Monday, June 22, 2015

A Holló (1994)

A '90-es évek a képregény adaptációk sötét korszaka volt (Judge Dredd, Spawn, nem sorolom). Üdítő kivétel volt a Holló, talán azért is, mert képregényként tudomásom szerint sosem vált igazi, hétről-hétre kiadott folyammá, inkább néhány füzetes történetek alkották. Az üdítő kivétel persze csak az eredeti, a sikert meglovagoló folytatások pontosan illeszkedtek a szenny általános folyamába.
A film hátterének (és talán sikerének) egyik kulcsa a megrázóan valósághű háttér, a '80as, '90-es évek Detroit-ja, a maga évi több, mint 500 gyilkosságával és az ikonikus Ördög Éjszakája-val.

Friday, June 12, 2015

K. J. Parker - The Folding Knife

K. J. Parker könyvére egy fantasy listán bukkantam rá. Mégis nehezemre esik ebbe a műfajba sorolni. Tény, fantasy világban játszódik, kitalált világon, kitalált államokkal. És az államok, illetve hát egy állam, a Vesani Köztársaság állnak a középpontban. Itt születik Bassianus Severus Arcadius, egy jónevű patrícius család sarja, és válik a Vesani Köztársaság Első Polgár-ává. Az ő története ez a könyv, ami ebben a mesterséges világban mutatja be a pénz és a politikai hatalom összefonódását, a korrupció működését. Nehéz megfogni, miről is szól ez a könyv, úgyhogy ellopom Justin Landon, a TOR kiadó egyik publicistájának összegzését: "As for what it's about, the closest I can come is finance, loneliness, and in true Shakespearean form hubris."

Monday, June 8, 2015

Mong Attila: Kádár hitele - A magyar államadósság története

Nem minden kajansag nelkul kezdem ezt a posztot. Jelentkezzen, aki ennel unalmasabb cimmel tud ajanlot irni! Feltehetoleg Mong Attila is erezte ezt es a kivalo tartalommal kompenzalt a boritoert.