Saturday, July 30, 2011

Gram Rabbit - Music to Start a Cult To

Nagyon nehéz téma ez. Kezdjük azzal, hogy a Gram Rabbit műfajilag gyakorlatilag besorolhatatlan.
"Their musical style has been described as an amalgamation of psych-rock and electropop." - mondja az egyik.
"Disco-pop, off-kilter country, and psychedelic rock find an eccentric home in the music of a Gram Rabbit" - így a másik.
Ennek megfelelőek a benyomások is. Nekem például nem tetszett. Nem nagyon. Volt az albumon egy jó szám. Talán kettő. De elfért az iPod-on, így aztán időről időre előkerült. It grows on you - ezt tudnám mondani. Ma már imádom ezt az albumot, az elejétől a végéig. Találó a címe is. Érdemes belehallgatni.

Friday, July 29, 2011

Irwin Shaw: Oroszlánkölykök

Harom ferfi, egy naci erzelmu osztrak sioktato, egy kozepkoru, valsagban levo amerikai szinesz, es egy fiatal amerikai zsido fiu tortenete a masodik vilaghaboruban. Mive formal egy embert a haboru, vagy talan inkabb mit hoz a felszinre belole. Kurt Vonnegut a legjobb masodik vilaghaborus regenynek nevezte. En ugyan csak egy Vonnegut konyvet olvastam es azt se ertettem, mivel annyian szeretik, csak jelent valamit.
Ha jol emlekszem, elo kalandozasom volt a "szepirodalom" iranyaba, leszamitva persze a kotelezo(en szar) olvasmanyokat. Azota, ha kedvenc regenyen gondolkodom, mindig ez ugrik be elsore.

Thursday, July 28, 2011

Arthur Koestler: Sötétség délben

Egy sztalini kirakatper a vadlott szemszogebol. Hat... ez a leiras mindent elmond, azon kivul, hogyan van megirva. Nagyon jol.

Cape Fear

Megkovetem egy korabbi bejegyzesem. Ebben a filmben De Niro nagyon jot jatszik. A koret pedig egy brutalis thriller, regi kedvenc szineszem, Nick Nolte (szegyen, mennyire eltunt), es egy paradas mellekszereplo garda. Most latom, hogy ez egy remake, erdemes lenne megnezni az eredetit is. Vicces csavar, hogy az eredeti foszereploi itt mellekszereplokent tunnek fel.

Wednesday, July 27, 2011

The Game

Nagyon stilusos, nagyon eredeti thriller. Itt a helye, hacsak egy is van koztunk, aki nem latta. Eastwood mellett van meg 1-2 szinesz, akiktol latatlanban barmit megnezek, ezek egyike Michael Douglas.

John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Mint  a legtobben, en is szeretem a kemregenyeket, de nem vagyok le Carré rajongo. Talan tul irodalmian ir az izlesemnek. Volt konyve, amit kb 180 oldal utan tettem felre. A kém, aki bejött a hidegről viszont kivetel. Szomoru, hideg es sokkolo. Nem fogod jol erezni magad, mikor az utolso oldal utan leteszed, de nagyon sokaig emlekezni fogsz ra.

Tuesday, July 26, 2011

Fables

Bill Willingham brillians urban fantasy-ja mar a 107. resznel hompolyog, es meg mindig a havonta megjeleno legjobb cimek kozott foglal helyet. Manhattan egy, a "muglik" elol varazslattal elrejtett negyedeben elnek gyermekkorunk mesejenek hosei, miota vilagukat leigazta a rettenetes Adversary. Hofeherke, a varos polgarmesterenek helyettese, Prince Charming a politikai ambicioktol futott csabito, a fabulak vilagara fenyegeto kulso veszelyek elharitasaert felelos Maugli,  Kekszakall, Piroska, gyakorlatilag a teljes Grimm- es egyeb mesevilag felvonul a kepregenyben. Mikor a fabulak ketsegbeesett menekulesuket szerveztek, sajat vilagukrol a mienkre, paktumot kotottek egymas kozott, amelynek ertelmeben az uj vilagban mindenki tabula rasa-val indul. Igy lehetett a notorius gyilkos Bigby (Big Bad) Wolf a varos seriffje, azzal a kitetellel, hogy a Farmra (ahol a nem emberi kulseju fabulak, peldaul a 3 kismalac, a kecskegidak, es egyeb korabbi aldozatai, elnek) nem teheti be a labat. A leginkabb lecsuszott magannyomozora emlekezteto farkas, hogy emberfelettien eles erzekei miatt bearamlo konstans informaciotomeget tompitsa, allando pia- es fustfelhobe burkolja magat. A karakterek eszmeletlenul eredeti kicsavarasai a klasszikus alakoknak, a mufaj pedig a horror, humor, fantasy, akcio es mese kevereke. Kedvenc, szornyen sotet humoru epizodom, mikor egy, a fabulakat tevesen vampiroknak nezo ujsagiro zsarolni probalja oket. Elkabitjak, es az oteves kisfiu testeben ragadt (emiatt allandoan morozus es reszeg) Pinochio segitsegevel mindenfele malac pedofil fotot keszitenek rola. Igy ellenzsarolassal sikerul megoldani a problemat.

Monday, July 25, 2011

A Prayer for the Dying

Szomoru film egy kiugrott IRA-tagrol. Egy jo 80as evekbeli krimi lenne,  Bob Hoskins es Mickey Rourke jateka nelkul. Csak az utobbi ir akcentusa miatt is erdemes megnezni.

Sunday, July 24, 2011

Gone Baby Gone

Ütős film, több értelemben is. Az a fajta ami után ülsz a söröd fölött, bólogatsz, mondanál valamit, aztán mégsem. Én sem tudom, mivel tudnám ajánlani, azon kívül, hogy megosztom a véleményem, miszerint nagyon jó film. Elmesél egy történetet. Életszagú, eredeti, elgondolkodtató. Érett. Külön kiemelném Ed Harris játékát. Először meg sem ismertem, pedig nagyon jó az arcmemóriám. Harrist hajlamos vagyok a korszak legjobb, de legalábbis legsokoldalúbb színészének tartani. A mindenki által ajnározott Robert De Niro (vagy az elmúlt 20 évben Al Pacino) minden filmjében Robert De Nirot (Al Pacinot) játsza. Nagyon erős jelenléte van a vásznon, de minden, általa megformált karakter, mintha ugyanaz az ember volna, aki csak a külöböző életkörülmények miatt viselkedne eltérően. Harrisnek viszont ezer arca van. Nézd meg a Sziklában, ebben a filmben, vagy a Just Cause-ban, a karakterei még csak nem is hasonlítanak egymásra. Az utóbbiban egy tízperces szerepben úgy játsza el az elmebeteg sorozatgyilkost, hogy Anthony Hopkins elszégyelheti magát.

Saturday, July 23, 2011

L.A. Dragnet

Pár évvel ezelőtt, ha jól emlékszem, az M2-n adták főműsoridő után, a legendás rendőr-sorozat 2003-as verzióját, aminek a főszereplőjét és narrátorát (a narráció volt az egyik legjobb a sorozatban), Joe Friday nyomozót, Ed O'Neil, mindenki kedvenc Al Bundyja játszotta. A független epizódok többségében megtörtént eseteket dolgoztak fel, ami - a Nyomozás a boncasztalonhoz hasonlóan - sokkal érdekesebbé tette a történeteket. Egyrészt valóban érdekelt, ki volt a gyilkos és hogyan kapták el, másrészt a sztorikon is látszott, hogy nem egy CSI-szintű forgatókönyvíró hányta vászonra. Sajnos az emberek többsége nem érzékeny az ilyen apró minőségbeli különbségekre, ezért valahol a második évad közepe táján lefújták. Annyira, hogy még letölteni sem tudom sehonnan.

Friday, July 22, 2011

Roger Gough: Kádár János, a jó elvtárs?

Bar a tortenelmet mindig szerettem, a 20.szazadi reszet iskolas koromban unalmasnak tartottam. Bonyolult, unalomig reszletezett, a kozepkor, foleg a kedvenc okor, vilagahoz kepest szurke. A masodik vilaghaboru utani magyar tortenelem pedig meg ennel is szurkebb. A szocializmusrol csak jellegtelen, arcnelkuli emberekre, irigykedve olvasott nyugatnemet jatekmagazinokra, altalanos olcsosag-szagra asszocialtam eloszor, bornirt, rohejes jelszavak skandalasara kesobb. Hogy egy masik kortars tortenelmi szornyet emlitsek, a naci Nemetorszagban volt valami fantasy-szeruen epikus. Egy vilagot felforgato szent orult nemzetvezer, okkultizmussal kacerkodas, ordogi gonoszsag, a vesztes ugy varazsa, az egesz vilaggal szembenallo dac.  Ezzel szemben a szocializmus...hat.... Mintha pont az lett volna a lenyege, hogy mindent kioljenek az eletbol, ami erdekesse tehetne.
Aztan valamikor huszeves korom tajekan rajottem, hogy a szuleim, nagyszuleim peldaul ebben eltek, es elkezdtem olvasgatni a korszakrol. Itthon, az objektiv megiteles nehezsegei miatt, eleg nehez szerintem jo konyveket talalni a temarol. A szerzonek ezert behozhatatlan elonye, hogy semmi koze nincs a magyarokhoz.
Hosszu bevezetes utan a konyvrol roviden: Kadar Janos eletutjan keresztul bepillantast enged a 20. szazadi magyar szocializmusba, az illegalis mozgalmi kezdetektol a rendszervaltasig, majdnem letehetetlen stilusban (szamomra legalabbis). 2 nap alatt vegeztem ki az 540 oldalt.
Ha ez az ajanlo meg igy sem keltette fel az erdeklodesed, kepzeld el kedves olvaso,  hogy sorkatona vagy a 80as evek elejen, a laktanyaban pedig a radio savkeresojebe egy szog van beverve, hogy ne lehessen befogni a Szabad Europat. Nem ut szoget a te fejedbe is, milyen lehetett akkor Magyarorszagon elni?

Thursday, July 21, 2011

Milton Helpern: Nyomozás a boncasztalon

Mit nem rejt neha a csaladi konyvespolc? Peldaul az amerikai igazsagugyi orvosszakertoi palya kvazi megteremtojenek, oneletrajzi anekdotakkal atszott, visszaemlekezeseit. A szerzo olyan kellemes, lebilincselo modorban irja le a rusnyabbnal-rusnya eseteket, hogy akarhanyszor elolvasom, mindig kedvem tamad patologusnak lenni. Kulonleges izt ad a konyvnek, hogy valoban megtortent nyomozasokrol olvasol, nem pedig egy arcoskodo CSI epizodot nezel epp (sose ertettem, miert sztaroljak annyira azt a sorozatot).

White Hunter Black Heart

Ha egy filmben Clint Eastwood jatszik, mar felig be is lopta magat a szivembe. A legegyedibb, es szerintem egyben az egyik legjobb Eastwood film.

Wednesday, July 20, 2011

Jerome K. Jerome: Egy naplopó tűnődései

Ez konyv Kata reven kerult a kezembe. 1886-ban irodott, magyarra Karinthy forditotta. Elvetve akadt benne hat egymast koveto oldal, amin nem nevettem fel hangosan legalabb egyszer. Szegyen, hogy nem kotelezo olvasmany.

Tuesday, July 19, 2011

Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes

Egy Tarzan film, amiben nincs Csita, lianokon ugralas, es gonosztevoket megbunteto, emberfeletti kepesegekkel rendelkezo nemes vadember. Csak egy ember, aki az allatok kozt nott fel, es akit megprobalnak beilleszteni a kora huszadik szazadi angol nemesi tarsadalomba. Nem mondanam lenyugozoen jo filmnek, de jo film, egy rengetegszer megfilmesitett tortenet eredeti megkozelitese, kalandfilm helyett drama, es kituno szineszi jatek.

Friday, July 15, 2011

Shadows Over Filmland

Nehany evvel ezelott a Pelgrane Press kiado eletet lehelt a kisse tetszhalotti allapotban levo Call of Cthulhu vonalba. Nagy koszonet erte, mert tortenetesen ez a kedvenc szerepjatekom, bar klasszikus Cthulhu-t evek ota nem jatszottam (es akkor sem sokat).Trail of Cthulhu cimen ujrairtak a szabalykonyvet, csinaltak nehany egyszeru, de okos valtoztatast, es elkezdtek modulokat kiadni. Minden termekuk, ami eddig a kezembe jutott, kivalo volt, de legalabbis jo. A Shadows Over Filmland ezidaig a legeredetibb. Diohejban, az iro vett egy tucatnyi, a 30-as evekben divatos, horror-mozi tortenet, a mumia bosszujatol az afrikai dszungelszornyon keresztul a nemet erdokben garazdalkodo farkasemberig, es mindegyiknek adott valami lovecrafti csavart. Egyszerre nosztalgikus, humoros, es szimplan ragyogo.

Thursday, July 14, 2011

Damages


Mit is mondhatnék erről a sorozatról?
A Damages nem kimondottan népszerű sorozat. Megbélyegzik. Ügyvédes sorozat. Szitokszó. Azokban nem történik semmi. Csak megy a jogi csűrés-csavarás, Clark contra Minnesota 1973, keverik a szart, és ennyi.
A Damages nem egy ügyvédes sorozat. Szerepelnek benne ügyvédek is. Sőt: a főszereplők ügyvédek. A setting, a scene ez a világ. De ez egy bűnügyi thriller. Azok közül is egy a jobbak és durvábbak közül.
Ha ez még nem győzne meg, mondok mást:
Glenn Close, Rose Byrne, William Hurt, Timothy Oliphant, Ted Danson, Tom Aldredge
A Damages kötelező darab.
Most kezdődik a 4ik évad.

Everlast

A tavalyi evem legjobb "popularis zene"- felfedezese. Nehany het leforgasa alatt rongyosra hallgattam minden albumat.

Wednesday, July 13, 2011

Grosse Point Blank OST

Egy igazi limonade soundtrack, mint a film maga. De jo ertelemben. Vegig porgos, vidam, relaxalt, nem tudok egy szamot se mondani, ami ne lenne jo rajta. Es ez valami egy egesz albumnal. Szinte latom magunkat Zebegenyben, elfoglalva a nyari hazat, kipakolas es vacsorafozes kozben.

Rain Man OST

Remek film, de talan meg remekebb soundtrack. Ha  kedvenc filmzenet kene megneveznem, biztosan az elso harom kozott jutna eszembe.

Thursday, July 7, 2011

Atomic Robo

Atomic Robo egy Nikola Tesla altal alkotott robot, a tudomanyos furcsasagok kivizsgalasara letrehozott Tesladyne Industries alapito tagja. Ez a meltatlanul kevesse ismert sorozat a legrohejesebb kepregeny, ami valaha a kezembe kerult. Teljes szamokat lehet vegigolvasni hatalmas mosollyal az arcon, idonkent pedig szivbol felrohogni. Atomic Robo megkuzd Otto Skorzeny-vel, a Himalajaban ordogi kiserleteket vegzo nacikkal, tebolyult szovjet atomtudossal, lovecract-i szornyetegekkel, intelligens, de emlosokkel szembeni kisebbsegi komplexustol szenvedo dinoszaurusszal, nem teljesen kihalt oriasmadarakkal, vagy neha a vampir dimenzio lakoival. Nem lehet letenni es elegge ajanlani :)

Friday, July 1, 2011

The Sixth Gun

 “During the darkest days of the Civil War, wicked cutthroats came into possession of six pistols of otherworldly power. The Sixth Gun – the most dangerous of the weapons – has vanished. When the gun surfaces in the hands of an innocent girl, dark forces reawaken. Villains thought long dead set their sights on retrieving the gun and killing anyone in their path. Only Drake Sinclair, a gunslinger with a shadowy past, stands in their way."

Klasszikus western hangulat, sotet, termeszetfeletti atmoszferaval atszove, szemet gyonyorkodteto rajzolas. Mi kell meg? (Zselinek kifejezetten ajanlott)
Izelitonek itt az ingyenesen elolvashato elso resz!