Wednesday, October 23, 2013

X-COM : Enemy Unknown

Az egész a Laser Squad-dal kezdődött 1988-ban ... Akkor még Commodore 64-en, zsenge korom első körökre osztott stratégiai (taktikai) játéka volt ez. És zseniális. A gép ellen játszva meg lehetett tanulni az alapokat, aztán édesapám ellen lehetett egy magasabb intelligencia ellen szerencsét próbálni. A mai napig előttem van az arca, mikor az általam választott pályán, védekező pozicióból a behatoló csapatának közepébe vágtam egy gránátot, szorosan a gáztartályok mellé ... a játékot egyébként ettől függetlenül is elveszitettem.
Szóval ilyen gyerekkori előzmények után nem meglepő, hogy 1994-ben, akkor már kamaszként mennyire megörültem a "folytatás"-nak. Bár az UFO: Enemy Unknown nem folytatás, inkább csak épit a Laser Squad szellemi hagyatékára - ami nem is csoda, hisz az alkotók gyakorlatilag azonosak -, és kiegésziti a harctéri taktikát egy globális stratégiával: kutatás-fejlesztés, team-management, stb Óriási siker volt, nem lehetett kihagyni a különböző folytatásokat. Ezek sikere finoman szólva is kérdéses, a legjobb talán még az X-COM: Terror from the Deep. Aztán hosszú csend ...

Human Target

Csak a legjava... nos, ha vannak is ketelyek ezzel kapcsolatban, szerintem elfer itt a blogon.
Egyszeru, porgos, komolytalan.

Tuesday, October 22, 2013

Ringlefinch

Fiatal zenekar, meg keves szammal, de itt mind meghallgathato.

Thursday, October 17, 2013

Shame

Brandon harmincas evei kozepen jaro, sarmos New York-i agglegeny. Van lakasa, jol fizeto allasa, ivocimborai es alkalmi szeretoi. Mas emberekkel szemben viszont ezen kivul semmije nincs, se baratja, se hobbija, de erdeklodesi kore. Brandon majdnem teljesen ures vaz, szexfuggosege kitolti minden gondolatat, mint egy World of Darkness-beli vampirnak, a belso kesztetes felemeszti a szemelyiseget. A lakasaban csak alszik, maszturbal es cyberszexszel, a munkahelyen pornot tolt le, szabadidejet barokban es prostitualtakkal tolti. Normalis szexualis kapcsolatra mar nem kepes, a kielegules semmi oromot nem hoz szamara, csak atmeneti megnyugvast es szegyent.

Tuesday, October 15, 2013

Das Experiment

A német filmipar csak ritkán tud kitörni Hollywood vagy éppen a franciák árnyékából, de a századfordulón volt egy rövid periódus, mikor sikerrel járt ezen erőfeszitésük. 1998-ban jelent meg a Run Lola, Run!, ezen "sorozat" első hirnökeként, amit követett a németek múlttal való szembenézésének két remek darabja, a 2003-as Good Bye Lenin és a 2005-ös Bukás.
Ennek az időszaknak számomra a legkiemelkedőbb filmje az Oliver Hirschbiegel által rendezett Das Experiment. (Az ő kezei közül került ki később a Bukás is.) Maga a kisérlet amilyen egyszerű, olyan megrázó: végy néhány önkéntest és véletlenszerűen tedd őket börtönőrré illetve elitéltté. Mi történik, ha ebbe az eleve meglehetősen robbanékony szituációba beszivárog egy újságiró, akinek a story folytán kifejezett érdeke, hogy eszkalálódjon a helyzet?

Monday, October 14, 2013

Andrzej Sapkowski: Vaják (The Witcher)

Azok a lengyel írók... az elmult karacsonykor leptek meg a magyar kiadas elso kotetevel, azota pedig mar a harmadikat olvasom. Aki tudja, hogy milyen gyakori konyvvasarlo vagyok, annak ennyi legyen is eleg...

Rovid futamok, hosszu tortenetfolyam, kedvelheto karakterek, elvezetes parbeszedek, tetszetos vilagleirasok, moralis kerdesek es keser-edes hangulat. Milyen a jo konyv? 

Wednesday, October 9, 2013

Ian Livingstone: Halállabirintus

A legendás Ian Livingstone legendás Fighting Fantasy sorozatának hatodik darabja Deathtrap Dungeon cimmel jelent meg. Magyarul - ki tudja miért - ez volt az első. Halállabirintus cimmel adták ki 1989-ben, általános iskolás voltam ekkor. A mai napig emlékszem arra, mikor felfedeztem ezt a könyvet az ABC előtti könyvesstand pultján: "Félelmetes fantáziajáték a főhős Te vagy!". Édesanyám meglepően könnyen ráállt a vásárlásra, és ekkor hangzott el az a mondat is, ami nagyban meghatározta későbbi olvasási szokásaimat: "Kisfiam, könyvre mindig kérhetsz pénzt." Az iskolában később hónapokon keresztül játszottunk reggelente kezdés előtt és később bármikor, ha volt 10 percünk. Akkor még nem a rejtvényfejtők metodikus hozzáállásával (ki nem csinált térképet A Skorpió Mocsara-hoz?), sokkal inkább a felfedezők izgalmával, közös döntésekkel, a kockadobások felett egy emberként izgulva. De miről is szól ez a könyv és hogyan is kell vele játszani?

Friday, October 4, 2013

Professor Moriarty: The Hound of the D'Urbervilles

Ez a novellagyujtemeny egyszerre tisztelges Arthur Conan Doyle halhatatlan nyomozoparosa es torteneteik elott, es sotet parodiajuk is egyben. Sherlock Holmes es Dr. Watson helyett itt Moriarty professzor es Colonel Sebastian "Basher" Moran a foszereplok. Professor James Moriarty alakjat mindenki ismeri, aki egy kicsit is jaratos a Holmes-i vilagban, Sebastian Moran ezredes - mint ahogy Holmes megjegyzi, "London masodik legveszelyesebb embere" - pedig szinten feltunt egy Doyle-i tortenetben, az "The Adventure of the Empty House"-ban.