Friday, October 26, 2012

Richard K. Morgan - Market Forces

Egy újabb kiváló regény Richard K. Morgan tollából, ezúttal a közeli jövőbe kalandozva. Cyberpunk 2050 mondhatnám, de nem az. Sokkal izgalmasabb környezetet választ/kreál: ez egy pre-cyberpunk regény, egy olyan korszakot mutat be, ami átmenetet képez a világ-ahogy-most-ismerjük és a klasszikus cyberpunk között. A karakterválasztás is tökéletesen szolgálja ezt a célt, hiszen nem csak a corporate világba nyerünk általuk betekintést, de a Conflict Investment üzleti területen keresztül megismerjük a London-on kívül elterülő világ aktuális működését is, míg a mellékszereplők hozzák magukkal a Cordoned Zones (még nem Combat Zones ...) brutális színeit. Kiváló regény, remek történet, melynek sodró lendülete méltó ellenfele egy custom-tuning Saab tempójának.

Sanity leaking into the nightmare aftermath like blood across asphalt.

Monday, October 22, 2012

Headhunters

A Headhunters eletem (majdnem) elso bemereszkedese a skandinav filmek vilagaba, de meghozta az etvagyam. Ha negy szoval akarnam jellemezni (meg nehany kiserovel), akkor: meghokkento fordulatok, ejfekete humor, karakterdrama, feszultseg, nagyon egyedi (nem a megszokott amerikai-film) hangulat, csucskategorias IKEA design. Skandinav filmekhez/konyvekhez kepest szerencsere egesz visszafogottan bantak a sokkolo jelenetekkel, de igy is van beloluk boven. A csavarok pedig.... hat, mar csak miattuk is kotelezo darab.

Sunday, October 21, 2012

Három férfi és egy bébi (1987)

A francia eredeti amerikai remake-je, de az ajánlás mindkettőre érvényes, cserébe itt Tom Selleck és Steve Gutenberg játéka is kiemelhető. Szögegyszerű ám bájos sztori 3 megrögzött agglegény csetlés-botlásáról, mikoron életmódjukból adódóan kevéssé váratlanul ott találják magukat, szemtől szemben egy csecsemővel. Helyzetkomikum minden mennyiségben.
Nem vagyok egy nagy rajongója a vígjátékoknak, de ez a műfaj azon kevés kivételeinek egyike, amin önfeledten tudok kacagni. Szégyenteljes ámde kiváló példája napjaink konzum-idiotizmusának, hogy az imdb-n mindössze 5.7-re értékelik.

Friday, October 19, 2012

Batman - Knight of Vengeance

Ha a Brubaker/Phillips iro-rajzolo parosnak van egyenrangu vetelytarsa a jelenlegi mainstream amerikai kepregenypiacon, az biztosan Brian Azzarello es Eduardo Risso. Tobb alkotasuk erdemli meg, hogy a blogon megemlitsem oket, ezek kozul a legujjabbal es legrovidebbel kezdenem.
Mi lett volna, ha nem Bruce Wayne szulei halnak meg azon a sorsfordito ejszakan, hanem o maga? Mi lenne ha a Batman nem bortonbe juttatna, hanem megolne a gyilkosokat? Mi lenne, ha valakinek lehetosege adodna a mult tragediainak meg nem tortenne tetelere? Gyonyoru rajzolas, szivbemarkolo tortenet, jatek egy mitosszal. A DC mesteri megoldasa a Batman-mitosz atvezetesere az egy eve indult New 52 vilagaba.

Tuesday, October 16, 2012

Justified

Jogszerű fegyverhasználat. Minden mennyiségben. Avagy a keménytökű - és némiképp régi vágású - rendőrbíró (U.S. Marshall) esete a redneck vidékkel. Merthogy ez történik. Raylan Givens (Timothy Oliphant, khm Deadwood) "kisebb" balhéba keveredik Miami-ban, és mivel ez nem az első eset, áthelyezik. Illetve hát áthelyeznék, de nem kell a kutyának sem, kivéve a régi kiképzőjét. Amivel egy baj van: ez persze a (szén)poros Kelet-Kentucky,  Raylan szülővidéke megannyi félig eltemetett csatabárddal. Helyzet is van. Meg komikum is. Gyönyörű operatőri munka, megannyi színes karakter, de - számomra - közülük is kiemelkedik Boyd Crowder (Walton Goggins, khm The Shield), aki egész egyszerűen lejátsza Oliphant-ot a színről, eddigi élete legjobb alakítását nyújtja.
Maga a történet talán kevésbé rabul ejtő, ellenben ha kicsit is kíváncsi vagy arra, hogy néz ki az élet a Fly-Over States területén, vagy hozzám hasonlóan téged is megragad az akcentusok íze, színe, illata, dallama - kötelező darab.

Monday, October 15, 2012

Mérő László: Maga itt a tánctanár?

Egy korabbi bejegyzeshez hasonloan en is inkabb a szerzot, mint egy konkret konyvet, reklamoznam. Mero Laszlo furcsa figura. Matematikuskent kezdett, de kesobb elbarangolt a szoftverfejlesztes, mesterseges intelligencia, kozgazdasagtan es pszichologia fele. Most mar joggal nevezheto publicisztanak is. Konyvei, eletpalyajaval oszhangban, interdiszciplinaris ismeretterjeszto konyvek erdeklodo laikusoknak. Stilusat kicsit Dawkinshoz hasonlitanam, az utobbit is az o konyveibol fedeztem fel. Es mivel a muvek, mint mondottam, igen szerteagazoak, Merot leginkabb egy igazi "salataval" lehet bemutatni. A Maga itt a tánctanár? Mero, a Mancsban megjeleno, gyakorlatilag mindennel foglalkozo, publicisztikabol egy valogatas.  A konyvet meg megvenni sem kell, mert az online Mancson az osszes megjelent iras olvashato.

Monday, October 8, 2012

The Andromeda Strain (1971)

Azon kevés alkotások egyike ez, ahol bár tudom, hogy regény eredetiből forgatták a filmet, eszembe se jutott soha, hogy elolvassam a könyvet, pedig ez hozta meg Michael Crichton-nak a világhírnevet. Egész egyszerűen nincs rá szükség. A film kerek egész, közel tökéletes alkotás. Tudományos-fantasztikus történet, a szó legjobb értelmében, a 70es évek mindennapjaiban. A díszeletek itt-ott talán kicsit avittasnak hatnak ma, de a 70es évek csúcstechnológiáját hivatottak reprezentálni, e szerepüket pedig tökéletesen ellátják. Maga a történet se nem túl bonyolult, se nem túl szerteágazó, de olyan feszültség árad minden egyes képkockából, hogy ma sem ereszt egyetlen pillanatra sem, attól kezdve, hogy a nyitójelenet a székbe szegez. Parádés a filmzene is, Gil Mellé egészen fantasztikus munkát végzett: gyakorlatilag csak egy-egy drámai akkorddal központoz, mégis óriási hatást ér el.

[Scientist] If we are eliminated, the aircraft and pilot will have to be sterilized.
[Pilot] Ugh, wait a minute. That's not what they told me ... just "incinerated".

Friday, October 5, 2012

Das Leben der Anderen

Az ertelmiseg elete a kesei NDK-ban. Allami szintu dirigalas, poshaszto cenzura, emberek ellehetetlenitese, kotelezo bajolgas a Part hivatalnokaival, sivarsag, mindennapi kompromisszumok. Eletszagu, nyomaszto, de felkavaro film. Lehet, hogy ebbe belejatszott a filmkozben elfogyasztott spangli, de a masodik feleben rendesen feltem a foszereplok eleteert. Reg volt ilyen intenziv filmelmenyem.

Thursday, October 4, 2012

Subway to Sally

Mielőtt végképp elhagynám Németországot kötelességemnek érzem, hogy felhívjam a nagyérdemű figyelmét egy - német nyelvterületen kívül - szinte ismeretlen, ám egészen kiváló zenekarra. A Wikipedia szerint Subway to Sally "is a rock band with clear folk and medieval influences, later also with gothic and metal elements added to the mix." Vagyis épp nekem való. A középkori elemek főként a dalszövegekben mutatkoznak meg, de az alkalmankénti meglepő hangszer választások szintén kifejezetten üdítően hatnak. A zenekar német nyelvű dalai nyelvtanulóknak is bátran ajánlhatóak, legalábbis meglátásom szerint tiszták és érthetőek a szövegek annak ellenére is, hogy azért erős rock zenéről van itt szó. Nem ismerem mind a 12 studio albumokat, de egészen biztos hogy van köztük 2 hibátlan album: az Engelskrieger-t és a Bastard-ot is bátran ajánlom.