Tuesday, October 25, 2011

Jethro Tull

A Jethro Tullhoz ugy allok, mint altalaban a hasonlo koru zenekarokhoz. A maga teljessegeben nem tudnam azt mondani, hogy tetszik a zeneje, nagyon mas korban szulettem. De vannak nagyon egyedi es hosszan visszhangzo szamai, amik miatt mindig odafigyelek ra. Peldaul ezek

Monday, October 24, 2011

David Osborn: Vadászidény

3 amerikai, kozeposztalybeli csaladapa szokasos eves vadaszturajara indul. Egyetlen dologban kulonboznek a tobbi, hasonlo barati tarsasagtol. Ok emberre vadasznak. Minden evben fogjul ejtenek egy part, akit lelancolnak a rengeteg kozepen allo maganyos vadaszhazukban, es az esti tivornya utan masnap hajnalban elengedik oket az erdoben. De iden van meg valaki a fak kozott rajtuk kivul. Valaki modszeres, felkeszult es kegyetlen. Es rajuk vadaszik.
Szamtalanszor (igen rosszul) megfilmesitett es ujrafeldolgozott, megunhatatlan archetipussa erett tortenet.

Thursday, October 20, 2011

Rob Roy

Liam Neeson skot Felfoldon jatszododo kalandfilmje pechjere epp a Rettenthetetlennel egy idoben jott ki, biztositva, hogy visszhang nelkul maradjon. Pedig a kozepes sebesseggel csordogalo tortenetet nagyon jo szineszek gorditik elore (Tim Roth, a negativ foszereplo pedig egyszeruen zsenialis, megerdemelten jeloltek erte Oscarra), a film csucspontja pedig a legjobb kardparbaj, amit filmen lattam. Masfelkezes kard a rapir ellen, kotelezo minden szerepjatekosnak.

Tuesday, October 18, 2011

Hárman a slamasztikában

Az en all-time-favourite szombat esti (vasarnap delutani) csaladi filmem. Az emberiseg egy szep korszakabol, amikor meg az Amerikai pite es a Masnaposok vilagan kivul is leteztek vigjatekok.

Saturday, October 15, 2011

Sixteen Horsepower

Egy (már) nemlétező zenekar egy besorolhatatlan stílussal. Ez utóbbit jobbára "alternatív country"-ra egyszerűsítik, mások pedig próbálnak valami egyveleg leírást adni a folk, a bluegrass és a country harmóniájáról. Aztán találkozhatsz mindenféle vallási felütésekkel is, maradjunk annyiban, hogy borderline biblical. Jó zene ez, szeressem. És ez már régóta így van. Anno a nagyon várt és keserű csalódást okozó Maffia-klub két pozitívumának egyike volt a zenekar említése. Mert bár nem onnan ismertem meg őket, de jól jött egy kis pozitív megerősítés.
Íme egy kis ízelítő.










Thursday, October 13, 2011

Ars Magica

Az Ars Magica sok jo tulajdonsaga reven kierdemelne, hogy megjelenjen itt, de most csak a magiarendszere meltatasara szeretnek szoritkozni, es bemutatni, miert tartom zsenialisnak. A magiarendszer az rpg-k rakfeneje (a harcrendszer mellett). Kezdetben vala a D&D - szerintem roppant elhibazott es hangulatrombolo - memorizalo szisztemaja. Ha egyszer tudom, hogyan lehet tuznyilat idezni, mi az, hogy egy hasznalat utan "elfelejtem"? 
A M.A.G.U.S manapontos rendszere mar sokkal jobb es "eletszerubbnek" tuno, leven, bizonyos magia-ero tartaleka van a varazslonak, amit fokozatosan merit le. De egy hasonlo zavaro pont itt is van. Miert nem megy a tizenegyedi tuznyil, ha az elso tizet minden erofeszites nelkul megideztuk? Es ha egy varazslat igenye 62 manapont, akkor 61-el mar meg sem probalhatom? Miert nem? Miert nincs eselyem legalabb egy felsikerre?
A WoD:Mage-e frappans szemleletvaltast es minosegi ugrast hozott. A magia vilagat kilenc, onkenyesen kivalasztott, szferara bontottak, barmely szferaban 0 es 5 kozotti jartassaggal lehet rendelkezni. Ha az adott varazslatot a Meselo 3-as nehezsegunek iteli, es van akkora a jartassagod, sikerulhet. Egyszeru, vegtelenul rugalmas, szinte hiba nelkuli. De a gondolat, hogy a kepzelettel es akarattal formalhato a vilag, nagyon modern idea. Nem igazan illik egy fantasy vilaghoz, fokent, hogy semmifele ritualis kulsoseg nem kell a varazslatokhoz, ami miatt egy kicsit kevesbe hangulatos is. Ezert nem szerettem soha peldaul a Kodex steril es unalmas magiarendszeret (mar azt a keveset, amit ismerek belole). Nincsen szukseg tovabba szent gralkent keresett osi igekre, poros varazskonyvekre, kantalasra, fekete macska aldozasara, stb..., amikkel nagyon elvezetesse lehet tenni a magiahasznalatot
Az Ars Magica gyonyoruen vegyiti a Mage-es spontaneitast a ritualis magiahasznalattal. Ha spontan varazsolsz (azaz elmondod a Meselonek, hogy milyen hatast akarsz letrehozni), kb ugyanugy teheted, mint a Mage-ben, de joval kisebb hatasu varazslatokat hozhatsz letre, mintha begyakorlott iget hasznalnal (a dobas+jartassag eredmenyt 5-tel kell elosztani). Erdemes es lehet varazskonyvek utan kutatni, evekig dolgozni egy ritualen. Nincs tovabba semmilyen mesterkelt korlatja annak, hogy milyen szintu varazslatot probalhat meg a karakter elsutni. Ha a dobasod erteke nem eri el a kivant szintet, meg mindig sikerulhet a varazslat, jelentos fizikai kimerules aran (amibe adott esetben akar bele is lehet halni). Nincs manapont. Ha van eleg hatalmad letrehozni egy varazslatot, akkor akarhanyszor megteheted, legfeljebb a fizikai tartalekaid felelese vagy a balszerencse allhat az utadba. Egyszeru, elegans, grandiozus.

Wednesday, October 12, 2011

Robert E. Howard: Men of the Shadows

Howard fantasy novellait meg a dedapam is olvashatta volna huszonevesen, bar nem biztos , hogy tudott olvasni, es biztos, hogy konyvet csak messzirol latott. Tortenetei 75 evvel a halala utan semmit sem veszitettek varazsukbol, es ez maga egy varazslat. Az egymassal osszeegyeztethetetlennek tuno univerzumokat, legendas, emberfeletti hosok vilagat gyurta ossze Lovecraft hideg, kozmikus horror-hangulataval. Nem tudnek tole kedvenc novellat kiemelni, ezert itt azt valasztom, amit legegyedeibbnek tartok. Mirol szol a Men of the Shadows? Egy vegorait elo, visszavonhatlan enyeszetbe sullyedo nep utolso nagy kiralyarol, a tradicio es a valtozas orok harcarol. Egy ballada.

Friday, October 7, 2011

Wolverine: Debt of Death

Nahat, egy varatlan gyongyszem. Annyi ev tehetsegtelen sztoridomping utan vegre jon valaki, aki nem akar mindenaron valami nagyon fontosat mondani (figyelsz Jason Aaron, Greg Rucka?), egyszeruen csak erti a karaktert, es nem fel eloallni egy egyszeru, szorakoztato, 80as evek akciofilmjeinek hangulatat idezo tortenettel. David Lapham, helyed van a szivemben. 

Monday, October 3, 2011

A vadon foglyai

Egy méltatlanul visszhang nélkül maradt film.
Sir Anthony Hopkins egyébként is elég magasan szerepel a kedvenc színészek listáján, de ezt az alakítását különösképpen kedvelem. Azon kevés karakterei egyike, amiben semmi őrület nincs.
Gyönyörű tájak, fantasztikus operatőri munka, emberi dráma.
Minden megvan a filmben, amire 2 órában csak szükség van. Az egyetlen, amit sajnálok most, az az IMDB végtelenül semmitmondó összefoglalója.