Tuesday, December 30, 2014

Shark Tank

Mark Burnett-et aligha kell bemutatnom a tv kedvelőinek. Azt talán túlzás volna kijelenteni, hogy amihez csak nyúl, arannyá változik, de tény, hogy jónéhány tv-történeti jelentőségú brand köthető a nevéhez.

Saturday, December 27, 2014

Will McIntosh - Defenders

Ritkán találkozom manapság olyan science fiction-nel, ami a science-t is odateszi a fiction mellé. A Defenders (és eddigi tapasztalataim szerint a szerző, Will McIntosh) ilyen. Nem rág mindent az ember szájába, gyakorta utána kell gondolni kicsit a dolgoknak, és kell egy bizonyos fokú jóindulat ahhoz, hogy meg is álljon ez a tudomány a saját lábán, de megáll.
A Defenders kezdetén a világ, ahogy ismerjük, egyik pillanatról a másikra omlik össze. Nem kell hozzá más, csak egy idegen invázió. Fejlettebb technológia, a gondolatolvasás képessége, abszolút könyörtelenség. Az emberiség végórái köszöntenek be, kétségbeesett lépésekre sarkallva a világ vezetőit.

Tuesday, December 23, 2014

A Christmas Carol

Eveken keresztul neztem a rajzfilmvaltozatat ennek a kedves klasszikusnak Karacsony napjan. A minap viszont veletlenul egy TV-adaptacioba botlottam. Elmeny nezni, ahogy George C. Scott, a regi idok nagyon nagy szinesze, elo figurava varazsolja Ebenezer Scrooge karikaturaszeru figurajat. Boldog Karacsonyt!

Monday, December 22, 2014

Jeremy Clymer: The Old Ones

Ami a Cthulhu-novellakat illeti, uzleti szempontbol konzumidiota vagyok. A nagyon alacsony megterulesi rata ellenere szinte minden kotetet megveszek ami szembe jon. Talan szaz tortenetbol egy er annyit, hogy itt megemlitsem. A tobbseg - foleg a 80-as evekig -  unalmas plagizalas, az ujabbak pedig unalmas muveszieskedo szarok. A maradek szimplan nem tetszik. Az itt olvashato/hallhato kis szosszenet viszont egy ritka gyongyszem - egy stand-up comedist-tol.

Tuesday, December 2, 2014

Hellblazer: Red Sepulchre

"Liar. Demon slayer. Laughing magician" - udvozli a megidezett inka halalisten John Constantine-t az All His Engines cimu, ugyancsak Mike Carey-tortenetben. Talalo es frappans jellemzese ez az amerikai kepregenyipar egyik legeredetibb es legerdekesebb - angol - karakterenek (nem keverendo ossze a gyenge Keanu Reeves-fele imitacioval, sem a pilot alapjan nem sokkal jobb sorozat foszereplojevel).

Wednesday, October 29, 2014

True Detective

A True Detective hosszu idok legfelfokozottabb elvarasokkal indulo sorozata volt, egyenesen TV megreformalojakent harangoztak be. Ugyan nem tudom, hogy mai szinvonalu es mennyisegu sorozatok mellett miert szorulna a televiziozas megvaltasra, de a legmeglepobb, hogy a TD tenyleg bevaltotta a hozza fuzott remenyeket. Na nem a reformalas dolgot, de a szinvonalbelit mindenkepp. A kovetkezokben, ha spoilerek nem is, de utalasok elofordulnak, ezert mindenki csak sajat felelossegre olvassa tovabb!

Saturday, September 27, 2014

The Prophecy


“I'm an angel. I kill firstborns while their mamas watch. I turn cities into salt. I even, when I feel like it, rip the souls from little girls, and from now till kingdom come, the only thing you can count on in your existence is never understanding why.”

Friday, September 26, 2014

Oszkár

Szokásommal ellentétben ezúttal magyarul hivatkozom a filmet a címben, s ennek bizony oka van. A Ford Fairlane kalandjaihoz hasonlóan ugyanis ez a film is óriási bukás volt világszerte, míg Magyarországon úgy gondolom, méltán népszerű. Két eset lehetséges: vagy a szinkron dobott rajta rengeteget, vagy a humora áll közel a magyar néplélekhez.
Igen, humora. Vígjátékról beszélünk, ne tévesszen meg senkit Sylvester Stallone.

Wednesday, September 3, 2014

Call of Cthulhu - The Golden Dawn

Egyik kedvenc Call of Cthulhu kiegeszitom a leghiresebb, valoban letezo, hermetikus rend tortenetebe es tanaiba nyujt betekintest. A Hermetic Order of the Golden Dawn a viktorianus Angliaban alakult, de ma is letezo formajara kivancsi, es kiabrandulastol nem tarto, olvasok megtalalhatjak az alabbi webcimen is.

Saturday, July 19, 2014

The Wrestler

Egy este lefekves elott, ugy dontottem belenezek az elso 10 percbe, mielott nyugovora ternek. Es nem tettem le az iPad-et mielott a film veget ert. A Wrestler Randy 'The Ram' Robinson-rol, egy a fenykoran reg tulhaladt, korosodo pankratorrol szol.

Tuesday, May 27, 2014

I.D.

Ez a meltatlanul kevesse ismert angol film a nyolcvanas evekben, a brit futball legsotetebb korszakaban jatszodik. Fohose egy fiatal londoni nyomozo, aki harom tarsaval egyutt beepul egy eroszakos huliganbandaba, hogy elkapjak a banda akcioi mogott allo ertelmi szerzoket.

Tuesday, May 20, 2014

Brian Azzarello-Eduardo Risso: 100 Bullets

Dizzy Cordova, gyilkossagert elitelt egykori fiatalkoru bandatag, 21 evesen szabadul. Meg aznap felkeresi egy szikar, kozepkoru, oltonyos ferfi, aki Agent Graves-kent mutatkozik be, es egy aktataskat ad at neki. A taska tartalma informacio Dizzy ferje egy kisfia gyilkosairol, egy pisztoly 100 golyoval, es az igazsagszolgaltatastol valo mentesseg igerete, amig a fegyvert hasznalja.

Friday, April 25, 2014

Chris Hadfield: An Astronaut's Guide to Life on Earth

"Square astronaut, round hole. It's the story of my life, really."

Chris Hadfield alighanem korunk legnagyobb hatású űrhajósa, aki többet tett az űrkutatás népszerűsítéséért, mint bárki az elmúlt 30 évben. Gyermekként az Apollo 11 és Neil Armstrong holdraszállása motiválta arra, hogy asztronauta legyen, így mikor 2013. márciusában átvette a Nemzetközi Űrállomás (ISS) parancsnoki tisztét, ő is motiválni akart másokat. Elképesztő social media kampányt futtatott, nagyon rövid idő alatt lett rendkívül népszerű, neve bejárta a világot, fotói mellett javarészt ezeknek a videoknak köszönhetően.

Monday, April 21, 2014

Kelly Hősei

"An unlikely set of heroes" - mondaná a művelt kirgiz, ha jól beszélne angolul. A Kelly Hősei egyike a kedvenc második világháborús filmjeimnek, mely illő cinizmussal idézi meg a végnapok káoszát. Nem igazi háborús film, sokkal inkább vigjáték, mely nem létezhetne más környezetben. A film sztereotip karakterekkel, mindent kicsit eltúlozva dolgozik, kiváló dialógusokkal aknázza ki (pun intended) a jellem-komikumban rejlő lehetőségeket. Bajtársias humor, katonaélet, és persze egy egyszer-az-életben lehetőség. Jutalomjáték ez a film a Telly Savalas, Clint Eastwood, Donald Sutherland triónak, akik a jellemek háromszögének csúcsait alkotják.

Thursday, February 6, 2014

Wolf of Wall Street


Aki egy vigjateknak oltoztetett Oliver Stone-fele didaktikus rendszerkritikatol tart, egy percig se aggodjon. Egy pillanatra sem lassito, 180 perces kokain-, punci- es penzorgiat kap helyette, konnyed es felhotlen mozielmenyt.