Monday, April 27, 2015

Carnage (2011)

Ket - iskolaban osszeverekedo - fiu szulei talalkoznak az egyik par lakasan, hogy baratsagosan megbeszeljek a tortenteket. A par percesnek indult talalkozo azonban csak nem akar veget erni, es az ido haladtaval retegekben esnek le a szerepek a negy felnottrol, akik ugy tunik, gyerekeiknel joval kevesbe eletkepesek, ha kirantjak aloluk a megszokott mindennapok szonyeget. 4 szereplos komedia, amiben legalabb 3 szinesz brillirozik, a negyedik pedig profin asszisztal hozza.

Friday, April 24, 2015

The Ghost and the Darkness (1996)

Több Afrika témájú művet is ajánlottunk már itt, ezek sorába illeszkedik ez a film ajánló is.
A 20ik század hajnala a romantizált Afrika korszaka; a gyarmatosítás utolsó nagy hulláma, mikor a fehér ember felfedezi a kontinens páratlan szépségeit, a társadalmi felső osztály megteremti a safari fogalmát és előszeretettel vadászik Afrika egzotikus vadjaira. És mi is lehetne nemesebb időtöltés, mint az állatok királyának, az oroszlánnak vadászata?
Az 1890es években a Brit Birodalom ambíciózus célja egy Fokvárost és Kairót összekötő vasútvonal megépítése, mely kapcsolatot teremtene Afrika déli és északi részén lévő gyarmati kolóniái között, egyszersmind hadi logisztikai fölényt biztosítva a vetélytárs portugálokkal és németekkel szemben. A helyi viszonyokhoz képest minden egészen rendben haladt egészen a Tsavo folyóig, ahol 9 félelmetes hónapon át az oroszlán vadászott az emberre...

Thursday, April 9, 2015

Archie Brown: The Rise and Fall of Communism

Ez a konyv monumentalis kronikaja annak a szellemi/politikai mozgalomnak, amely a 20 szazadban, gyakorlatilag egyetlen orszagot sem hagyva erintetlenul, vegigsoport a vilagon. Amely a legnemesebb szandekokat kivanta megtestesiteni es a legszornyubb diktaturakat teremtette meg. Amely megtagadta a vallast, es megis maga is az volt. Es amely nem utolsosorban a tortenelem legvaloszerutlenebb vezetoit termelte ki.

Wednesday, April 8, 2015

Tombstone: A halott város

Hollywood és a western műfaja valahogy nem passzol össze. Időről időre vannak hullámok, amikor az összes stúdió egyazon évben gondolja úgy, hogy itt az ideje előállni egy western jellegű valamivel, de a jó alkotás ritka, mint a fehér holló. Üdítő kivétel volt 1993-ban a Tombstone. De miért?
A magam részéről azt gondolom, különböző összetevők együttese teszi ajánlásra érdemessé ezt a filmet.