Monday, March 28, 2016

Charlie Wilson Háborúja (2007)

Charlie Wilson. Tengerész, bonviván, hírszerző, kongresszusi képviselő. A politikus, aki felismerte a mudzsahed partizánokban rejlő potenciált és végeredményben kivéreztette általuk a Szovjetúniót az afgán hegyek között. Ennek története ez a film, a 2003-as önéletrajzi könyv feldolgozása, melynek megfilmesítésében tanácsadóként maga Charlie Wilson is közreműködött.
Görbe tükröt tart a politika és a pénzvilág összefonódásának, a főszerepben így Tom Hanks tündökölhet, felváltva villogtatva komikus és drámai énjét, támaszkodva Philip Seymour Hoffman zseniális játékára. Márpedig mi szeretjük az ilyen filmeket.

Thursday, March 10, 2016

Delta Green (1997)

We travel light, we probe deep, and we strike hard. We’re Delta Green, and we may be outlaws and cowboys and fools, but we’ve kept this green ball of shit safe and sound for longer than most people have been alive.
Major General Reginald Fairfield, U.S. Army (Ret.)

Maganyos hobortosok furkeszik az ejszakai egboltot UFO-k utan kutatva, Del-Amerika dzsungeleiben halhatatlan nacik apoljak a Harmadik Birodalom okkult orokseget es tervezik a Negyedik eljovetelet, egy New York-i szuper-exkluziv klub alagsora szo szerint a Pokolba nyulik.
Egy, terrorista sejtek mintajara szervezodo, illegalitasba szorult ugynokseg vivja kilatastalan harcat a szovetsegi kormanyzat burokratikus labirintusaban tenyeszo omnipotens hivatallal, es mindennel, ami Odaatrol jon.

Thursday, March 3, 2016

Saul Singer/Dan Senor: Start-Up Nation: The Story of Israel's Economic Miracle

Az elmult masfel evtizedben a csapbol is Kina folyik. Pedig van egy orszag, ami az oriasi szamoktol eltekintve minden tekintetben Kinanal is erdekesebb es impresszivebb utat jart be a huszadik szazad masodik feleben (elotte meg csak nem is letezett). Egy kopar, viz es termeszeti eroforrasok nelkuli folddarabbol tobb tucatnyi nyelvet beszelo menekultek faragtak ket generacio alatt modern, nyugatias, prosperalo orszagot, szomszedaik kereskedelmi embargoja, gyulolete es esetenkenti katonai agresszioja ellenere.