Monday, July 30, 2012

American Flyers (1985)

Az American Flyers (Hegyek Pokla) Kevin Costner első munkáinak egyike, egy kiváló sport-dráma, minden bizonnyal a legkiválóbb, amit valaha az országúti kerékpársportról forgattak. E szempontból érdekesség, hogy Muzzin beceneve a Kannibál, a való életben Eddie Merckx-et hívták így, és ő maga is felbukkan a filmben. Egy másik Eddie pedig a legjobb edzőtárs... Egyebek tekintetében gyönyörű képek a Sziklás Hegységről, hamisítatlan figurák a 80as évekből, egy halom jó duma, és megannyi feszültség.

"Res firma mitescere nescit"

Tuesday, July 17, 2012

Joe Abercrombie - Best Served Cold

Egy darabig hezitáltam, hogy ez a könyv érdemes-e erre a gyűjteményre. Hiszen itt (elvben) csak a legjavát gyűjtjük, és Joe Abercombie regénye azért némiképp elmarad David Gemmel Legendájától. Dehát mi nem? Ez pedig egészen biztosan a legjobb fantasy regény, amit az elmúlt cca. 1 évben olvastam. Történetét tekintve egy egyszerű bosszúregény egy Városállamok világban. Ami kiemeli a hasonlú művek hosszú sorából, az a remek párbeszédek mellett nem más, mint a kiváló karakterek valóságos tömege. Mert bár a "rosszfiúk" a legtöbb esetben elnagyoltak, a "jófiúk" (amennyiben köztörvényes gyilkosok szedett-vedett bandája ekként aposztrofálható) egytől egyig kiválóak. Monzcarro Murcatto, Nicomo Cosca vagy éppen Shivers egyszerűen zseniális, és bár Morveer karaktere a művelt olvasónak elkerülhetetlenül a skaven-eket idézi, neki is van annyi saját bája és fantasztikus jelenete, hogy ezen felül lehessen emelkedni. És persze ott van Friendly, a legnagyobb mind között, akiért önmagában érdemes volna elolvasni ezt a 600 oldalt.

"To have a good enemy, choose a friend: he knows where to strike."

Get the Gringo

Meglatni, megszerezni es megnezni es megszeretni, egy pillanat 3 nap muve volt. Ahogy mar a korabbi posztban emlitettem, a Get the Gringo egyfajta folytatasa a Payback-nek, legalabbis abban az ertelemben, hogy ugyanazon regenyciklusbol adaptaltak vaszonra mindkettot. A sarmos, mindig ket lepessel a tobbiek elott jaro "con man" fohost allitolag itt a filmstudiok altal birtokolt jogok miatt nem hivjak Porternek, bar jobban belegondolva, akar ugyis hivhatnak, a filmbol soha nem derul ki a neve. A Payback-nel konnyedebb, humorosabb es nehany Tarantinos akciojelenettel gazdagabb bortonsztorit kapunk masfel oraban (ennel keves filmnek kell tobb). Ugyan valami azt sugja, Mel Gibson nem ezzel a filmmel fog visszaterni az A-s sztarok vilagaba (a filmnek nagyon jo tulajdonsaga, hogy nem akar tobbnek latszani annal, ami - ez pedig a nagykozonsegnek szerintem nem lesz eleg csillogo), de ha hatralevo eleteben mast sem csinal, csak Porter-regenyek vaszonra adaptalasat, en tokeletesen elegedett leszek.

Wednesday, July 11, 2012

Payback

Sallangmentes, porgos, stilusos akciofilm ez, amiben a rosszfiu leszamol a megrosszabbakkal.

Thursday, July 5, 2012

Genesis - That's All


Oh, azok a szemelyes emlekekkel terhelt szinesitett zenek...

A Terror Iskolája

Van néhány B-film, ami ilyen-olyan okokból A-kategóriának érzödik. Számomra a Terror Iskolája ilyen. Adott egy összeszokott középiskolás diákcsapat, akik lényegében tudják, hogy együtt bármire képesek. Adott a bentlakásos iskola, ahol minderre idejük is van. Végül pedig adott a jófej igazgató-helyettes, aki mellesleg kollégium igazgató. Eddig gondolom, ismerös. A bonyodalom terroristák képében érkezik, akik a befolyásos szülökre apellálva túszulejtik a diákokat, hogy követeléseiknek érvényt szerezzenek. Ha az ember nem veszi véresen komolyan, kifejezetten szórakoztató film. Az egyetlen hiányzó motívum, hogy a fiúk nem játszanak D&D-t.

Monday, July 2, 2012

Pontypool

Low-budget, klausztrofobias es kicsit talan kiforratlan, de nagyon erdekes variacioja a "zombisfilmnek" (amit egyebkent nem szeretek).