Wednesday, August 28, 2013

Szabó Lőrinc - Tücsökzene

Ha arra a furcsa kerdesre kellene valaszolnom, hogy mi a kedvenc verseskotetem (nagyon ritkan olvasok verseket), akkor ezt neveznem meg. A Tucsokzene egy kicsit meditalas az eletrol, es egy kicsit Szabo Lorinc oneletrajza.

Friday, August 23, 2013

Heinrich Heine - Loreley

A költészettel való ismerkedés kezdetén (értsd: körülbelül 9 évesen...) két vers volt rám nagy hatással: Petőfi Sándor Itt van az Ősz, itt van újra... cimű munkája és a Loreley. Előbbi nem állta ki az idő próbáját, utóbbit ma is hátborzongatóan szépnek találom.





Wednesday, August 21, 2013

Orson Scott Card :: Végjáték // Ender's Game

Nagyon nehezen szántam rá magam ennek az ajánlónak a megirására. Mit mondhatnék a kedvenc könyvemről? Biztosan több, mint 20szor olvastam és legalább 5ször hallgattam meg hangoskönyvként. Az első példányomat 11 évesen nyertem egy matematika versenyen. (Hogy mennyire jó ötlet ezt a könyvet adni jutalmul egy 11évesnek, aki épp megnyert egy matematika versenyt, azt ki-ki eldöntheti maga, miután elolvasta a könyvet. Meghatározó hatása volt az életemre, az egyszer biztos.) A második példányomat valamikor 18 éves korom környékén szereztem be, mert az eredetit addigra már annyiszor elolvastam, hogy kezdtek megjelenni rajta az elhasználódás nyomai, és úgy éreztem, szükségem van egy tökéletes állapotban lévő darabra is. A harmadikat végül 25 évesen vettem, mert el akartam olvasni angol eredetiben is. Ezután következett a hangoskönyv...
De mit mondhatnék magáról a könyvről? Hogy pszichológiai / katonai science-fiction? Hogy a történelem első olyan regénye volt, ami megnyerte a Hugo ÉS a Nebula dijat is? Hogy az amerikai tengerészgyalogságnál szerepel a kötelező olvasmányok listáján?

Wednesday, August 14, 2013

Meerkat Manor : Szurikáták Udvarháza

Coming out: gyerekkorom legkedvesebb mesekönyve Rudyard Kipling - A Dzsungel Könyve volt. Abból is leginkább Rikki-Tikki-Tévi története volt múlhatatlan kedvenc, azóta is bárgyú mosollyal imádok minden mongúz-félét.
Igy aztán nem csoda, hogy a Meerkat Manor egyetlen, az Animal Planet-en véletlenül elcsipett epizóddal belopta magát a szivembe. Ezek az aprócska kis lények nagycsaládokban élnek, minden egyes péládnynak saját kis személyisége van, a saját kis vágyaival, kötelesség tudatával, a családi hierarchiában elfoglalt helyével. És persze ott vannak a szomszéd családok, akiknek pont a mi (igen, ez is a sorozat egyik erőssége; elég gyorsan azonosul a néző a Whiskers családdal) százlábúinkra és kényelmes üregeinkre fáj a foga - merthogy a szurikáták erősen territoriális állatok. És persze bájosak, jópofák és gyakorta hátborzongatóan emberszerűek.
A Meerkat Manor természet-doku-reality, műfaj-teremtő sorozat, egy igazi klasszikus, minden korosztálynak bátran ajánlható nemre, felekezetre vagy bármi egyébre való tekintet nélkül.

Tuesday, August 13, 2013

Az Ördögűző


Egy nagy klasszikus meltatasa kovetkezik, egy friss filmelmeny apropojan. Szeretnem a horrorfilmeket, ha jok lennenek. Legtobbszor azert nem azok, mert a keszitok nem (a kozonseg se) ertik a kulonbseget a felelmetes es a gyomorforgato kozott. Jobb esetben - es az utobbi idoben volt szerencsem ket ilyen filmet is latni - csupan az ijesztegetostol nem utnak el az ijesztoig. Egy horrorfilm (es ez valamennyire akar az akciofilm zsanerre is igaz) akkor jo, hogyha a horror-elemeket lehantva is jo film marad. A szorakoztato es tenyleg beszaratos masfel ora ellenere a - kritikusok altal magasra ertekelt - Conjuringbol ezesetben a focim es a Vege felirat maradna. Bar a szineszek tisztessegesen jatszak szerepuket es a forgatokonyvben sincsenek kiugro hibak, vagy szemkiszuro logikai bakugrasok, megsem tunik ugy, hogy a szereploknek lenne eletuk azon tul, hogy sotet hazakban nagyon megijednek. A nevukre mar masnap sem emlekeztem. Az Ordoguzo egyik foszereploje egy egyedulallo csaladanya, akinek nem csak egy megszallott lanya van, hanem karrierje, baratai, apro - a tortenet szemponjabol nem letfontossagu - mindennapi mozzanatokban bovelkedo elete. A masik foszereplo egy hitevel kuzdo pap, aki inkabb tunik bokszolonak, mint egyhazi embernek, es az elso jelenetek egyikeben elmegy egy keregeto mellett, anelkul, hogy adna neki egy centet is. A Conjuringban egyetlen varatlan fordulat sincs, ha a szereplo kimegy ejjel a konyhaba tejert, biztos lehetsz benne, hogy tortenik valami hirtelen es verfagyaszto. Ha a hatterben egy sotet ablak van, egy alak biztosan atsuhan elotte a kovetkezo percben, rendszerint egy pillanattal azutan, hogy az addig veszjoslo zene letompotasaval elaltattak az eberseged. Ez mar nem egyszeruen hatasvadasz, inkabb sertoen bovli. Vizualis horrorban az Ordoguzot 40 ev utan is nehez felulmulni, de ami miatt valoban felelmetes -  es ez az igazi ereje a filmnek - , hogy a nezo kepes azonosulni a szereplokkel, elhinni a hetkoznapian kezdodo, a feszultseget apro, finom lepesekkel fokozo tortenetet. Hogy ket orara el tudja hinni, hogy egy gyereket megszallhat a Gonosz. Hogy van Gonosz. 

Thursday, August 8, 2013

Margin Call

Egy nagyon jó film pénzügyi válság témában. (Nem a 444 cikke alapján mondom, hanem mert ma láttam.) Nem dokumentarista, hanem dráma. Színészekkel, forgatókönyvvel, élménnyel.


Will Emerson: Jesus, Seth. Listen, if you really wanna do this with your life you have to believe you're necessary and you are. People wanna live like this in their cars and big fuckin' houses they can't even pay for, then you're necessary. The only reason that they all get to continue living like kings is cause we got our fingers on the scales in their favor. I take my hand off and then the whole world gets really fuckin' fair really fuckin' quickly and nobody actually wants that. They say they do but they don't. They want what we have to give them but they also wanna, you know, play innocent and pretend they have no idea where it came from. Well, thats more hypocrisy than I'm willing to swallow, so fuck em. Fuck normal people. You know, the funny thing is, tomorrow if all of this goes tits up they're gonna crucify us for being too reckless but if we're wrong, and everything gets back on track? Well then, the same people are gonna laugh till they piss their pants cause we're gonna all look like the biggest pussies God ever let through the door.

Ghost



Nem vagyok egy nagy rajongója a romantikus filmeknek, de a Ghost-nak mindenképpen ott a helye a legjobb filmek között. Mai szemmel talán már megmosolyogtató a trükkfelvételek technikai szinvonala, de a történet most is épp olyan lebilincselő és meginditó, mint 1990-ben volt. Megannyi klasszikus fél-mondat, kiváló jelenetek - személyes kedvencem Oda Mae Brown és Sam Wheat első találkozása. Kötelező darab idősnek és fiatalnak egyaránt.

"Ditto"

Tuesday, August 6, 2013

Firefly

Joss Whedon mostoha sorsu gyereke (egy evad utan lottek le) nem csak rovidsege okan egyedi darab a sorozatok vilagaban. Ur-western (itt mar meg is allhatna a bemutato, hisz mi egyebet kell meg mondani?), amiben Whedontol megszokottan vegyul a drama es komedia, es a nem tul bonyolult, de sohasem lapos, es mindig szorakoztato karakterek. Minden resz egy kis relaxacio, ami nalam valamiert a Miert eppen Alaszka?-val teszi egy polcra.

Monday, August 5, 2013

Sleeper

A 2003-as - akkor meg nem tul nagy visszhangot kivalto - Sleeper inditotta utjara az azota hihetetlenul nepszeru es kivalo kepregenyeket sorozatban alkoto Brubaker-Phillips parost. Holden Carver, az I.O. egyik black ops kulonitmenyenenek parancsnoka teljes egyseget elvesziti mikozben  az egyetlen tulelojeve valik egy idegen technologiaval valo talalkozasnak. A testevel visszafodithatatlanul egybeepult idegen test csaknem elpusztithatatlanna teszi, cserebe nem erez fajdalmat, gyonyort, izgalmat. A balesetet Carver fonoke, Lynch, arra hasznalja ki, hogy hivatalosan arulot, valojaban kettosugynokot csinaljon Carverbol es beepitse az enigmatikus Tao vezette globalis terroristaszervezetbe. Evek telnek el, Carver uj baratokat es ellensegeket szerez es lassan mar nem tudja hany embert olt meg a "nagyobb jo" erdekeben, es hanyat pusztan azert, hogy fenntartsa az alcat. Egyre kevesbe latja a kulonbseget a ket oldal kozott, de az egyetlen ember, aki be tudna hozni a hidegrol, komaban fekszik.
A szuperhos kepregenyek vilagabol erkezett olvasonak a Sleeper egy foldhozragadtabb, realitasok fele kozeledo vilag, az utobbihoz szokottnak pedig talan egy kemtortenettel kevert szuperhosparodia, ahol a cselekmeny sokkal erdekesebb mint a realitas. Bar a ket zsaner keresztezese eleg erdekes (es rizikos) koncepcio, a Sleeper fo erenye megis Brubaker mar tobb posztban emlegetett kepessege a klisek es archetipusok hasznalatara. Nala nem az koszon vissza, hogy "ezt mar lattam ezerszer", hanem hogy "na ezert dolgoztak ezt fel ezerszer". Sodro tortenet, folyamatos akcio, csavarok, valoszerutlen es megragado karakterek.

Thursday, August 1, 2013

Mark Twain: Ima háború idején

Egy alig 3 oldalas iromany nem igenyel - es nem is kap - hosszu ajanlot, hacsak annyit nem, hogy - bar egy mara szerencsere letunt korszellem parodiaja - 100 ev sem koptatta el.