Friday, December 16, 2011

Detective Comics

A DC Comics, az amerikai piac 30%-at lefedo kepregenybirodalom, par honappal ezelott ugy dontott, ujrainditja minden sorozatat. Augusztusban jelent meg a Detective Comics  884-ik, utolso szama. A Batman-t 1939-tol szerepelteto magazin 1937 ota, azaz 74 even keresztul minden honapban uj szammal jelent meg. Szedito belegondolni hany tortenet, reteg, onreflexio, reflexio az onreflexiora, ujragondolas, kreativ otlet hompolyog majd huszezer oldalon, aminek nemcsak iro, de olvasoi nagyresze is reg porlad mar. Ha antroplogus lennek, irnek egy disszertaciot arrol, hogy tukrozodik haromnegyed evszazad kulturaja Batman kalandjain keresztul. Hogyan valtozott a divat, a hosideal, a noideal, mindennapi technologia, Amerika es a vilag viszonya, patriotizmus, az emberi jogok, a krimiklisek,... egyszoval minden. A feladatot kulon erdekesse tenne, hogy mennyire alkalmatlan lenne ra a Detective Comics. Gotham varosa idotlenul noir, Batman pedig a kepregenyfigurak kozott is kulonosen sotet es szimbolikus, hetkoznapi emberi jellemvonasokat alig hordozo karakter. Mintha egy sotetitett, torzito uvegen keresztul neznenk egy szines vilagot.

Wednesday, December 14, 2011

Védett férfiak

Robert Merle azon keves irok egyike, akik egy telefonkonyvbol is regenyt tudnanak irni. Ezert szeretem. Minden konyve intelligens, elgondolkodtato, felnott,... de regeny. Azert irta oket, hogy szorakoztasson. AVédett férfiak pedig egy remekmu.

Thursday, December 8, 2011

Ulzana's Raid

Alig ismert, nyers, sot brutalis western. Nemeslelku indianok, romantikus vadnyugat? Aha...

Friday, December 2, 2011

The Artist - trailer

Nem tudom mit lehet kihozni masfel oran keresztul egy nemafilmbol, de ennel a trailernel szebbet es meginditobbat nagyon-nagyon regen lattam (youtube-on sajnos valoszinuleg nem jon le az a hatas, ami vasznon, egy moziteremben). Ez az elozetes igy, ahogy van, egy tokeletesen kesz, kerek tortenet.

u.i. kicsit kilogott a 'film' mufaji kategoriabol, ezert nyitok egy ujat 'trailer' neven es a True Bloodot is atteszem.

For the Man Who Has Everything

Meg gyerekkoromban sem kedveltem tulsagosan a Superman torteneteket. Egy mindenkinel erosebb, gyakorlatilag elpusztithatatlan hos igen unalmas. Az utobbi idoben viszont elkezdtem elvezni es gyujteni az olyan kepregenyeket (illetve filmeket es konyveket is), amik alapvetoen kevesbe erdekes temakrol szolnak, mivel ezeket igazan jol kell megirni, hogy elvezhetoek legyenek. Jelen esetben a paradoxont Alan Moore oldotta fel, egy humorosan Silver Age hangulatu (Batman, Robin es Wonder Woman Superman szuletesnapjara erkeznek meg eszaki-sarki erodjebe, azt tapasztalva, hogy egy vendeg mar megelozte oket), klasszikus tortenetben.