Thursday, April 27, 2017

The Rubin Report


A Rubin Report kilog az eddigi, a blog altal meghatarozott, kategoriakbol, de epp ideje hogy bekeruljon egy uj. Egyelore fusson podcast neven, bar ez eppen nem az.

Dave Rubin egy magat klasszikus liberaliskent definialo egykori stand-up comedist, es egykori progressziv baloldali, a kifejezes amerikai ertelmeben. Hogy miert abrandult ki a baloldalbol, azt roviden elmondja a fenti videoban. Hetrol-hetre jelentkezo talk show-janak vendegei a legkulonbozobb es legerdekesebb alakok, Milo Yiannopoulos-tol Sam Harris-ig. Ateistak, libertariusok, fekete konzervativok, konzervativ gamerek, szelsojobb meleg keresztenyek (ez komoly, lasd Milo), Trump-tamogatok, feministakbol lett ferfijogi aktivistak, anti-social justice warriors es rengeteg egyeb csodabogar. Ami osszekoti oket, hogy erdekes es intelligens emberek, legtobbjuk keprombolo a mainstream szemeben, akikkel Dave nem feltetlenul ert egyet, de mindig kivancsi a velemenyukre.

Ha a sorok irojahoz hasonloan a vilagkeped szerint a liberalizmus egyszeruen egyenlo a jozan esszel es humanizmussal, a vallasos konzervativizmus pedig, hat...legalabbis nehany evszazaddal valo visszacsuszassal, akkor dolj hatra, es elvezd a show-t. A vilag sokkal bonyolultabb es erdekesebb hely.

Friday, April 14, 2017

Daniel Ford: Ordination

Fantasy témában megszokhattuk, hogy a paplovagok komor erődjeikből vágtatnak elő csapatostul, hogy az általuk szolgált istenség érdekeit képviseljék - jobbára a nyers acél jól bevált érdekérvényesítő képességei által. Ezek mindenütt ott vannak, így ha egy betintázott surranó elhajít egy követ, a peches pára jó eséllyel két paladint is eltalál és lesz nemulass.
De mégis hogy lesz valakiből paladin? Erre a kérdésre próbál meg választ adni Daniel Ford könyve, mely kalandok és vívódások sajátos ötvözete némi humorral, egy csomó izgalmas és egy idegesítő karakterrel.