Friday, December 7, 2012

St Elmo's Fire

Egy etkezdeben utotte meg a fulem ez a szam, de se a cimet nem ismertem (a kiszolgalo lany sem), se a szoveget nem tudtam kivenni. Napokig kisertett, vegul a Google es a megjegyzett szofoszlanyok kisebb kerulokon at - Bruce Springsteen, Van Halen, ... -  celba juttattak.

"I can see a new horizon underneath the blazing sky"

Yeah, those 80's!

Monday, November 26, 2012

Gene Callahan: Közgazdaságtan hús-vér embereknek

Egy a napokban forgatott konyvrol jutott eszembe Callahan konyve, amit jo 5-6 eve vettem le talalomra az Alexandra egyik polcarol, es azota sem olvastam nala jobbat kozgazdasagtani temaban (marmint az a ketto, amit azota olvastam nem volt jobb, de a blogok, vagy cikkek se). Mire jo a csere, miert alakult ki a penz, mi az az ar? Mit csinalnak es hogyan a bankok, a jegybank, mi fan terem a monetaris politika? Komparativ elonyok, externaliak, a minimalber hatasai, tervgazdalkodas vs szabadpiac? Mindezen temakat olvasmanyosan, humorosan, egy darab keplet vagy grafikon nelkul talalja a szerzo egy vekonyka kis konyvben. Mindenkinek melegen ajanlom, aki szeret vilagos peldakkal alatamasztott jo erveleseket olvasni (es nem idegenkedik a tematol), aki pedig ugy erzi a fent emlitett fogalmakat nem latja teljesen kristalytisztan, de szeretne, egyenesen forron.

Tuesday, November 6, 2012

Chinatown

Bevallom, Polanski es Nicholson 1974-es klasszikusa elso latasra nem hagyott mely nyomokat bennem. Aztan evekkel kesobb ujra megnezve, mar azt nem ertem miert nem. Minden megvan benne, amit szeretek a mufajban. Jo tortenet, sotet rejtely, a mult lerazhatatlan csapjai, kivalo karakterek es a klisek udito hianya. Plusz a gyonyoru fenykepezes, es a - (z) engem kisse Boyd Crowder-re emlekezteto magannyomozot alakito - fiatal Jack Nicholson ragyogo jateka/karaktere egy idotlennek bizonyult krimiben.

"Forget it, Jake. It's Chinatown. "
(a zarojelenet utolso mondata)

Friday, October 26, 2012

Richard K. Morgan - Market Forces

Egy újabb kiváló regény Richard K. Morgan tollából, ezúttal a közeli jövőbe kalandozva. Cyberpunk 2050 mondhatnám, de nem az. Sokkal izgalmasabb környezetet választ/kreál: ez egy pre-cyberpunk regény, egy olyan korszakot mutat be, ami átmenetet képez a világ-ahogy-most-ismerjük és a klasszikus cyberpunk között. A karakterválasztás is tökéletesen szolgálja ezt a célt, hiszen nem csak a corporate világba nyerünk általuk betekintést, de a Conflict Investment üzleti területen keresztül megismerjük a London-on kívül elterülő világ aktuális működését is, míg a mellékszereplők hozzák magukkal a Cordoned Zones (még nem Combat Zones ...) brutális színeit. Kiváló regény, remek történet, melynek sodró lendülete méltó ellenfele egy custom-tuning Saab tempójának.

Sanity leaking into the nightmare aftermath like blood across asphalt.

Monday, October 22, 2012

Headhunters

A Headhunters eletem (majdnem) elso bemereszkedese a skandinav filmek vilagaba, de meghozta az etvagyam. Ha negy szoval akarnam jellemezni (meg nehany kiserovel), akkor: meghokkento fordulatok, ejfekete humor, karakterdrama, feszultseg, nagyon egyedi (nem a megszokott amerikai-film) hangulat, csucskategorias IKEA design. Skandinav filmekhez/konyvekhez kepest szerencsere egesz visszafogottan bantak a sokkolo jelenetekkel, de igy is van beloluk boven. A csavarok pedig.... hat, mar csak miattuk is kotelezo darab.

Sunday, October 21, 2012

Három férfi és egy bébi (1987)

A francia eredeti amerikai remake-je, de az ajánlás mindkettőre érvényes, cserébe itt Tom Selleck és Steve Gutenberg játéka is kiemelhető. Szögegyszerű ám bájos sztori 3 megrögzött agglegény csetlés-botlásáról, mikoron életmódjukból adódóan kevéssé váratlanul ott találják magukat, szemtől szemben egy csecsemővel. Helyzetkomikum minden mennyiségben.
Nem vagyok egy nagy rajongója a vígjátékoknak, de ez a műfaj azon kevés kivételeinek egyike, amin önfeledten tudok kacagni. Szégyenteljes ámde kiváló példája napjaink konzum-idiotizmusának, hogy az imdb-n mindössze 5.7-re értékelik.

Friday, October 19, 2012

Batman - Knight of Vengeance

Ha a Brubaker/Phillips iro-rajzolo parosnak van egyenrangu vetelytarsa a jelenlegi mainstream amerikai kepregenypiacon, az biztosan Brian Azzarello es Eduardo Risso. Tobb alkotasuk erdemli meg, hogy a blogon megemlitsem oket, ezek kozul a legujjabbal es legrovidebbel kezdenem.
Mi lett volna, ha nem Bruce Wayne szulei halnak meg azon a sorsfordito ejszakan, hanem o maga? Mi lenne ha a Batman nem bortonbe juttatna, hanem megolne a gyilkosokat? Mi lenne, ha valakinek lehetosege adodna a mult tragediainak meg nem tortenne tetelere? Gyonyoru rajzolas, szivbemarkolo tortenet, jatek egy mitosszal. A DC mesteri megoldasa a Batman-mitosz atvezetesere az egy eve indult New 52 vilagaba.

Tuesday, October 16, 2012

Justified

Jogszerű fegyverhasználat. Minden mennyiségben. Avagy a keménytökű - és némiképp régi vágású - rendőrbíró (U.S. Marshall) esete a redneck vidékkel. Merthogy ez történik. Raylan Givens (Timothy Oliphant, khm Deadwood) "kisebb" balhéba keveredik Miami-ban, és mivel ez nem az első eset, áthelyezik. Illetve hát áthelyeznék, de nem kell a kutyának sem, kivéve a régi kiképzőjét. Amivel egy baj van: ez persze a (szén)poros Kelet-Kentucky,  Raylan szülővidéke megannyi félig eltemetett csatabárddal. Helyzet is van. Meg komikum is. Gyönyörű operatőri munka, megannyi színes karakter, de - számomra - közülük is kiemelkedik Boyd Crowder (Walton Goggins, khm The Shield), aki egész egyszerűen lejátsza Oliphant-ot a színről, eddigi élete legjobb alakítását nyújtja.
Maga a történet talán kevésbé rabul ejtő, ellenben ha kicsit is kíváncsi vagy arra, hogy néz ki az élet a Fly-Over States területén, vagy hozzám hasonlóan téged is megragad az akcentusok íze, színe, illata, dallama - kötelező darab.

Monday, October 15, 2012

Mérő László: Maga itt a tánctanár?

Egy korabbi bejegyzeshez hasonloan en is inkabb a szerzot, mint egy konkret konyvet, reklamoznam. Mero Laszlo furcsa figura. Matematikuskent kezdett, de kesobb elbarangolt a szoftverfejlesztes, mesterseges intelligencia, kozgazdasagtan es pszichologia fele. Most mar joggal nevezheto publicisztanak is. Konyvei, eletpalyajaval oszhangban, interdiszciplinaris ismeretterjeszto konyvek erdeklodo laikusoknak. Stilusat kicsit Dawkinshoz hasonlitanam, az utobbit is az o konyveibol fedeztem fel. Es mivel a muvek, mint mondottam, igen szerteagazoak, Merot leginkabb egy igazi "salataval" lehet bemutatni. A Maga itt a tánctanár? Mero, a Mancsban megjeleno, gyakorlatilag mindennel foglalkozo, publicisztikabol egy valogatas.  A konyvet meg megvenni sem kell, mert az online Mancson az osszes megjelent iras olvashato.

Monday, October 8, 2012

The Andromeda Strain (1971)

Azon kevés alkotások egyike ez, ahol bár tudom, hogy regény eredetiből forgatták a filmet, eszembe se jutott soha, hogy elolvassam a könyvet, pedig ez hozta meg Michael Crichton-nak a világhírnevet. Egész egyszerűen nincs rá szükség. A film kerek egész, közel tökéletes alkotás. Tudományos-fantasztikus történet, a szó legjobb értelmében, a 70es évek mindennapjaiban. A díszeletek itt-ott talán kicsit avittasnak hatnak ma, de a 70es évek csúcstechnológiáját hivatottak reprezentálni, e szerepüket pedig tökéletesen ellátják. Maga a történet se nem túl bonyolult, se nem túl szerteágazó, de olyan feszültség árad minden egyes képkockából, hogy ma sem ereszt egyetlen pillanatra sem, attól kezdve, hogy a nyitójelenet a székbe szegez. Parádés a filmzene is, Gil Mellé egészen fantasztikus munkát végzett: gyakorlatilag csak egy-egy drámai akkorddal központoz, mégis óriási hatást ér el.

[Scientist] If we are eliminated, the aircraft and pilot will have to be sterilized.
[Pilot] Ugh, wait a minute. That's not what they told me ... just "incinerated".

Friday, October 5, 2012

Das Leben der Anderen

Az ertelmiseg elete a kesei NDK-ban. Allami szintu dirigalas, poshaszto cenzura, emberek ellehetetlenitese, kotelezo bajolgas a Part hivatalnokaival, sivarsag, mindennapi kompromisszumok. Eletszagu, nyomaszto, de felkavaro film. Lehet, hogy ebbe belejatszott a filmkozben elfogyasztott spangli, de a masodik feleben rendesen feltem a foszereplok eleteert. Reg volt ilyen intenziv filmelmenyem.

Thursday, October 4, 2012

Subway to Sally

Mielőtt végképp elhagynám Németországot kötelességemnek érzem, hogy felhívjam a nagyérdemű figyelmét egy - német nyelvterületen kívül - szinte ismeretlen, ám egészen kiváló zenekarra. A Wikipedia szerint Subway to Sally "is a rock band with clear folk and medieval influences, later also with gothic and metal elements added to the mix." Vagyis épp nekem való. A középkori elemek főként a dalszövegekben mutatkoznak meg, de az alkalmankénti meglepő hangszer választások szintén kifejezetten üdítően hatnak. A zenekar német nyelvű dalai nyelvtanulóknak is bátran ajánlhatóak, legalábbis meglátásom szerint tiszták és érthetőek a szövegek annak ellenére is, hogy azért erős rock zenéről van itt szó. Nem ismerem mind a 12 studio albumokat, de egészen biztos hogy van köztük 2 hibátlan album: az Engelskrieger-t és a Bastard-ot is bátran ajánlom.


Monday, September 24, 2012

Amikor a farok csóválja

Két héttel az elnökválasztás előtt Amerika elnöke szex-botrányba keveredik. Egy Mr Wolfhoz hasonlo problamegoldo-ember (De Niro) es egy veteran hollywoodi producer (Hoffman) a kozvelemeny figyelmenek elterelesere kitalal egy haborut egy teljesen ismeretlen orszaggal (Albania), szereznek hozza host (Woody Harrelson), (fake country) zenet (Willie Nelson), bombak elol futo, photoshop macskat a kezeben menekito parasztlanyt, es a sok kisebb nagyobb vakitasbol kikerekitve egy Mitoszt. Jutalomjatek a szereploknek - De Niro De Niro, Hoffman az Esoember ota megszokott motyogo idiota, Harrison pedig most extrak nelkul szimplan orult - es a nezoknek egyarant.

Wednesday, September 19, 2012

New Order - True Faith

Hamar egyszamos eloadok gyongyszemei...


Wolfsheim - Kein Zurück

Azt hiszem, ez az egy számuk állta ki az idő próbáját, ez viszont valóban egészen kiváló.


Tuesday, September 18, 2012

Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról


Hol zsarnokság van,
ott zsarnokság van,
nemcsak a puskacsőben,
nemcsak a börtönökben,

nemcsak a vallatószobákban,
nemcsak az éjszakában
kiáltó őr szavában,
ott zsarnokság van

(a teljes vers itt olvashato)

Monday, September 17, 2012

Phone Booth - Your life is on the line

A Phone Booth egy zseniális film, és mint olyan, természetszerűleg méltatlanul ismeretlen. Pedig tulajdonképpen sikeres volt: alig $15 millióra hozott $100-at.
Ez egy nagyon feszült film. Kamara dráma egy telefonfülkébe töltve. Colin Farrel remek játéka, Kiefer Sutherland azóta a 24-ből tökéletesen megismert rekedtes baritonja és Forest Whitaker egyedi mimikája mind-mind plusz színt visznek a korlátozottsága ellenére is nagyon feszes, pattogós történet vezetésébe. Joel Schumacher rendezésében (az eredeti ötletet állítólag anno magának Hitchcock-nak is felkínálta Larry Cohen író) számos remek film látott napvilágot, de nekem személy szerint ez a kedvencem.

Chris Claremont: Wounded Wolf

A valaha irt legjobb Wolverine-sztori (az erdeklodok az Uncanny X-men 205-s szamaban talalhatjak, 1986(!)-bol). Egyszeru, de eros tortenet, es tokeletes karakterabrazolas a legendas Barry Windsor-Smith rajzaival, mindossze 22 oldalon.

Wednesday, September 12, 2012

Eurythmics: I Love You Like A Ball And Chain

Nem tudom megmondani miert szeretem annyira ezt a szamot. Talan ez az Annie Lennox varazs...

Hobo - Csavargók Tízparancsolata

Most, hogy rövidesen a szerzőgárda 100%-a elhagyja Magyarországot, épp itt az ideje, hogy ajánljam ezt az albumot. Mert minden egyéb mellett benne van a csavargás, az utazás, a vándorlás szelleme, mindaz, amit ez az élet jelent, megannyi csendes tanáccsal körítve.
Majd 10 évvel ezelőtt ajánlotta egy barátom, akkori mentorom. Azt mondta, levert (depressziós) időkre tökéletes. Ahogy az évek múltak, ő eltávolodott, ez az album viszont egyre közelebb került hozzám. Ma azt mondom - bármikor hallgatható, de tény, hogy szomorkásabb időkben jön igazán kapóra:

Megríkattam őket én bolond
Ahelyett hogy segítettem volna nekik nevetni
És még ma is azt hiszem így szolgálom jobban őket

És még egy tanács: ne feledjétek a Nyolcadik Parancsolat-ot...

Tuesday, September 11, 2012

Basic

Egy csapat amerikai tengereszgyalogost, pokoli vihar ellenere, Kolumbiaba vezenyelnek bevetesi gyakorlatra. Nem mindegyikuk ter vissza, es a kihallgatasokon valahogy mindenki mashogy meseli el a tortenteket. Ez az alaptortenete a - khm...kozepes szineszi tehetsege ellenere kivalo szerepeket kapo Travoltat, Samuel L. Jacksont es egy nagyon szep Charlize Theron hasonmast felvonultato  - filmnek, ami a Sunshine-hoz hasonloan sajnos pont a vegen romlik el. Egeszen az utolso 20 percig tokeletesen vegyit parat kedvenc filmtipusaim kozul. Egy kicsit courtroom drama, egy kicsit suspense thriller, nyomozas es egy adag kommandos akciozas. Ha az osszecsapott befejezest nem szamitanank, kover A-t erdemelne.

Monday, September 3, 2012

Joy Adamson


Írót ajánlok most, nem könyvet. Nem tudnék egyetlen könyvet sem kiemelni tőle, az életműve pedig túl nagy ahhoz, hogysem egy blog képes lenne befogadni. Joy Adamson biztosan ott van eddigi életem 5 legmeghatározóbb írója között, de ennél sokkal több ő: azon kevesek egyike, akik megváltoztatták a világot.

Friday, August 24, 2012

Mark Lawrence : King of Thorns

A Broken Empire sorozat első részéhez hasonlóan ez a könyv sem okoz csalódást. Megkapjuk az elvárható jellemfejlődést a főhős tekintetében (elvégre már 18 éves), és kapunk néhány új karaktert is. Köztük meglepő módon valakit, akinek a lelke nem szénfekete, inkább piszkosfehérnek mondanám. A hangsúly ezzel párhuzamosan a zsoldoscsapatról átkerül az őket körülvevő világra.
Nehéz erről a világról spoiler mentesen mesélni, pedig alapvető része annak, amitől megragadó lesz a történet. Mert az egykorvolt birodalom helyén kisarjadt a száznyi királyság, de a hírek már nem jutnak el az egyik szeglettől a másikig. Fel is hívják főhősünk figyelmét, hogy csak egy tudatlan kölyök, tengert sem látott még... Mondjuk ennek a következményét el tudjátok képzelni. És ahogy ő, úgy tudunk meg mi olvasók is egyre többet a történetet körülvevő világról, és minden egyes információ morzsa növeli nem csak a tudásunkat, de a kíváncsiságunkat is.
Lenyűgöző történet.

"The time you find that your mother cannot keep you safe, that your tutor makes a mistake, that the wrong path must be taken because the grown-ups lack the strength to take the right one ... each of those moments is the theft of your childhood, each of them a blow that kills some part of the child you were, leaving another part exposed, a new creature, tougher but tempered with bitterness and dissappointment."

Thursday, August 23, 2012

The Expendables 2

Tinedzser gyermekkoromban almodoztam olyan filmrol, amibe minden kedves akciofilm-sztaromat beleraknam. Ha nem csal az emlekezetem, hetig jutottam. Prioritasi sorrendben Schwarzenegger, Norris, Stallone,  Lambert, Van Damme, Seagal es egy mara elfeledett hetedik (valamiert Willis nem remlik) volt. Az alom valora valt. Az Expendables 2 minden varakozast teljesitett, amit az elso resz nem. A film, mint egy tomeny akciofergeteg hompolyog vegig a feszes, egyszeru, az elvart klisekbol osszerakott torteneten. Semmi felesleges szentimentalizmus, semmi onfenyezes, Stalloneek egy percre sem vettek komolyan magukat. Az egymondatos bekopesektol (Willis Schwarzinak: You’ve been back enough! Now, I'm back!) Chuck Norris zsenialis szinrelepeseig minden a helyen van. A kopaszodo, maradek hajaval ezerfele allo, viharvert Schwarzi - aki egy ketszotagos szoveget is kepes megdobbentoen borzalmasan eloadni -, vallt vallnak vetve allva a jollakott pocokra emlekezteto Norris mellett, lovik az ellent. Ezt megegyszer leirom. Schwarzenegger es Norris egymas mellett allnak es lonek. Van Damme, aki mindig sokkal jobb volt negativ szereplokent (Karatetigris, Fekete Sas), mint bavatag arcu bajgunar karatebajnokkent, itt komolyan mondom, brilliroz. Mint Jean Vilain! Jatszik, ugy mondanam. Aljas, utalnivalo, megragado figura. Es ahogy a nagy karikas szemeivel nez, meg felelmetes is. Szornyu szineszek? Igen. Rohej hatvan folott akciozni? Persze. Egy eredeti pillanat nincs az egesz sztoriban? Lenyegtelen. The Expendables 2, ahogy a John Rambo vagy a Rocky Balboa, reflektiv film. Mas szereplokkel semmi ertelme nem lenne. Ez arrol szol, mi lenne, ha Norrist, Schwarzit, Willist meg Stallonet egy filmbe raknank.

Tuesday, August 21, 2012

A máltai sólyom


Minden noir-regenyek 1931-es oregapja kis kepzavarral valamifele szornyek keringoje. Sajat celjaik erdekeben barkin atgazolo, kegyetlen karakterek harca a kincsert, a tancterem kozepen a minden mas jatekosnal dorzsoltebb, a "negativ szereplo"-statuszt suroloan hideg, manipulativ magannyomozoval, Sam Spade-del. Tobb dolog miatt figyelemre melto konyv A máltai sólyom.  
Szemely szerint nekem a noir archetipusat testesiti meg, a mufaj irritalo jegyei nelkul. A fohos cinikus viselkedese mogott nem egy idealista megsebzett szive dobog. Spade nem oszt meg ironikus kommentarok formajaban magvas gondolatokat a vilagrol, es nem lovi le a konyv vegen a femme fatale-t, hogy utana giccsbe whiskeybe fojtsa a banatat. Keveset tudunk meg rola, a tobbi szereplo hattertorteneterol pedg semmit. De egyreszt a kevesebb itt is tobb, masreszt ez egy krimi, nem pedig melodrama. A filmrol annyit, hogy minden szereplo telitalalat, de senki sem telibb, mint maga Humphrey Bogart.

Monday, August 20, 2012

Secret World


Some secrets are best  taken to grave.


3 hangulatos trailer World of Darkness kaland íráshoz. A játék maga nem túl biztató. : (
Cserébe mindjárt itt a World of Darkness MMO.




Na jó. Aki idáig eljutott az megérdemli a 4.-et is! : )


Ez pedig egy kis leírás:

The Secret World takes place in our own, modern-day world. Players can explore locations such as New York, London, and Seoul, as they unravel the mysteries, legends and myths that make up our world and its history. But the real and realistic will clash with the unreal and fantastical, as the darkness of the secret world approaches. Not only will The Secret World offer a setting never before experienced in an MMO, Funcom is also expanding on the genre standards by introducing gameplay that is not based on classes or levels. Players will have the freedom to become whatever they want to be and play however they want to play, allowing them to explore the world at will and master anything from voodoo and black magic to martial arts and modern firearms.


Friday, August 17, 2012

Mark Lawrence: Prince of Thorns

Imádtam Glenn Cook Fekete Seregét, de a második kötettől kezdve egyre nagyobb csalódásokat okozott. Imádtam George R. R. Martin Trónok Harcát, de a negyedik kötet óta zuhan a minőség. Most épp Mark Lawrence Broken Empire ciklusát imádom. A Prince of Thorns az első kötet. Hogy miért imádom?
Mert megvan benne mindaz, amikért a másik kettőt is szerettem. A főszerepben egy, a Fekete Sereghez hasonlító zsoldoscsapat, bár százszor sötétebb lélekkel (khm, a Véres Komédiásokhoz sokkal közelebb állnak), de egymás éppoly humoros és hiteles cinkelésével, a maga belső konfliktusaival. És adott egy igen-igen érdekes világ, egy 100 királyságra hullott egykori Birodalom, ahol minden hétszilvafás nemes királynak nevezi magát, és az állandó csatározások füstje borítja homályba a horizontot. Itt nincsenek hősök. Gyilkosok vannak. Mindenki a sötét oldalon áll. Nincsenek kobzosok, nincsen Virág Lovag. Háború van, a vér és a halál szaga. A főhős egy 13 éves herceg, akinek atyja lemond a bosszúról, ezért haramiának áll, és mind grandiózusabb álmokat dédelget. Bocsánat. Célokat. Nem egy álmodozó típus. Inkább egy kiszámíthatatlan gyilkosnak mondanám.

"Most men have at least one redeeming feature. Finding one for Brother Rike requires a stretch. Is 'big' a redeeming feature?"

Wednesday, August 15, 2012

Roald Dahl meghökkentő élete

A meghokkento tortenetek szerzojenek "majdnem oneletrajza", hiszen az eloszoban megjegyzi, hogy oneletrajzot sohasem irna, pusztan papirra veti eletenek erdekesebb esemenyeit. Dahl mesel a csaladjarol, a brit fiuinternatusrol (elete vegeig nem tudott napirendre terni a veresek felett, amit Canterbury kesobbi erseketol kapott), a kenyai es tanganyikai - Shell-alkalmazottkent eltoltott - evekrol (fekete mambakrol, oroszlanokrol es az Afrikaban kivetel nelkul megorulo feherekrol) es vegul a haborurol, ahol vadaszpilotakent szolgalt.

Saturday, August 11, 2012

Soviet Storm - Season I.

Kivételesen nem valamelyik amerikai kábeladó népszerű sorozatát ajánlom, hanem egy orosz csapat dokumentum-sorozatát: hadtörténet iránt érdeklődőknek kötelező darab. Az itt ajánlott első évad az ún. Keleti Front (hadszíntér) főbb eseményeit mutatja be 8 részen keresztül: a Barbarossa terv megszületésétől egészen addig a pontig, mikor a Reichstag-ra kitűzik a szovjet lobogót. Mindez orosz (szovjet) nézőpontból - mint édesapámtól megtudtam, ők pl a színteret is Nyugati Frontként feliratozzák -, gyakorlatilag elfogulatlanul (mindkét Vezér őrültségeit, bármely tábornok stratégiai hibáit egyformán bemutatva), korabeli levelekkel és archív felvételekkel illusztrálva, nem csak a stratégiai, de a finomabb taktikai fogásokat is konkrétan, egy érdeklődő ismeretanyagának megfelelő mélységben bemutatva. Mivel a History Channel magyar narrációval is leadta, bátran ajánlom akár történelemórákat kiegészítő ismeretanyagként is.

Wednesday, August 8, 2012

Faludy György: Pokolbéli víg napjaim

Hu konyvhordozomnak koszonhetoen ratehettem a kezem a trilogia - egyebkent igen nehezen beszerezheto - elso reszere. Kicsit haboztam, hogy irjak-e rola, hiszen a harmadik resz mar reklamozza itt a sorozatot, de vegul ugy dontottem, megerdemli.
A Pokolbéli víg napjaim Faludy gyerekkoratol a Recski internalotaborbol valo szabadulasaig koveti ennek az ontorvenyu, hihetetlenul onzo es oszinte embernek az eletet, Magyarorszagtol, Parizson, Algerian es az USA-n keresztul Recskig. Ugyan az oreg a csillagokat is lehazudta az egrol, mert ennyi kaland 30 embereletbe sem ferne bele, de aki tul szkeptikus, az elvezheti a konyvet fikciokent is. Ha valaki pedig nincs is oda az onelatrajzokert vagy a huszadik szazadi tortenelemert, a Recskrol szoro reszt, a regeny utolso negyedet, mindenkeppen ajanlom. Ugyan ebben vannak a leghihetetlenebb (es borzalmasabb) tortenetek, de egyreszt letehetetlen, masreszt Faludy epp az ott leirt tortenetekre hivatkozik, mint hitelessegi bizonyitekokra, mondvan senkinek nem lehet akkora fantaziaja, hogy ezeket kitalalhatta volna. Kar, hogy a Pokol Tornacanra elpazaroltam a "rejtoi" jelzot, mert igy most rabtarsait, oreiket es viszontagsagaikat nem tudom igazan talaloan jellemezni.

Monday, August 6, 2012

Red Hot Chili Peppers - Stadium Arcadium

A Red Hot Chili Peppersben nagyon csalodni nem igazan lehet, de szerencsere bemutatni sem kell oket. Ami engem mondjuk meglepett, hogy 1983 ota jatszanak. A 2006-os Stadium Arcadium-ot "csak" azert emelem ki, mert talan a legjobb albumuk. Ilyen szamokkal, mint



Saturday, August 4, 2012

Ordo Rosarius Equilibrio

"Crossing the borders between art, rebellion, passion, apocalypse and sex, Ordo Rosarius Equilibrio have managed to settle in their very own musical niche with their opulent and intense sonic sculptures."

Dark ambient, apocalyptic neofolk; ha nagyon akarod. Kicsit egyszerűsítve: valahol az Ophelia's Dream és az Enigma között félúton. Meghatározhatatlan stílus, kiváló zene. Annak idején 2008-ban a "Remember Depravity, and the Orgies of Rome" című számukat ismertem- és szerettem meg, de ez a "Coctails, Carnage, Crucifixion and Pornography" című korongjukon (note: CCCP) található, ami a kevésbé sikerült albumjaik egyike, így itt egy időre el is akadtam. Mostanra viszont végighallgattam a teljes Discography-t, és bátran ajánlom mindenkinek. Különösen az utolsó két albumot, ahol úgy fest, kezd ki kristályosodni a stílus, a korábbi olykor kissé érdes, fémes hangzás sokkal inkább letisztult, a szövegek pedig épp olyan megkapóak, mint korábban. Modern költészet ez, abból is lázadóbb, polgárpukkasztóbb fajta.



p.s.: November 10én koncert Camden-ben.

Monday, July 30, 2012

American Flyers (1985)

Az American Flyers (Hegyek Pokla) Kevin Costner első munkáinak egyike, egy kiváló sport-dráma, minden bizonnyal a legkiválóbb, amit valaha az országúti kerékpársportról forgattak. E szempontból érdekesség, hogy Muzzin beceneve a Kannibál, a való életben Eddie Merckx-et hívták így, és ő maga is felbukkan a filmben. Egy másik Eddie pedig a legjobb edzőtárs... Egyebek tekintetében gyönyörű képek a Sziklás Hegységről, hamisítatlan figurák a 80as évekből, egy halom jó duma, és megannyi feszültség.

"Res firma mitescere nescit"

Tuesday, July 17, 2012

Joe Abercrombie - Best Served Cold

Egy darabig hezitáltam, hogy ez a könyv érdemes-e erre a gyűjteményre. Hiszen itt (elvben) csak a legjavát gyűjtjük, és Joe Abercombie regénye azért némiképp elmarad David Gemmel Legendájától. Dehát mi nem? Ez pedig egészen biztosan a legjobb fantasy regény, amit az elmúlt cca. 1 évben olvastam. Történetét tekintve egy egyszerű bosszúregény egy Városállamok világban. Ami kiemeli a hasonlú művek hosszú sorából, az a remek párbeszédek mellett nem más, mint a kiváló karakterek valóságos tömege. Mert bár a "rosszfiúk" a legtöbb esetben elnagyoltak, a "jófiúk" (amennyiben köztörvényes gyilkosok szedett-vedett bandája ekként aposztrofálható) egytől egyig kiválóak. Monzcarro Murcatto, Nicomo Cosca vagy éppen Shivers egyszerűen zseniális, és bár Morveer karaktere a művelt olvasónak elkerülhetetlenül a skaven-eket idézi, neki is van annyi saját bája és fantasztikus jelenete, hogy ezen felül lehessen emelkedni. És persze ott van Friendly, a legnagyobb mind között, akiért önmagában érdemes volna elolvasni ezt a 600 oldalt.

"To have a good enemy, choose a friend: he knows where to strike."

Get the Gringo

Meglatni, megszerezni es megnezni es megszeretni, egy pillanat 3 nap muve volt. Ahogy mar a korabbi posztban emlitettem, a Get the Gringo egyfajta folytatasa a Payback-nek, legalabbis abban az ertelemben, hogy ugyanazon regenyciklusbol adaptaltak vaszonra mindkettot. A sarmos, mindig ket lepessel a tobbiek elott jaro "con man" fohost allitolag itt a filmstudiok altal birtokolt jogok miatt nem hivjak Porternek, bar jobban belegondolva, akar ugyis hivhatnak, a filmbol soha nem derul ki a neve. A Payback-nel konnyedebb, humorosabb es nehany Tarantinos akciojelenettel gazdagabb bortonsztorit kapunk masfel oraban (ennel keves filmnek kell tobb). Ugyan valami azt sugja, Mel Gibson nem ezzel a filmmel fog visszaterni az A-s sztarok vilagaba (a filmnek nagyon jo tulajdonsaga, hogy nem akar tobbnek latszani annal, ami - ez pedig a nagykozonsegnek szerintem nem lesz eleg csillogo), de ha hatralevo eleteben mast sem csinal, csak Porter-regenyek vaszonra adaptalasat, en tokeletesen elegedett leszek.

Wednesday, July 11, 2012

Payback

Sallangmentes, porgos, stilusos akciofilm ez, amiben a rosszfiu leszamol a megrosszabbakkal.

Thursday, July 5, 2012

Genesis - That's All


Oh, azok a szemelyes emlekekkel terhelt szinesitett zenek...

A Terror Iskolája

Van néhány B-film, ami ilyen-olyan okokból A-kategóriának érzödik. Számomra a Terror Iskolája ilyen. Adott egy összeszokott középiskolás diákcsapat, akik lényegében tudják, hogy együtt bármire képesek. Adott a bentlakásos iskola, ahol minderre idejük is van. Végül pedig adott a jófej igazgató-helyettes, aki mellesleg kollégium igazgató. Eddig gondolom, ismerös. A bonyodalom terroristák képében érkezik, akik a befolyásos szülökre apellálva túszulejtik a diákokat, hogy követeléseiknek érvényt szerezzenek. Ha az ember nem veszi véresen komolyan, kifejezetten szórakoztató film. Az egyetlen hiányzó motívum, hogy a fiúk nem játszanak D&D-t.

Monday, July 2, 2012

Pontypool

Low-budget, klausztrofobias es kicsit talan kiforratlan, de nagyon erdekes variacioja a "zombisfilmnek" (amit egyebkent nem szeretek).

Monday, June 25, 2012

David Kushner - Jonny Magic and the Card Shark Kids

Nem szeretem az életrajzi regényeket. Elég csak ennek a blognak az archívumát átböngészni, és máris tisztán látszik, hogy az efféle dokumentumregények sokkal inkább Máté vadászterületére esnek. Mégis, amikor értesültem ennek a könyvnek a puszta létéről, nem tudtam ellenállni. Valódi, hamisítatlan Instant Get volt, isten áldja a Kindle-t érte.

Wednesday, June 20, 2012

Ravenous

Ez egy inkabb egyedi, mint jo film, eredeti alapotlettel, jo szineszekkel, remek zenevel (szeretem amikor a zene egyszeru alafestes helyett valoban hozzaad valamit a tortenethez) es eros kozepes megvalositassal. De mint emlitettem, egyedi, ezert itt a helye.

Thursday, June 14, 2012

Faludy György: A Pokol Tornácán

Faludy oneletrajzi sorozatanak harmadik kotete az elso - es mindezidaig egyetlen - amit olvastam a sorozatbol, leven egyedul ehhez tudtam hozzajutni. Idoben a 60-as evektol csaknem elete vegeig (nem erte meg a kiadast), terben Angliatol - Maltan, Marokkon, az USA-n, es meg jopar helyen keresztul  - Magyarorszagig ivel a  Faludy csapongo emlektoredekeibol lazan rendszerezett tortenet. Vannak emberek, akik mintha - lasd AD&D Birthright - a nagysag/kulonlegesseg szilankjaval szuletnenek. O is ilyen volt. Olyan emberek tucatjaival volt kozeli kapcsolatban - Kosztolanyi, Karinthy, Koestler,... - akik maguk is kitoltenek nem egy eletrajzi regenyt, es meg nehany szazzal, akikkel egy atlagember sosem talalkozik. Mintha egy Rejto regeny foszereploi elevenedtek volna meg, majdnem rejtoi tortenetekben.

Friday, June 1, 2012

Fred Chappell: The Adder

Ugyancsak egy "egyotletes" Cthulhu-mitosz novella. A szinte minden Cthulhu-irasban kotelezoen felbukkano, csontig leragott Necronomiconon csavar egy zsenialisat.

Thursday, May 31, 2012

Matt Cardin: Teeth

Annak ellenere, hogy nagyon kedvelem a Cthulhu-mitoszt, mind szerepjatek, de foleg regenyek formajaban, eleg ritkan talalkozom olyan irassal, ami kulonosebben tetszene. A tobbseg a jobb-rosszabb kozepszer mezsgyejen mozog. Ez a novella viszont nagyon az elevenembe talalt. Egyetlen nagyon "eros" (kerestem a megfelelo jelzot, de nem akadt jobb) otletre epul, ezert nem is irhatok rola tobbet anelkul, hogy veszelyeztetnem a "poent".

Tuesday, May 29, 2012

Liquido - Narcotic

Nagyon reg szerettem volna feltenni ezt a kerdest, de sosem mertem. Mas is eveken keresztul azt hitte, hogy Michael Caine-t mondanak a szovegben?

Silent Rage

Lassan talan uj kategoriat kene nyitnom a B-kategoria szamara. De egy horrorfilm, Chuck Norris foszereplesevel? Egyszeruen nem lehet kihagyni. A film egy felmondatban elintezheto: jo verekedesek, felelmetes ellenfel es kiserto zarokepsorok. Bonuszkent pedig egyik kedves szineszem, az egesz eleteben erdemtelenul a masodvonalban jatszo Ron Silver. Barmilyen filmben, barmilyen apro szerepben is tunt fel, - hasonloan De Nirohoz, Pacionohoz vagy Nicholsonhoz - jelenlete volt a vasznon.  De Silver emellett jatszani is tudott, nem csak onmagat adni, mint a fent emlitettek.

Thursday, May 24, 2012

Joe Alex

Joe Alex a lengyel Leslie L. Lawrence, azzal a kulonbseggel, hogy konyvei minden termeszetfelettitol mentes, "tiszta" detektivregenyek, abban a kategoriaban viszont szinte paratlanok. Ha okos vagy, idonkent meg ra is johetsz a megoldasra, mielott elerned az utolso oldalakat, bar nekem sosem sikerult. A Joe Alex torteneteket szinte minden nyelvre leforditottak a kelet-europai blokkban, angolra viszont sajnos nem. Ezert csak a magyarul hozzaferheto ot regeny utott-kopott peldanyait tudtam innen-onnan megszerezni az elmult evekben.

Tuesday, May 22, 2012

The Guard

Amilyen rovid lesz ez az ajanlo, annyira kikivankozik belolem. Szoval diohejban: egy ritualis gyilkossag felgongyolitese a sejtelmes Galwayben(!), avagy klasszikus krimiklisek sotet humoru kicsavarasa. De ez a film megsem csak egy brillirozo szineszekkel tomott parodia. Lelke van, mint mocskos szaju, videki bunko-zsaru foszereplojenek.

Monday, May 21, 2012

Kickstarter

Új kategória, bár fogalmam sincs, mik fognak még belekerülni. Website.
A Kickstarter-ral már az xkcd is foglalkozik. Idáig jutottunk. Az ötlet korábban többször több helyen is felmerült, talán a svéd Kalózpárt volt az első, aki sikerre vitte, hasonlóval próbálkozott odahaza az LMP is. Közösségi finanszírozás. Ízlelgessük... Emberek önként fognak pénzt adni azért, hogy valami megvalósuljon. Helyesbítek: azért, hogy valami megkapja az esélyt a megvalósulásra. Sokan. Mindenki egy kicsit, a végén a közösség egésze mégis nagyot profitál. Ez volna az elv.

Tuesday, May 15, 2012

John Carpenter: Dark Star

A kozepszeru horrorfilmek tisztesseges, veteran mesteremberenek ultra low budget korai zsengeje ez az film. A 2001 Urodusszeia parodia szereploi instabil planetak kilovesevel megbizott 4 hippiszeru ausztronauta, akiket a 20 ev urben keringes a lassu, de biztos orulet fele sodort, egy eloholt kapitany  es egy karmos strandroplabda-szeru urleny, ami egyebkent kesobb az Alien-t ihlette. A kellemes urcountry focimdal igazan a film megnezese utan ertekelheto. A film meg hatradolve, nagykepernyon, par uveg sorrel :)

Monday, May 14, 2012

Bob Reiss: Halálbrigád a Captains-szigeten

Ez a C-kategorias cimmel rendelkezo B-kategorias regeny az egyik kedvenc masodik VH-s konyvem. A haborus konyvek altalaban hosszuak, grandiozusak es tortenelmi tenyekben gazdagok. Egyik sem mondhato el a szoban forgorol. Egy ponyva, sodro, konnyu es szorakoztato. A plussz, ami (netes ertekelesek alapjan egyedul) szamomra kiemeli a tucatkonyvek kozul, a negativ foszereplo alakja. Es itt az ajanlo veget is er.

Tuesday, May 1, 2012

Őrült Stone avagy 2008 - A patkány éve

Mindig volt bennem egy egeszseges vonzodas a karakteres B kategorias szineszek es filmjeik fele. Vagy talan nevezzuk ezeket kult-filmeknek, igy elegansabban hangzik. Mit jelent a kultfilm es miert szeretjuk oket? Altalaban a penztaraknal bukdacsolo, szuk, de elkotelezett rajongotabort birtoklo alkotasok. Talan tul jok ahhoz, hogy a tomegek ertekelni tudjak. Talan bumfordisaguk dacara van bennuk valami kulonleges, amit kar lenne veszni hagyni a hibaik miatt. Es talan ugyanez igaz a szineszekre is. Peldaul Rutger Hauerre.

Gringo Sztár : Pálinka Sunrise

Egy eletvidam album, pezsdito zenevel, zsenialis szovegekkel, elteveszthetetlenul Gesztis, de megis valtozatos szamokkal. Peldaul ezzel. Vagy ezzel...

Monday, April 30, 2012

The River

Egy kicsit mindig szomorú vagyok, ha erre a sorozatra gondolok. Sokkal jobb ugyanis, mint jónéhány túl-hypeolt szemét (Falling Skies, Tera Nova, Heroes, Fringe ... a sor szinte végtelen), mégis nagyon úgy fest, hogy el fogják kaszálni. (Él a remény, hogy a NetFlix ezúton is bizonyítja, miért tartom a televíziózás jövőjének.) Valószínűleg a készítők is érezték, hogy nemigen fognak beleilleni az ABC műsorstruktúrájába, így pazarló bőkezűséggel szórják a jobbnál jobb ötleteket, nem egy olyat is elsütve, amikre nemhogy egy epizódot, de egy komplett évadot lehetne alapozni.
Maga az alapötlet amilyen egyszerű, olyan zseniális. Eltűnik egy veterán természetfilmes valahol az Amazonas-on, a tv pedig úgy finanszírozza a felkutatását, hogy egy reality műsort forgatnak az expedícióról. Ennek megfelelően van filmezve a sorozat is, rengeteg kézikamerás felvétellel, kiváló hangulattal. Hogy mi hordozza a feszültséget? Egyszerű: maga az Amazonas. Ahogy azt a The Hunter-ben Tanzánia kapcsán oly kiválóan kimondják: "There are satellite maps, but it doesn't mean that anyone has ever been there." És ahogy dr. Emett Cole mondta: "There's magic out there."

Saturday, April 28, 2012

Steve Perry - The Man Who Never Missed

Legalább 15 éve volt, hogy először olvastam ezt a könyvet. Ma újra (sokadjára) elolvastam. Angolul, egyetlen nap alatt. Kiváló science fiction, lebilincselő akcióregény, kifejezetten kellemes filozófia / szociológia felhangokkal.

Thursday, April 19, 2012

The Cabin in the Woods

Joss Whedon ugy irt forgatokonyvet, hogy szemlatomast masodlagosnak tekintette, hogy tetszik-e majd a film a nezoknek vagy sem, a lenyeg, hogy irjon egy rohadt jo sztorit. Ennek ellenere a nagykozonsegnek The Cabin in the Woods  egy orulten szorakoztato masfel ora, a hozzank hasonloknak meg egy kikacsintas: "He haver, tizenevesen mar Cthulhut jatszottal, rongyosra olvastad Lovecraftot, Kinget, meg a tobbi ponyvat, lattad Craven es Carpenter minden klasszikusat, es ugy erzed, szamodra mar nincs uj a nap alatt, de megis, a horror megunhatatlan, kedves idotoltesed? Egy csapatban jatszunk." Ez a film szerelmeslevel a mufajnak.

Friday, April 13, 2012

Edda Művek 3

A minap eszembe jutott apam oreg Edda-kazettaja, amit valami fiok melyen talaltam a garazsban kb 10 eves koromban. A szoveget azota se ertem, de ez egy nagyon jo kis album kazetta.

Thursday, April 5, 2012

The Hunger Games

Nagyon kellemes csalodas ert. Az elsore gagyi kozonsegfilmnek hitt mozi talan a legjobb film amit az elmult egy evben lattam.  Erzelemgazdag erzelgosseg nelkul, akciodus, hihetetlenul latvanyos, a szereposztas - elen a mindig telitalalat Woody Harrelsonnal - kivalo, a zene  nagyon hangulatos, hell, egyszeruen minden jo. Egy 80as evekbeli sci-fi (tudom, eros elfogultsaggal viseltetek a gyerekkori mozielmenyek irant) felporgetve 2012-re. The Hunger Games egy klasszikus lesz.

Saturday, March 31, 2012

Richard Morgan - Altered Carbon


"A Takeshi Kovacs Novel" - ez vágott képen anno az Amazon ajánlójában, amikor épp kifogytam az olvasnivalóból. Kíváncsi lettem. Neked mi jut eszedbe, erre a borítóra nézve? Nekem a Szárnyas Fejvadász. Eső és neonfények.

Utánanézve kiderült, hogy egy "quasi-cyberpunk" regényről van szó, ennél sokkal több információra pedig nem is volt szükségem. Deal.

Monday, March 19, 2012

Roadhouse

Keves szavu, ismeretlen multu, keleti harcmuveszetekben jartas fohos, oreg, fanyar humoru mentora (ez a csoka 30 eve ugyanugy nez ki), a kisvaros eletet megkeserito oreg, gonosz penzember es annak a fohossel romantikus viszonyba bonyolodo szoke baratnoje. Meg a gonosz penzember henchman-je, akivel vegzetes parbajt kell vivni. Sok bunyo, egy kis szex, az igazsag gyozelme, Patrick Swayze. Ez a film maga a 80as evek.

Thursday, March 15, 2012

Ed Brubaker: Incognito

Ed Brubaker a kortars kepregenyipar egyik nagyagyuja. Sokfele mufajban irt mar, de elsosorban a "noir-os" sztorijaival robbant be, es tartja magat a legjobbak kozott valtozatlanul. Zsenialis tehetsege van ahhoz, hogy osregi, elkoptatott klisekbol nagyon jo torteneteket rakjon ossze. Mintha fogna a vilag elpusztitasara torekvo Orult Tudost (cingar testtel, torzonborz hajjal, hatalmas szemuveggel), a sulyos titkot hordozo Femme Fatale-t, a kemeny oklu, joszandeku, de kisse elveszett fohost, es a szokasos, 30-as evek pulp-hangulatat idezo koritest, jol osszerazna oket egy kalapban, majd egyenkent kihuzna az elemeket, es vegigfektetne az asztalon: Ime a tortenet! Es mukodik. Nem tudom, hogy attol-e, hogy valami szemelyes plusszt rak-e bele, vagy "egyszeruen" csak kepes ujra megmutatni, hogy ezek a csontig leragott klasszikusok miert is lettek klasszikusok.  Mindegy, nagyon jol csinalja. Illetve, mivel a tortenethez tokeletesen illeszkedo rajzolas a zsenialis Sean Phillips munkajat dicseri, csinaljak.

Friday, March 9, 2012

Thursday, March 8, 2012

Bonanza Banzai

Nem tudom mennyire magyar jelenseg a szocializmus-beli zenei szovegek erthetetlensege szimbolizmusa ( es mennyire jarult ez hozza nepszerusegukhoz), de a Bonanza meg a hazai mezonybol is magasan kiemelkedett ezen a teren. Mint a legjobb dolgokkal kapcsolatban, itt sem tudom megmondani, miert tetszett, tetszik annyira (sokkal inkabb mint Akos szoloban). Jo lett volna kicsit abban a korszakban elni.

Wednesday, March 7, 2012

Ford Fairlane kalandjai

Aki fogalomma tette Zuzu Petaz-t. A D-kategorias filmek kiralya, amit kizarolag magyar szinkronnal (Nagy Fero) szabad megnezni. Ne ulj neki jozanul.

Tuesday, March 6, 2012

Burn Notice


A Burn Notice egy szórakoztató sorozat. Nem váltja meg a világot, nem neveli a népet. Cserében mindig megvan benne minden, ami 44 perc felhőtlen szórakozáshoz kell.
Az alap történet egyszerű: A Kém, aki bejött a hidegről? Nem, a kém, akit kitettek a melegre. Avagy ahogy a főcím tartja:


A sorozatot két (sok) dolog teszi remekké. Az egyik, hogy a karakterek élnek, lélegeznek, és kapcsolatban állnak egymással. Egy organikus egészként működik a teljes szereposztás forgatókönyvről forgatókönyvre. A sérelmek nem múlnak, a megbocsátás nem jön könnyen, és mindenki behajtja a tartozásait. A másik, hogy a zseniális Jeffrey Donovan Michael-t megszemélyesítve rengeteg különféle figurát játszhat el évadról évadra, és mindegyikben kiváló.

Tuesday, February 21, 2012

Usagi Yojimbo

Egy ronin kalandjai a beszelo allatok (igazabol allatkent abrazolt emberek) altal benepesitett, Edo-kori Japanban. Szerelem, becsulet, intrika, termeszetfeletti gonosztevok, japan legendak, megmosolyogtato karakterek, melegszivu humor. Ezt fogom eloszor a gyerek kezebe adni. Es ha apamat akarnam ravenni a kepregenyolvasasra, neki is ezt adnam.

Monday, February 20, 2012

Miért éppen Alaszka?

Joel Fleischman, frissen vegzett New York-i zsido orvos kalandjai a csendes orultek lakta, vilagvegi alaszkai kisvarosban. Ha rossz kedved van, csak nezz meg reszt. Kihagyhatatlan.

Wednesday, February 15, 2012

The Last Exorcism

Igy kell megcsinalni egy minimumkoltsegvetesu aldokumentumfilmet! Blairwitch Project, bah....

Thursday, February 2, 2012

The Descendants

Korunk Hollywoodjanak szupersztarja George Clooney. Nem is emlekszem csinalt-e valaha az atlagbol nem magasan kiemelkedo filmet, kezdeti ballepesen, a Batman 4-en kivul. Nem hiszem, hogy a sarmja nelkul ez osszejott volna, de ez nem is lenyeges. Nezzetek meg ezt a filmet. Lehet, hogy nem fog tetszeni. De nehezen talalni hasonlot.

Wednesday, February 1, 2012

Tőzsdecápák

Valoszinuleg mindenki latta mar a filmet, legalabb ketszer. Megis felteszem a zsenialis alakitasok miatt. Nem Douglas-re es egyebkent filmtorteneti monologjara gondolok, mert tole ez megszokott, es persze o volt a foszereplo. A filmben is Charlie Sheen apjat alakito Martin Sheen szamomra a legemlekezetesebb karakter. A masik ok, amiert nagyon szeretem a filmet, az a "80asevekbeliseg". Nem a 80as evek feelingjere gondolok, hanem inkabb a dialogusok jellegere es a figurakra.

Friday, January 27, 2012

Híd a Kwai folyón

Vannak a konyvek, amiket neha levesz az ember a polcrol, hogy beleolvasson 1-2 oldalba. A Híd a Kwai folyón ilyen.

Thursday, January 26, 2012

Romhányi József: Nagy szamárfül

A Nerc sirfelirata:


Hogy lenyúztak, ó, én árva,
elvittek az operába!
Lógott ott még hód, nyest, menyét.
O, hogy utálom a zenét!


Friday, January 13, 2012

Tai-Pan

Szerelem, armany, penz, ver, rivalizalo kereskedocsaladok, opiumcsempeszek,  acelos ferfiak es gyonyoru nok, Kina es a Nyugat viszalya. A kalandregeny.