Sunday, October 29, 2017

Major Jackson: Leave it all up to me

All we want is to succumb to a single kiss
that will contain us like a marathon
with no finish line, and if so, that we land
like newspapers before sunrise, halcyon
mornings arrived like blue martinis. I am
learning the steps to a foreign song: her mind
was torpedo, and her body was storm,
a kind of Wow. All we want is a metropolis
of Sundays, an empire of hand-holding
and park benches? She says, “Leave it all up to me.”

Wednesday, October 25, 2017

Charles Murray: In Our Hands : A Plan To Replace The Welfare State (2006)

Universal Basic Income. Alapjovedelem. Minden felnott allampolgart alanyi jogon illessen meg egy, az allam altal biztositott, havonta erkezo jovedelem. Egy ilyen kezdomondat eleg hozza, hogy e sorok iroja ingerulten soporje le az asztalrol a folytatast. Es mivel az idea leginkabb a szelsobalrol jon, ezert lelkiismeretfurdalas nelkul. "Ki fogja futeni a kazant? Elvinni a szemetet?" Charles Murray azonban nem baloldali. Konzervativ es libertarianus, aki szerint az allamnak olyan mertekben kellene tavoltartania magat a maganszemelyek dolgaitol, amennyire ez csak lehetseges. Miert tamogatja o az alapjovedelmet?

Monday, October 2, 2017

Fauda (2015)

Doron Kavilliotol, egy izraeli anti-terrorista osztag korabbi parancsnokatol masfel evvel visszavonulasa utan ker segitseget egykori fonoke. O az egyetlen, aki latta Abu Ahmad, a Parduc arcat, mielott a csapata vegzett vele. De ugy tunik, a Parduc megis eletben van. Doron eloszor visszautasitja a kerest, majd elvallalja az azonositast, vegul pedig jobb meggyozodese ellenere reszt vesz az akcioban. Es elhibazza.

Sunday, October 1, 2017

N. K. Jemisin: The Fifth Season

A Fifth Season egyedi és formabontó. Bár a történet több szálon és több idősíkon indul, ezek elég gyorsan találkoznak ahhoz, hogy ez ne válljon zavaróvá. Épp ellenkezőleg ü az olvasóval mintegy történészként láttatja az események folyását és az összefüggéseket, így nem elvesz, hanem hozzáad a történet élvezetéhez. Egy science fiction-be hajló fantasy, ami úgy tud izgalmas és lebilincselő lenni, hogy 500 oldalon át senki sem ránt kardot. Egy könyv, ami kitép a megszokott fantasy sémákból és nem csak ábrándozásra, de gondolkodásra is hív. Visszaadja a felfedezés izgalmát, a hitet, hogy a következő oldalon újabb meglepetések, csodák és felfedezések várnak.