Monday, September 24, 2012

Amikor a farok csóválja

Két héttel az elnökválasztás előtt Amerika elnöke szex-botrányba keveredik. Egy Mr Wolfhoz hasonlo problamegoldo-ember (De Niro) es egy veteran hollywoodi producer (Hoffman) a kozvelemeny figyelmenek elterelesere kitalal egy haborut egy teljesen ismeretlen orszaggal (Albania), szereznek hozza host (Woody Harrelson), (fake country) zenet (Willie Nelson), bombak elol futo, photoshop macskat a kezeben menekito parasztlanyt, es a sok kisebb nagyobb vakitasbol kikerekitve egy Mitoszt. Jutalomjatek a szereploknek - De Niro De Niro, Hoffman az Esoember ota megszokott motyogo idiota, Harrison pedig most extrak nelkul szimplan orult - es a nezoknek egyarant.

Wednesday, September 19, 2012

New Order - True Faith

Hamar egyszamos eloadok gyongyszemei...


Wolfsheim - Kein Zurück

Azt hiszem, ez az egy számuk állta ki az idő próbáját, ez viszont valóban egészen kiváló.


Tuesday, September 18, 2012

Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról


Hol zsarnokság van,
ott zsarnokság van,
nemcsak a puskacsőben,
nemcsak a börtönökben,

nemcsak a vallatószobákban,
nemcsak az éjszakában
kiáltó őr szavában,
ott zsarnokság van

(a teljes vers itt olvashato)

Monday, September 17, 2012

Phone Booth - Your life is on the line

A Phone Booth egy zseniális film, és mint olyan, természetszerűleg méltatlanul ismeretlen. Pedig tulajdonképpen sikeres volt: alig $15 millióra hozott $100-at.
Ez egy nagyon feszült film. Kamara dráma egy telefonfülkébe töltve. Colin Farrel remek játéka, Kiefer Sutherland azóta a 24-ből tökéletesen megismert rekedtes baritonja és Forest Whitaker egyedi mimikája mind-mind plusz színt visznek a korlátozottsága ellenére is nagyon feszes, pattogós történet vezetésébe. Joel Schumacher rendezésében (az eredeti ötletet állítólag anno magának Hitchcock-nak is felkínálta Larry Cohen író) számos remek film látott napvilágot, de nekem személy szerint ez a kedvencem.

Chris Claremont: Wounded Wolf

A valaha irt legjobb Wolverine-sztori (az erdeklodok az Uncanny X-men 205-s szamaban talalhatjak, 1986(!)-bol). Egyszeru, de eros tortenet, es tokeletes karakterabrazolas a legendas Barry Windsor-Smith rajzaival, mindossze 22 oldalon.

Wednesday, September 12, 2012

Eurythmics: I Love You Like A Ball And Chain

Nem tudom megmondani miert szeretem annyira ezt a szamot. Talan ez az Annie Lennox varazs...

Hobo - Csavargók Tízparancsolata

Most, hogy rövidesen a szerzőgárda 100%-a elhagyja Magyarországot, épp itt az ideje, hogy ajánljam ezt az albumot. Mert minden egyéb mellett benne van a csavargás, az utazás, a vándorlás szelleme, mindaz, amit ez az élet jelent, megannyi csendes tanáccsal körítve.
Majd 10 évvel ezelőtt ajánlotta egy barátom, akkori mentorom. Azt mondta, levert (depressziós) időkre tökéletes. Ahogy az évek múltak, ő eltávolodott, ez az album viszont egyre közelebb került hozzám. Ma azt mondom - bármikor hallgatható, de tény, hogy szomorkásabb időkben jön igazán kapóra:

Megríkattam őket én bolond
Ahelyett hogy segítettem volna nekik nevetni
És még ma is azt hiszem így szolgálom jobban őket

És még egy tanács: ne feledjétek a Nyolcadik Parancsolat-ot...

Tuesday, September 11, 2012

Basic

Egy csapat amerikai tengereszgyalogost, pokoli vihar ellenere, Kolumbiaba vezenyelnek bevetesi gyakorlatra. Nem mindegyikuk ter vissza, es a kihallgatasokon valahogy mindenki mashogy meseli el a tortenteket. Ez az alaptortenete a - khm...kozepes szineszi tehetsege ellenere kivalo szerepeket kapo Travoltat, Samuel L. Jacksont es egy nagyon szep Charlize Theron hasonmast felvonultato  - filmnek, ami a Sunshine-hoz hasonloan sajnos pont a vegen romlik el. Egeszen az utolso 20 percig tokeletesen vegyit parat kedvenc filmtipusaim kozul. Egy kicsit courtroom drama, egy kicsit suspense thriller, nyomozas es egy adag kommandos akciozas. Ha az osszecsapott befejezest nem szamitanank, kover A-t erdemelne.

Monday, September 3, 2012

Joy Adamson


Írót ajánlok most, nem könyvet. Nem tudnék egyetlen könyvet sem kiemelni tőle, az életműve pedig túl nagy ahhoz, hogysem egy blog képes lenne befogadni. Joy Adamson biztosan ott van eddigi életem 5 legmeghatározóbb írója között, de ennél sokkal több ő: azon kevesek egyike, akik megváltoztatták a világot.