Friday, November 17, 2017

The Blacklist

Egy élvezhető sorozat. Ne várjunk sokat tőle, csak dőljünk hátra és hagyjuk jönni a részeket. Cserébe a készítők sokat várnak - most nem fogom megtalálni a Máté által kifejtett realitás faktor posztot (kommentbe jöhet a link) -, nekem néha sok ez az összeesküvés elmélet, háttérhatalom és deus ex machina megjelenése.
Az alapkoncepció ék egyszerű: Reddington köt egy alkut az FBI-jal, miszerint rendszeresen szállít nekik bűnözőket, egyfajta szuper CI lesz. Természetesen az egészet arra használja, hogy a saját céljait egyengesse, azaz sorra kicsinálja azokat, akik az útjában állnak.
Minden rész egy-egy grandiózus történet (azért százkettedikre már kevésbé meghökkentő), Reddington eszmefuttatásai szórakoztatóak, nincs túltolva a dráma. Ha tetszett a Burn Notice, akkor ez is tetszeni fog (itt mondjuk nagyságrendekkel kevesebb a humor).

Thursday, November 16, 2017

Scott Straughan: A Goblin's Tale

Ebben a könyvben nincsenek palotai intrikák, a világ elveszejtésén fáradozó varázslók, és még az elveszett legkisebb királyfi sem tűnik fel benne - sajnálatos módon ez ma már igazán formabontó és önmagában is figyelemre érdemes. Ez egy egyszerű történet egy egyszerű goblinról, akit a sors kiszakít a csatornák illata és otthonos melege jelentette közegből, és erdei haramiák közé lök. Az ő története ez a könyv (a cím pedig elegáns főhajtás Tolkien felé), ahogy nulladik szintű senkiből lassanként, megannyi kalandon és veszélyen át második szintú valakivé cseperedik. Mindez talán még nem tenné ajánlásra érdemessé, de 25év fantasy olvasás alatt ez az első könyv, ami képes hihetően ábrázolni egy "sub-human" gondolatiságát, érzelmeit, ösztöneit - szórakoztató módon. És aki valaha olvasott skaven-ektől hemzsegő Warhammer történetet, az pontosan tudja, mekkora szó ez. Hiánypótló.