabb 2, meg a mezonybol is kiemelkedo szammal.

http://www.youtube.com/watch?v=G9tGjc5_NCs

Monday, June 6, 2011

Highwaymen

Ez a szam mindig felkavar valami, nem teljesen azonositott erzest bennem. Mind a zene, mind a szoveg tokeletes.

http://www.youtube.com/watch?v=dQ03ngpdU80

Sunday, June 5, 2011

Liszt Remix

Liebestraume

PASO

La Campanella
Balkán Fanatik

Compact Disco

Centurion

Nem rég láttam a bemutatóját ennek a filmnek a bemutatóját és szerintem elégé érdekes témát dolgoz fel.

Friday, June 3, 2011

Mississippi Burning

"Two FBI agents with wildly different styles arrive in Mississippi to investigate the disappearance of some civil rights activists."

Gene Hackman at his best.


http://www.imdb.com/title/tt0095647/

Sunshine

"50 years into the future, the Sun begins to die, and Earth is dying as a result. A team of astronauts are sent to revive the Sun - but the mission fails. Seven years later, a new team are sent to finish the mission as they are Earth's last hope."

Hulye alapotlete ellenere a legjobb klasszikus urhajos sci-fi. Intelligens, feszult, fordulatos. Kiveve az utolso 20 percet, ami akkora egy baromsag, hogy szinte kinullazza az egeszet. Mintha annal a pontnal a forgatokonyviro felmondott volna, es szereztek volna valami hulyet a helyere olcsoert. De ha ezt megprobalja elfelejteni az ember, akkor igen, igy kell csinalni egy ilyen filmet.

http://www.imdb.com/title/tt0448134/

Spooks

Kedvenc sorozatom. Velemenyem szerint az elso 4 (vagy talan 5, mar nem emlekszem) evadig egyenletesen nagyon magas szinvonalon futott, de utana bizony kifaradt ez is.

http://www.imdb.com/title/tt0160904/

Winter's Bone

Mindenkeppen az egyik legjobb film, amit az utobbi egy evben lattam.

"An unflinching Ozark Mountain girl hacks through dangerous social terrain as she hunts down her drug-dealing father while trying to keep her family intact."

http://www.imdb.com/title/tt1399683/

A vandorcirkusz

Onkenyesen ezt a nevet adtam - az altalam az utobbi evek legszorakoztatobbjanak tartott - kalandnak, amit Zseli meselt Zebegenyben. Es igy mar van rpg tag-unk is. A bejegyzes kiegeszitheto.

Gilbert Keith Chesterton: Brown atya titka

Filozófia, humor, emberismeret

http://www.libri.hu/konyv/brown-atya-titka.html

Zebda: Essence ordinaire

Egy szamomra teljesen meglepo hangzasu remek zene. Roviddel maltai emigraciom elott talaltam, es akik ott voltak "igyuk nagyon le magunkat, egyunk sokat es vigadjunk sirva" bucsu-bulimon, azok hallhattak.

http://www.youtube.com/watch?v=yKE2mzT2dcc&feature=BFa&list=AVGxdCwVVULXdEveb4CHk_VM5ma2POKef-&index=5

Scalped

"Fifteen years ago, Dashiell "Dash" Bad Horse ran away from a life of abject poverty and utter hopelessness on the Prairie Rose Indian Reservation in hopes of finding something better. Now he's come back home armed with nothing but a set of nunchucks, a hell-bent-for-leather attitude and one dark secret, to find nothing much has changed on "The Rez" -- short of a glimmering new casino, and a once-proud people overcome by drugs and organized crime. Is he here to set things right or just get a piece of the action?"

Egy review link: http://nickmongo.com/fourpanelfolly/?p=758

Exorcist III - Legion

Remek folytatas (a masodik reszt szerencsere teljesen figyelmen kivul hagyja). Az elso resz iroja es rendezoje megint sajat konyvet adaptalta vaszonra.