Thursday, May 31, 2012

Matt Cardin: Teeth

Annak ellenere, hogy nagyon kedvelem a Cthulhu-mitoszt, mind szerepjatek, de foleg regenyek formajaban, eleg ritkan talalkozom olyan irassal, ami kulonosebben tetszene. A tobbseg a jobb-rosszabb kozepszer mezsgyejen mozog. Ez a novella viszont nagyon az elevenembe talalt. Egyetlen nagyon "eros" (kerestem a megfelelo jelzot, de nem akadt jobb) otletre epul, ezert nem is irhatok rola tobbet anelkul, hogy veszelyeztetnem a "poent".

Tuesday, May 29, 2012

Liquido - Narcotic

Nagyon reg szerettem volna feltenni ezt a kerdest, de sosem mertem. Mas is eveken keresztul azt hitte, hogy Michael Caine-t mondanak a szovegben?

Silent Rage

Lassan talan uj kategoriat kene nyitnom a B-kategoria szamara. De egy horrorfilm, Chuck Norris foszereplesevel? Egyszeruen nem lehet kihagyni. A film egy felmondatban elintezheto: jo verekedesek, felelmetes ellenfel es kiserto zarokepsorok. Bonuszkent pedig egyik kedves szineszem, az egesz eleteben erdemtelenul a masodvonalban jatszo Ron Silver. Barmilyen filmben, barmilyen apro szerepben is tunt fel, - hasonloan De Nirohoz, Pacionohoz vagy Nicholsonhoz - jelenlete volt a vasznon.  De Silver emellett jatszani is tudott, nem csak onmagat adni, mint a fent emlitettek.

Thursday, May 24, 2012

Joe Alex

Joe Alex a lengyel Leslie L. Lawrence, azzal a kulonbseggel, hogy konyvei minden termeszetfelettitol mentes, "tiszta" detektivregenyek, abban a kategoriaban viszont szinte paratlanok. Ha okos vagy, idonkent meg ra is johetsz a megoldasra, mielott elerned az utolso oldalakat, bar nekem sosem sikerult. A Joe Alex torteneteket szinte minden nyelvre leforditottak a kelet-europai blokkban, angolra viszont sajnos nem. Ezert csak a magyarul hozzaferheto ot regeny utott-kopott peldanyait tudtam innen-onnan megszerezni az elmult evekben.

Tuesday, May 22, 2012

The Guard

Amilyen rovid lesz ez az ajanlo, annyira kikivankozik belolem. Szoval diohejban: egy ritualis gyilkossag felgongyolitese a sejtelmes Galwayben(!), avagy klasszikus krimiklisek sotet humoru kicsavarasa. De ez a film megsem csak egy brillirozo szineszekkel tomott parodia. Lelke van, mint mocskos szaju, videki bunko-zsaru foszereplojenek.

Monday, May 21, 2012

Kickstarter

Új kategória, bár fogalmam sincs, mik fognak még belekerülni. Website.
A Kickstarter-ral már az xkcd is foglalkozik. Idáig jutottunk. Az ötlet korábban többször több helyen is felmerült, talán a svéd Kalózpárt volt az első, aki sikerre vitte, hasonlóval próbálkozott odahaza az LMP is. Közösségi finanszírozás. Ízlelgessük... Emberek önként fognak pénzt adni azért, hogy valami megvalósuljon. Helyesbítek: azért, hogy valami megkapja az esélyt a megvalósulásra. Sokan. Mindenki egy kicsit, a végén a közösség egésze mégis nagyot profitál. Ez volna az elv.

Tuesday, May 15, 2012

John Carpenter: Dark Star

A kozepszeru horrorfilmek tisztesseges, veteran mesteremberenek ultra low budget korai zsengeje ez az film. A 2001 Urodusszeia parodia szereploi instabil planetak kilovesevel megbizott 4 hippiszeru ausztronauta, akiket a 20 ev urben keringes a lassu, de biztos orulet fele sodort, egy eloholt kapitany  es egy karmos strandroplabda-szeru urleny, ami egyebkent kesobb az Alien-t ihlette. A kellemes urcountry focimdal igazan a film megnezese utan ertekelheto. A film meg hatradolve, nagykepernyon, par uveg sorrel :)

Monday, May 14, 2012

Bob Reiss: Halálbrigád a Captains-szigeten

Ez a C-kategorias cimmel rendelkezo B-kategorias regeny az egyik kedvenc masodik VH-s konyvem. A haborus konyvek altalaban hosszuak, grandiozusak es tortenelmi tenyekben gazdagok. Egyik sem mondhato el a szoban forgorol. Egy ponyva, sodro, konnyu es szorakoztato. A plussz, ami (netes ertekelesek alapjan egyedul) szamomra kiemeli a tucatkonyvek kozul, a negativ foszereplo alakja. Es itt az ajanlo veget is er.

Tuesday, May 1, 2012

Őrült Stone avagy 2008 - A patkány éve

Mindig volt bennem egy egeszseges vonzodas a karakteres B kategorias szineszek es filmjeik fele. Vagy talan nevezzuk ezeket kult-filmeknek, igy elegansabban hangzik. Mit jelent a kultfilm es miert szeretjuk oket? Altalaban a penztaraknal bukdacsolo, szuk, de elkotelezett rajongotabort birtoklo alkotasok. Talan tul jok ahhoz, hogy a tomegek ertekelni tudjak. Talan bumfordisaguk dacara van bennuk valami kulonleges, amit kar lenne veszni hagyni a hibaik miatt. Es talan ugyanez igaz a szineszekre is. Peldaul Rutger Hauerre.

Gringo Sztár : Pálinka Sunrise

Egy eletvidam album, pezsdito zenevel, zsenialis szovegekkel, elteveszthetetlenul Gesztis, de megis valtozatos szamokkal. Peldaul ezzel. Vagy ezzel...