Friday, September 30, 2011

Alan Moore: The Killing Joke

A Joker-tortenet. Valami furcsa okbol 1990-ben ez lett Magyarorszagon az elso kiadott Batman-fuzet. Akinek az anyukaja megvette, es esetleg beleolvasott, az valoszinuleg az eletben tobbet nem jutott kepregenyhez.

Wednesday, September 28, 2011

Joseph Heller: A 22-es csapdaja

A szalloiegeve valt cim, amirol valoszinuleg igen keves hasznaloja tudna megmondani, mit is jelent, meg kevesebben azt, hogy honnan ered. Nekem nem volt egy konnyu olvasmany, tobbszor letettem es felvettem ujra, de erdemes belevagni. Itt belekostolhatsz.

Wednesday, September 21, 2011

Horgász a pácban

Nem szeretem Louis de Funés-t. Egyáltalán nem. Talán túl avitt számomra az a fajta humor, amit az ő filmjei jelentettek. A Csendőr... sorozatával például a világból ki lehetne kergetni. De van egy kivétel. A Horgász a pácban-t egyszerűen imádom. Talán mert kisgyermekkorom óta újra és újra előkerül (kutyás emberként nagypapám egyik kedvence volt), talán mert a monochrome világ jobban passzol ehhez a "régies" humorhoz, talán mert bumfordian bájos, ahogy a Jog megjelenik a filmben. Akárhogy is, Montpaillard lakói a szívemhez nőttek. Ismerjétek meg őket ti is.
Egy kis ízelítő.


Richard Dawkins: Az ördög káplánja

Chestertonhoz hasonlóan Richard Dawkins is csak nemrég tartozik kedvenc szerzőim közé. Nem is tudom, hogyan bukkantam rá, talán Mérő László könyvei nyomán, amik szintén megérnek egy ismertetőt. Dawkins korunk evolúcióbiológiájának fenegyereke. Szakterületén is megkerülhetetlen, de leginkább művelt laikusoknak írt kvázi ismeretterjesztő könyveiről ismert. Az említett kötet válogatott tanulmányokat tartalmaz, szemezgetve Dawkins oktatást, evolúciót, vallást, körüljáró, illetve kategóriákba nem sorolható írásaiból, példának említeném Douglas Adams temetésén elmondott beszédét, vagy Tony Blairnek írt esszéjét. 
A vallás gyakran visszatérő témája - vagy inkább szellemi boxzsákja - keményen beleveri a hívő olvasó orrát a realitásokba. Azaz valószínűleg ezt teszi, hiszen én nem vagyok vallásos, ezért csak sejthetem. Az életről, a világról, és benne betöltött szerepünkről egy abszolút materialista véleménye sosem szívderítő, Dawkinsnak valahogy mégis sikerül megédesítenie a pirulát.
Nézeteivel lehet vagy nem egyetérteni - bár ez utóbbi elég nehéz, főleg ha olvassuk - de íróként vitathatatlanul zseniális. Olvasott, a saját területén kívül eső természettudományokban tájékozott, humoros, szenvedélyes, önkritikus, a stílusa pedig egyszerűen lenyűgöző. Szinte zsonglőrködik a gondolatokkal. Van ebben valami klasszikusan brit. Mint Hugh Laurie Jools Sivister-ként. Egy letűnt birodalom öröksége. Sajnos nem tudom jobban megfogalmazni, olvassatok Dawkinsot és nézzetek Spooksot.

Tuesday, September 20, 2011

Raoul Renier: Setét álmok

Kornya Zsoltnak megvannak a maga hullamai, irt hihetetlenul jo konyveket es nagy csalodast okozoakat is - bar vedelmere szolva, az utobbiak is csak a sajat, elvart szinvonalahoz kepest gyengek. Ebben a novellagyujtemenyeben viszont emlekeim szerint minden iras legalabbis jo, tobb pedig kivalo. Akinek tetszett a Hitehagyott es/vagy van nemi affinitasa az Ars Magica vilaga irant (bar Kornya nem hivatalos AM-et ir, inkabb valami ahhoz hasonlot), annak kotelezo darab.

Friday, September 16, 2011

The Woman In Black

Kamaradrama, egy-ket szin kivetelevel minimalis, de nagyon hangulatosan hasznalt diszlet, idegborzolo hanghatasok, ket szinesz jatszik minden szerepet (a neha a szinen atlibbeno fekete ruhas holgytol eltekintve). Humor es borzongas (es szereptol fuggoen erthetetlen skot tajszolas).

Thursday, September 15, 2011

Fekete Vipera

Egy nagy klasszikus. Nem is ertem, miert a Mr Bean futott be annyira... Kulon elmeny Dr. Gregory House-t fiatal feleszukent latni.

Wednesday, September 14, 2011

Notes on a scandal

Baratsag, feltekenyseg, szinleles, megszallottsag, titok, csabitas, orulet, nok... Kenyes tema, kemeny film, ragyogo szineszek.

Tuesday, September 13, 2011

James Ellroy: The Big Nowhere

Szineszno-aspiransokbol lett kurvak, oket szeretokent tarto bunozok, nekik dolgozo, naluk nem sokkal jobb korrupt zsaruk, naluk nem kevesbe korrupt, de ambiciozus ugyeszek, kommunistavadaszat, szexualis deviancia, jazz.  Isten hozott az 50es evek Hollywoodjaban. A Los Angeles tetralogia masodik darabja

Thursday, September 8, 2011

Greg Rucka: Queen&Country

A Spooks kepregenyes ellenparja, az angol titkosszolgalat egy fiktiv csoportjanak eletet koveti. Elegans fekete-feher rajzolas, hus-ver karakterek, realis szituaciok, politika, burokracia, thriller, a foszereplok Spooksszal vetekedo halalozasi ratajaval.

Wednesday, September 7, 2011

Roald Dahl: Meghökkentő mesék

Sokszor es sokfele formaban kiadtak mar, de nem egy adott konyvre szeretnek itt hivatkozni, inkabb magara az eletmure. Bemutatni nem fogom, mert nem lehet. Mint egy nagy kupac kulonbozo, de egyforma szinu papirba csomagolt bonbon. Sotet, kicsavart humoru, kesernyes utoizu, egyedi. Meghokkento. Alapmu.