Saturday, March 31, 2012

Richard Morgan - Altered Carbon


"A Takeshi Kovacs Novel" - ez vágott képen anno az Amazon ajánlójában, amikor épp kifogytam az olvasnivalóból. Kíváncsi lettem. Neked mi jut eszedbe, erre a borítóra nézve? Nekem a Szárnyas Fejvadász. Eső és neonfények.

Utánanézve kiderült, hogy egy "quasi-cyberpunk" regényről van szó, ennél sokkal több információra pedig nem is volt szükségem. Deal.

Monday, March 19, 2012

Roadhouse

Keves szavu, ismeretlen multu, keleti harcmuveszetekben jartas fohos, oreg, fanyar humoru mentora (ez a csoka 30 eve ugyanugy nez ki), a kisvaros eletet megkeserito oreg, gonosz penzember es annak a fohossel romantikus viszonyba bonyolodo szoke baratnoje. Meg a gonosz penzember henchman-je, akivel vegzetes parbajt kell vivni. Sok bunyo, egy kis szex, az igazsag gyozelme, Patrick Swayze. Ez a film maga a 80as evek.

Thursday, March 15, 2012

Ed Brubaker: Incognito

Ed Brubaker a kortars kepregenyipar egyik nagyagyuja. Sokfele mufajban irt mar, de elsosorban a "noir-os" sztorijaival robbant be, es tartja magat a legjobbak kozott valtozatlanul. Zsenialis tehetsege van ahhoz, hogy osregi, elkoptatott klisekbol nagyon jo torteneteket rakjon ossze. Mintha fogna a vilag elpusztitasara torekvo Orult Tudost (cingar testtel, torzonborz hajjal, hatalmas szemuveggel), a sulyos titkot hordozo Femme Fatale-t, a kemeny oklu, joszandeku, de kisse elveszett fohost, es a szokasos, 30-as evek pulp-hangulatat idezo koritest, jol osszerazna oket egy kalapban, majd egyenkent kihuzna az elemeket, es vegigfektetne az asztalon: Ime a tortenet! Es mukodik. Nem tudom, hogy attol-e, hogy valami szemelyes plusszt rak-e bele, vagy "egyszeruen" csak kepes ujra megmutatni, hogy ezek a csontig leragott klasszikusok miert is lettek klasszikusok.  Mindegy, nagyon jol csinalja. Illetve, mivel a tortenethez tokeletesen illeszkedo rajzolas a zsenialis Sean Phillips munkajat dicseri, csinaljak.

Friday, March 9, 2012

Thursday, March 8, 2012

Bonanza Banzai

Nem tudom mennyire magyar jelenseg a szocializmus-beli zenei szovegek erthetetlensege szimbolizmusa ( es mennyire jarult ez hozza nepszerusegukhoz), de a Bonanza meg a hazai mezonybol is magasan kiemelkedett ezen a teren. Mint a legjobb dolgokkal kapcsolatban, itt sem tudom megmondani, miert tetszett, tetszik annyira (sokkal inkabb mint Akos szoloban). Jo lett volna kicsit abban a korszakban elni.

Wednesday, March 7, 2012

Ford Fairlane kalandjai

Aki fogalomma tette Zuzu Petaz-t. A D-kategorias filmek kiralya, amit kizarolag magyar szinkronnal (Nagy Fero) szabad megnezni. Ne ulj neki jozanul.

Tuesday, March 6, 2012

Burn Notice


A Burn Notice egy szórakoztató sorozat. Nem váltja meg a világot, nem neveli a népet. Cserében mindig megvan benne minden, ami 44 perc felhőtlen szórakozáshoz kell.
Az alap történet egyszerű: A Kém, aki bejött a hidegről? Nem, a kém, akit kitettek a melegre. Avagy ahogy a főcím tartja:


A sorozatot két (sok) dolog teszi remekké. Az egyik, hogy a karakterek élnek, lélegeznek, és kapcsolatban állnak egymással. Egy organikus egészként működik a teljes szereposztás forgatókönyvről forgatókönyvre. A sérelmek nem múlnak, a megbocsátás nem jön könnyen, és mindenki behajtja a tartozásait. A másik, hogy a zseniális Jeffrey Donovan Michael-t megszemélyesítve rengeteg különféle figurát játszhat el évadról évadra, és mindegyikben kiváló.