Tuesday, February 24, 2015

J.M. DeMatteis - Mike Zeck: Kraven's Last Hunt

Mindig erdekeltek azok a tortenetek, amik sajat vilagukban otthonosan mozgo fiktiv karaktereket mas kontextusba helyeznek. Mit csinalna Superman egy whodunnit-ben? Sherlock Holmes a Szarnyas Fejvadasz vilagaban? A terminator, ha tevedesbol a keresztes hadjaratok idejebe kuldtek volna vissza? Kevesbe latvanyosan, de valami hasonlot tett DeMatties, mikor egy tortenet erejeig Marvel Univerzumot tolta el a spektrum egy szurkebb, hidegebb, komorabb reszebe. Egy olyan helyre, ahol allandoan esik az eso, az utcak sotetek, az emberek - meg a szuperhosok is - elobb-utobb meghalnak. Ahol egyetlen golyo veget vet a nagy kalandnak. A latvanyos az volt, ahogyan ezt csinalta.

Monday, February 16, 2015

Pierce Brown - Red Rising

“Gods don’t come down in life to mete out justice. The powerful do it.”

Elég komoly morális dilemmát okoz számomra megírni ezt az ajánlót. Rühellem ugyanis, amikor egy könyv csupán összelopkodott ötletek szintézise. (Lásd még: a közismert Harry Potter fóbiám.) Ugyanakkor manapság nem szokásom egy 400+ oldalas könyvet 2 nap alatt kiolvasni.
District 12 meets Battle School. What's not to love?

Sunday, February 8, 2015

Michael Koryta - Those Who Wish Me Dead

"They speak strangely... not accents, just the way they say things. Like they’re alone in the world. Like it was built for the two of them and they’re lords over it."

A tinédzser Jace Wilson tanúja lesz egy gyilkosságnak. Az áldozat egy védett koronatanú. Úgy fest, Jace lesz a következő a sorban. A koronatanúk és az áldozatok egyre hosszabb sorában...

Monday, February 2, 2015

Andy Weir - The Martian

"Everything went great right up to the explosion."
 
Igazi tündérmese ez a könyv. Mármint nem a tartalma, hanem a körítése.
Merthogy Andy Weir ezt az űrkutatás szerelmeseként írta, és eredetileg ingyenesen terjesztette. Aztán néhányan kérték tőle, hogy tegye elérhetővé Kindle formátumban is. Jó fej volt, megtette, letölthetővé vált $0.99-ért. A többi, ahogy mondani szokás, történelem: a bestseller-ből Ridley Scott rendezésében készülő film idén kerül majd a mozikba.
De miről szól a The Martian?