Monday, April 30, 2012

The River

Egy kicsit mindig szomorú vagyok, ha erre a sorozatra gondolok. Sokkal jobb ugyanis, mint jónéhány túl-hypeolt szemét (Falling Skies, Tera Nova, Heroes, Fringe ... a sor szinte végtelen), mégis nagyon úgy fest, hogy el fogják kaszálni. (Él a remény, hogy a NetFlix ezúton is bizonyítja, miért tartom a televíziózás jövőjének.) Valószínűleg a készítők is érezték, hogy nemigen fognak beleilleni az ABC műsorstruktúrájába, így pazarló bőkezűséggel szórják a jobbnál jobb ötleteket, nem egy olyat is elsütve, amikre nemhogy egy epizódot, de egy komplett évadot lehetne alapozni.
Maga az alapötlet amilyen egyszerű, olyan zseniális. Eltűnik egy veterán természetfilmes valahol az Amazonas-on, a tv pedig úgy finanszírozza a felkutatását, hogy egy reality műsort forgatnak az expedícióról. Ennek megfelelően van filmezve a sorozat is, rengeteg kézikamerás felvétellel, kiváló hangulattal. Hogy mi hordozza a feszültséget? Egyszerű: maga az Amazonas. Ahogy azt a The Hunter-ben Tanzánia kapcsán oly kiválóan kimondják: "There are satellite maps, but it doesn't mean that anyone has ever been there." És ahogy dr. Emett Cole mondta: "There's magic out there."

Saturday, April 28, 2012

Steve Perry - The Man Who Never Missed

Legalább 15 éve volt, hogy először olvastam ezt a könyvet. Ma újra (sokadjára) elolvastam. Angolul, egyetlen nap alatt. Kiváló science fiction, lebilincselő akcióregény, kifejezetten kellemes filozófia / szociológia felhangokkal.

Thursday, April 19, 2012

The Cabin in the Woods

Joss Whedon ugy irt forgatokonyvet, hogy szemlatomast masodlagosnak tekintette, hogy tetszik-e majd a film a nezoknek vagy sem, a lenyeg, hogy irjon egy rohadt jo sztorit. Ennek ellenere a nagykozonsegnek The Cabin in the Woods  egy orulten szorakoztato masfel ora, a hozzank hasonloknak meg egy kikacsintas: "He haver, tizenevesen mar Cthulhut jatszottal, rongyosra olvastad Lovecraftot, Kinget, meg a tobbi ponyvat, lattad Craven es Carpenter minden klasszikusat, es ugy erzed, szamodra mar nincs uj a nap alatt, de megis, a horror megunhatatlan, kedves idotoltesed? Egy csapatban jatszunk." Ez a film szerelmeslevel a mufajnak.

Friday, April 13, 2012

Edda Művek 3

A minap eszembe jutott apam oreg Edda-kazettaja, amit valami fiok melyen talaltam a garazsban kb 10 eves koromban. A szoveget azota se ertem, de ez egy nagyon jo kis album kazetta.

Thursday, April 5, 2012

The Hunger Games

Nagyon kellemes csalodas ert. Az elsore gagyi kozonsegfilmnek hitt mozi talan a legjobb film amit az elmult egy evben lattam.  Erzelemgazdag erzelgosseg nelkul, akciodus, hihetetlenul latvanyos, a szereposztas - elen a mindig telitalalat Woody Harrelsonnal - kivalo, a zene  nagyon hangulatos, hell, egyszeruen minden jo. Egy 80as evekbeli sci-fi (tudom, eros elfogultsaggal viseltetek a gyerekkori mozielmenyek irant) felporgetve 2012-re. The Hunger Games egy klasszikus lesz.