Friday, May 29, 2015

Metallica - Through the Never

A Metallica 2013-ban úgy döntött, meglovagolja a 3D-film divathullámot, és készít egy formabontó koncertfilmet, ez lett a Through the Never.
Formabontó, hiszen egyfelől koncertfilm, másfelől egy roadie szürreális története lazán felfúzve a koncerten előadott dalok folyamára. És ez fontos. Fontos, mert ez nem csupán egy mesterien összerakott koncertfilm a metal isteneitől, de szimbólumok és szimbolikus ábrázolások valóságos orgiája - nyilván elsősorban rajongóknak, hiszen az utalások teljes megértéséhez nem árt tisztában lenni a zenekar 30 éves munkásságával.

Friday, May 22, 2015

Tim Harford: The Undercover Economist Strikes Back

Mit jelent a GDP es miert szeretik ostorozni - illetve miert nem kepesek eloallni valami jobbal? Miert rettegnek a kozgazdaszok attol, ha tobbet er a penzem, mint mult honapban? Hogyan mentette meg Braziliat a penzugyi osszemlastol egy nem letezo penznem? Mi volt a Capitol Hill-i Babysitting Co-op? A FED tenyleg 2 trillio dollart nyomott ki a valsag kezdete ota? A Yap szigeteken tonnas koveket hasznaltak penzkent? A fiskalis vagy a monetaris politika a tuti? Az inflacio szitokszo vagy hasznos dolog? A szomszed ciklikusan vagy strukturalisan munkanelkuli? Megtudhatod Tim Hartford remek, dialoguskent megirt, konyvebol.

Thursday, May 7, 2015

Dead End (2003)

Egy ket-(tini)-gyerekes csalad vezet haza sotetedes utan, de elteveszthettek az egyik kanyart, mert az ut nem akar veget erni. Bevallom a poszt apropoja legalabb annyira egy kis merenges altalanossagban a B-filmeken, mint maga a film.