Sunday, June 30, 2013

Richard Morgan - Woken Furies

Mindig is szerettem a keretes szerkezeteket ... Ajánlottam a Takeshi Kovacs sorozat első darabját, és jó szivvel ajánlom az (valószinűleg) utolsót is. Kiváló könvy. A regény során mély betekintést nyerünk Kovacs szülőbolygójának társadalmába. ami már önmagában is kész fönyeremény. Vegyük észre, ahol jakuzák marakodnak kelet-európaiakkal, és az aprócska szigetek százaiból álló földrajzi egységet neves egyszerűséggel csak Eltévedtem-nek hivják, az rossz hely nem lehet. De az. És Takeshi barátunk sem éppen a jobbá tételén munkálkodik. Más dolga van. Nemesebbnek nem mondanám, de kézzelfoghatóbb a bosszú. A kiugrott Envoy, aki anno hivatalból (oppardon, a Protektorátus védelmében) mészárolt vagy egy tucatnyi bolygón, ezúttal - életében talán először - saját motivációból tesz ugyanigy. A regény talán legfelkavaróbb része, mikor elárulja egy régi barátnak, mit is tesz. A hideg szenvtelenség, ahogy beszámol az okokról, a következményekről, az egész  egyszemélyes bosszúhadjárat kilátástalanságáról ... mintha csak tényszerű jelentést tenne egy felettesének. Aztán ahogy lenni szokott, homokszem kerül a gépezetbe, és Takeshi-t újra beszippantja az örvény, ahol minden tapasztalata ellenére ő is legalább annyira a Sors játékszere, mint ahogy az átlagemberek az övéi.

"I said go." Drifting into it now, into the gathering fury like an abandoned skiff on the edge of a maelstrom. "You don't want to play this screen."

Saturday, June 15, 2013

Ezüst Kanyon

Louis L'Amour rengeteg könyvet irt élete során, s bár távolról sem olvastam mindet, ez a személyes kedvencem. Magyarul 1988-ban jelent meg a Fabula kiadó érdemteli Káró-könyvek sorozatában. Igazi ponyva, a szó nemesebbik értelmében. A Bookline antikvár részlege jelenleg az "Ifjúsági irodalom / 10-14éveseknek" kategóriában jegyzi, amivel nem is vitatkoznék, de épp most olvastam újra. és ki merem jelenteni, hogy idősebbek is bátran olvashatják. A történet maga bonyolult, a történetszövés azonban kellemesen egyszerű. Western ez, egy kemény vidéken, veszélyes emberekkel. És úgy tudja megmutatni a szürke sok-sok árnyalatát, hogy közben mégis értékes leckékkel szolgál a morális tartás fontosságáról.

Monday, June 10, 2013

A Remény Rabjai

Egy film, ami aligha szorul ajánlóra. E pillanatban minden idők legjobb filmje az IMDB alapján. A dolog nyilván nem ilyen egyszerű, de azt jól mutatja, hogy egy igen kiváló filmről beszélünk Tim Robbins és Morgan Freeman főszereplésével. Stephen King novellájából irta és rendezte Frank Darabont. Az '50es évek börtöneinek világa lényegesen kevésbé civilizált, mint napjaink "emberséges" létesitményei itt a nyugati féltekén. Ez egy zárt világ, egy meglehetősen jól definiált tápláléklánccal, a maga irott és iratlan szabályaival. Ebbe a világba csöppen bele bankár főszereplőnk, szert tesz barátokra és ellenségekre, és próbál hobbikat találni magának az életfogytiglani idejére.
"These walls are funny. First you hate 'em, then you get used to 'em. Enough time passes, you get so you depend on them. That's institutionalized."
Ebben a filmben nincsenek robbanások, nincs eye candy, nincs CGI és nincs robot/űrlény/anyámkinja sem. Van viszont egy jó történet, hiteles diszletekkel és szinészi alakitásokkal. És mint fent irtam, ez elég is ahhoz, hogy a világ egyik legjobb filmje legyen.

Thursday, June 6, 2013

You Rang, M'Lord?

A Csengetett Mylord? minden bizonnyal generációnk egyik klasszikusa. Brit humor a két háború közötti időszak angol arisztokráciájárol, főszerepben a cselédséggel. Előtérben a jellemkomikum, mely bár repetitiv, de olyan szállóigékkel ajándékozott meg bennünket, mint a halhatatlan: "Az finom lesz, Mrs. Lipton." A jellemkomikum kiteljesedéséhez elengedhetetlenül szükséges egy maroknyi remek karakter és ebben a sorozat igazán nem szűkölködik: a kapzsi Stokes, minden komornyikok öregapja; James Twelvetrees, az élére vasalt lakáj; Mrs. Lipton, a dundi ám öntudatos szakácsnő; Mabel, a tápláléklánc alján álló kisegitő. És akkor Őlordságáról (aki nem kiván gyűrött Times-t olvasni) és családjáról még nem is esett emlités.
A Csengetett Mylord? azon kevés vigjátékok egyike számomra, amit hiába láttam már elejétől a végéig legalább fél tucatszor, még mindig meg tud nevettetni. Az arckifejezések mellett például ilyen párbeszédekkel:
[James]: Felszolgáltam a teát a szalonban.
[Stokes]: Micsoda izgalmas életet él James.