Sunday, September 24, 2017

Sebastien de Castell: Traitor's Blade

Sebastien de Castell könyvét (és a sorozat további 3 darabját) a közvélemény egyhangúan a Dumas klasszikusához hasonlítja. Mivel meglehetősen elfogult vagyok a Három Testőr irányában, sokáig halogattam a Traitor's Blade-et, de félelmeim minden tekintetben alaptalannak bizonyultak.
Az összehasonlítás tökéletesen megállja a helyét, egyáltalán nem túlzó, sőt. Biztosra veszem, hogy rengetegen próbáltak egy modern átdolgozást írni, és elbuktak. A Traitor's Blade viszont megállja a helyét. Levetkőzi a naiv romantikát, friss és modern, épp annyi áthallással, hogy kapaszkodót biztosítson az olvasónak, de még ne váljon az eredeti majmolásává. A karakterek hihetőek, és nagyságuk mellett van bennük elegendő gyarlóság, hogy szerethetővé váljanak. 

Friday, September 15, 2017

Cassie Jaye: The Red Pill (2016)

In 2013 I decided to meet my enemies.

Cassie Jaye, a fiatal feminista dokumentumfilmes egy nap az interneten belebotlott a Men's Rights Association mozgalomba, es nem sokkal kesobb ugy dontott, filmet forgat roluk. Nogyulolo, retrograd mozgalomra szamitott, akik tokeletes anyagot szolgaltathatnak a szamara otthonos zsanerhez, de emellett felebresztette a kivancsisagat is, vajon mi mozgatja ezeket a ferfiakat, es hogyan indokoljak nezeteiket? Amit talalt, az megvaltoztatta az eletet.