Sunday, April 21, 2013

Philip Hemplow - The Innsmouth Syndrome

Fantasztikus írás. Napjaink tudósának találkozása a Mítosszal. Ahogy a sziklaszilárd racionalitás átadja a helyét előbb a kétségnek, majd következik a hitetlenség, a késtségbeesés. És végül az őrület. Az egyetlen negatívum, amit meg tudok említeni, hogy Hemplow könyve, valójában egy kisregény - nem egészen 90 oldal. Pedig ebből jóval többet is szívesen olvasna az ember. Ugyanakkor a történet így kerek és feszes.

Other reviews include:  "The Innsmouth Syndrome" is just short of a novella length retelling of the classic H.P. Lovecraft tale, THE SHADOW OVER INNSMOUTH. Hemplow's story is written in a modern style and follows the investigation of a CDC physician punitively assigned to uncover the strange circumstances involving a car accident and several teenagers. The heroin is portrayed as every bit Lovecraft's classic outsider, and Hemplow's denoumont is decidedly and respectfully Lovecraftian.

Brett J. Talley - That Which Should Not Be

Brett J. Talley első regénye magán viseli mindazon jegyeket, melyek egy első regényt jellemeznek, mégsem okoz csalódást, sőt: ajánlásra érdemes. Ugyan a 20adik század derekán játszódó regényben a "cselekmény" csupán ürügy arra, hogy a szerző felfűzhesse rá az évek során a fejében összegyűlt novellákat (és az öltések néhol meglehetősen durvák), e novellák laza kötege olyan minőséget képvisel, hogy ezt egyáltalán nem bánjuk. Félelem és fantasztikum keveredik a hitetlenséggel, miközben regényünk  folk lore gyűjtő bölcsésze mind mélyebbre merül a mítosz bugyraiban. Kíváló könyv, melyet személyes szintre színez az ifjú Henry Armitage vendégszereplése. És van benne Wendigo. Kell ennél több?

"The french believe absinthe either inspires genius or drives one to madness - depending on who you ask. I would take either at this juncture, for when the world has gone mad, only the insane survive."

Saturday, April 6, 2013

Castle

Richard Castle. Bestseller szerző. Bon-viván. Playboy. A New York-i celebvilág megkerülhetetlen alakja. Irói válságban. De szerencséje van. Már ha szerencsének lehet azt nevezni, hogy egy copycat az ő regényeit kezdi újraalkotni. Igy ismerkedik meg előbb tanúként, majd tanácsadóként a vonzó nyomozóval, Kate Beckett-tel. És persze nem habozik kihasználni összeköttetéseit, hogy társául szegődjön, Beckett pedig kénytelen elviselni a helyzetet: immár nem csak detektiv, de múzsa is.
Innen indulunk. Ahogy az általam kedvelt sorozatoknál általában, úgy a szereposztás itt is ragyogó. Nathan Fillion új otthonra lel, a köré válogatott szinészek pedig egytől egyig parádés alakitást nyújtanak. A párbeszédek zseniálisak, Beckett és Castle szócsatái szikráznak, a kifinomult humor pedig belengi az egész sorozatot. Minden karakter él és lélegzik (kivéve persze a gyilkosságok áldozatait), külön kiemelendő Castle családi élete: a szinházi tragika édesanyjával és teenager lányával. Parádé.
Interesting Trivia: Richard Castle eddig minden évad végére elkészült egy-egy könyvvel. Ezek kiadásra is kerültek, nekem is meg van a Heat Wave. (De nem ajánlom.)

Friday, April 5, 2013

The Crying Game

Ez egy furcsa film. Nagyon furcsa...Ulj le ele elvarasok nelkul es napokig fog kiserteni. Egyelore csak ennyit ajanlonak.

Wednesday, April 3, 2013

Pandemic

Elorebocsatom, hogy nem igazan szeretem a tarsasjatekokat. Altalaban legkesobb 1 ora utan elunom magam, a sokak altal istenitett Catan sem tudott igazan lazba hozni. Megprobalom nehany pontban osszeszedni miert elvezem megis ennyire a Pandemicet. Eloszor is kooperativ jatek. Nem kell a masik ellen varat epitgetni, hosszas strategiai toprengesekbe bocsatkozni, es gyenge kezdes utan eselytelenul 2 oran at statisztalni a gyoztesnek. Masodszor lenyugozoen egyszeru. Az alapdilemma - jarvanyokat szimbolizalo kiskockak jarvanyokat szimulalo terjedesenek kordaban tartasa - faek egyszerusegu. Erre logikusan raepitettek a temahoz illeszkedo "ellenszerek kifejlesztese"-lepest es adtak nehany kulonleges kepesseggel biro karaktert (peldaul a a Scientistet, akinek 5 kartya helyett 4 is eleg az ellenszer feltalalasahoz, vagy a Medicet, aki egy akcioval nem csak egy, hanem minden, az adott varoson ulo, fertozeskockat le tud venni a tablarol egy akcioval). Bedobtak nehany "Event" kartyat (peldaul Silent Night - egy korig nem terjednek tovabb a jarvanyok) es gyakorlatilag kesz is. A szabalyokat 10 perc alatt meg lehet erteni, a jatekmenet porgos es izgalmas, a jatekosok abszolut egymasra utaltak, a veletlenszeruen kiosztott karakterek kulonbozo specialis kepessegei miatt - es ez a harmadik, a legfontosabb pont - mindenki kulonleges szerepet kap a csapatban es mindig mas strategia kitalalasara kenyszeriti a jatekosokat. Alapdarab.