Friday, November 17, 2017

The Blacklist

Egy élvezhető sorozat. Ne várjunk sokat tőle, csak dőljünk hátra és hagyjuk jönni a részeket. Cserébe a készítők sokat várnak - most nem fogom megtalálni a Máté által kifejtett realitás faktor posztot (kommentbe jöhet a link) -, nekem néha sok ez az összeesküvés elmélet, háttérhatalom és deus ex machina megjelenése.
Az alapkoncepció ék egyszerű: Reddington köt egy alkut az FBI-jal, miszerint rendszeresen szállít nekik bűnözőket, egyfajta szuper CI lesz. Természetesen az egészet arra használja, hogy a saját céljait egyengesse, azaz sorra kicsinálja azokat, akik az útjában állnak.
Minden rész egy-egy grandiózus történet (azért százkettedikre már kevésbé meghökkentő), Reddington eszmefuttatásai szórakoztatóak, nincs túltolva a dráma. Ha tetszett a Burn Notice, akkor ez is tetszeni fog (itt mondjuk nagyságrendekkel kevesebb a humor).

Thursday, November 16, 2017

Scott Straughan: A Goblin's Tale

Ebben a könyvben nincsenek palotai intrikák, a világ elveszejtésén fáradozó varázslók, és még az elveszett legkisebb királyfi sem tűnik fel benne - sajnálatos módon ez ma már igazán formabontó és önmagában is figyelemre érdemes. Ez egy egyszerű történet egy egyszerű goblinról, akit a sors kiszakít a csatornák illata és otthonos melege jelentette közegből, és erdei haramiák közé lök. Az ő története ez a könyv (a cím pedig elegáns főhajtás Tolkien felé), ahogy nulladik szintű senkiből lassanként, megannyi kalandon és veszélyen át második szintú valakivé cseperedik. Mindez talán még nem tenné ajánlásra érdemessé, de 25év fantasy olvasás alatt ez az első könyv, ami képes hihetően ábrázolni egy "sub-human" gondolatiságát, érzelmeit, ösztöneit - szórakoztató módon. És aki valaha olvasott skaven-ektől hemzsegő Warhammer történetet, az pontosan tudja, mekkora szó ez. Hiánypótló.

Sunday, October 29, 2017

Major Jackson: Leave it all up to me

All we want is to succumb to a single kiss
that will contain us like a marathon
with no finish line, and if so, that we land
like newspapers before sunrise, halcyon
mornings arrived like blue martinis. I am
learning the steps to a foreign song: her mind
was torpedo, and her body was storm,
a kind of Wow. All we want is a metropolis
of Sundays, an empire of hand-holding
and park benches? She says, “Leave it all up to me.”

Wednesday, October 25, 2017

Charles Murray: In Our Hands : A Plan To Replace The Welfare State (2006)

Universal Basic Income. Alapjovedelem. Minden felnott allampolgart alanyi jogon illessen meg egy, az allam altal biztositott, havonta erkezo jovedelem. Egy ilyen kezdomondat eleg hozza, hogy e sorok iroja ingerulten soporje le az asztalrol a folytatast. Es mivel az idea leginkabb a szelsobalrol jon, ezert lelkiismeretfurdalas nelkul. "Ki fogja futeni a kazant? Elvinni a szemetet?" Charles Murray azonban nem baloldali. Konzervativ es libertarianus, aki szerint az allamnak olyan mertekben kellene tavoltartania magat a maganszemelyek dolgaitol, amennyire ez csak lehetseges. Miert tamogatja o az alapjovedelmet?

Monday, October 2, 2017

Fauda (2015)

Doron Kavilliotol, egy izraeli anti-terrorista osztag korabbi parancsnokatol masfel evvel visszavonulasa utan ker segitseget egykori fonoke. O az egyetlen, aki latta Abu Ahmad, a Parduc arcat, mielott a csapata vegzett vele. De ugy tunik, a Parduc megis eletben van. Doron eloszor visszautasitja a kerest, majd elvallalja az azonositast, vegul pedig jobb meggyozodese ellenere reszt vesz az akcioban. Es elhibazza.

Sunday, October 1, 2017

N. K. Jemisin: The Fifth Season

A Fifth Season egyedi és formabontó. Bár a történet több szálon és több idősíkon indul, ezek elég gyorsan találkoznak ahhoz, hogy ez ne válljon zavaróvá. Épp ellenkezőleg ü az olvasóval mintegy történészként láttatja az események folyását és az összefüggéseket, így nem elvesz, hanem hozzáad a történet élvezetéhez. Egy science fiction-be hajló fantasy, ami úgy tud izgalmas és lebilincselő lenni, hogy 500 oldalon át senki sem ránt kardot. Egy könyv, ami kitép a megszokott fantasy sémákból és nem csak ábrándozásra, de gondolkodásra is hív. Visszaadja a felfedezés izgalmát, a hitet, hogy a következő oldalon újabb meglepetések, csodák és felfedezések várnak.

Sunday, September 24, 2017

Sebastien de Castell: Traitor's Blade

Sebastien de Castell könyvét (és a sorozat további 3 darabját) a közvélemény egyhangúan a Dumas klasszikusához hasonlítja. Mivel meglehetősen elfogult vagyok a Három Testőr irányában, sokáig halogattam a Traitor's Blade-et, de félelmeim minden tekintetben alaptalannak bizonyultak.
Az összehasonlítás tökéletesen megállja a helyét, egyáltalán nem túlzó, sőt. Biztosra veszem, hogy rengetegen próbáltak egy modern átdolgozást írni, és elbuktak. A Traitor's Blade viszont megállja a helyét. Levetkőzi a naiv romantikát, friss és modern, épp annyi áthallással, hogy kapaszkodót biztosítson az olvasónak, de még ne váljon az eredeti majmolásává. A karakterek hihetőek, és nagyságuk mellett van bennük elegendő gyarlóság, hogy szerethetővé váljanak. 

Friday, September 15, 2017

Cassie Jaye: The Red Pill (2016)

In 2013 I decided to meet my enemies.

Cassie Jaye, a fiatal feminista dokumentumfilmes egy nap az interneten belebotlott a Men's Rights Association mozgalomba, es nem sokkal kesobb ugy dontott, filmet forgat roluk. Nogyulolo, retrograd mozgalomra szamitott, akik tokeletes anyagot szolgaltathatnak a szamara otthonos zsanerhez, de emellett felebresztette a kivancsisagat is, vajon mi mozgatja ezeket a ferfiakat, es hogyan indokoljak nezeteiket? Amit talalt, az megvaltoztatta az eletet.

Tuesday, August 1, 2017

RuPaul's Drag Race

Soha sem voltam talent show vagy valóságshow néző. Nem kötnek le igazából. Ugyanakkor a RuPaul's Drag Race egy minden nemében fantasztikus alkotás. Ha bármennyire is megérint a drag queen-ek világa (meg fog, ha nézel egy részt) vagy jól jönne egy haladó kurzus az amerikai pop kultúráról, akkor mindenképp ajánlom.

Ken Goffman: Counterculture Through the Ages: From Abraham to Acid House (2003)


Lazadok, renegatok, keprombolok, latnokok, tudatos idiotak. Mit jelent az "ellenkultura"? Lehet rendszerezni mozgalmakat es ideakat, amiket csupan az kot ossze, hogy lazadnak maga a rendszer ideaja ellen? Nehanyuk pedig nem is?

Zsido radikalisok, polgarpukkaszto zen papok, az Egyhaz prud es oromtelen vilagaban obszcenitasokban lubickolo minnesängerek, minden tarsadalmi norman felulemelkedett szufi misztikusok, a felvilagasodas gunyos francia iroi, amerikai transzcendentalistak, a 20. szazad elejenek parizsi bohemjai, az Amerika fekete negyedeibol kiemelkedo blues es jazz, ...es vegul a kiberkultura.

Monday, July 3, 2017

Johnathan Berman: Success in Africa

Afrika. Egy szó, ami mindenkiben megidéz valamit. Kinek a piramisokat, kinek a szafarik világát, a szavannát, Kongó gorilláit, az őserdőt vagy a busmanokat. A második kép már kevésbé pozitív - háborúk, AIDS, ebola, nyomor és túlnépesedés. Afrika nem egy klassz hely, oda segélyeket szokás küldeni, amit aztán a korrupt helyi hadurak a saját embereik között osztanak szét.
Megvan a vicc?
Etióp gyerekek bujócskáznak, a hunyó egyszercsak felkiált:
- Látlak, ott vagy a seprű mögött!
- Nem ér, a többiek kilöktek.
Az 1984-es etióp éhezés viccek tucatjait szülte a kommunista Magyarországon, mélyen beépülve a társadalmi tudattalanba. A `90-es években a leomló vasfüggöny teret adott a világsajtónak, ami aztán nagy erejű képeket égetett a Nyugat retinájára.

Thursday, June 29, 2017

Tim Hartford: The Undercover Economist


Hogyan bocsassunk frekvenciasavokat aukciora, hogy meses hasznot keressunk vele, mint a brit allam, es ne rohogtessuk ki magunkat, mint a hasonloval probalkozo ausztralok? Miert nem lattak elore a 2008-as valsagot? Miert magasabb az amerikai egeszsegugy egy fore juto adminisztracios koltsege, mint Szingapurban a teljeskoru szolgaltatase? Lehet-e az allam hatekonyabb egy piaci szegmensben, mint a maganszektor? Miert jo, hogy hasznaltauto-vasarlasnal se a vevo, se az elado nem tudja pontosan az auto erteket? Tenyleg amoralisak a "sweatshop"-ok?  A globalizacio kornyezetszennyezo?

Thursday, April 27, 2017

The Rubin Report


A Rubin Report kilog az eddigi, a blog altal meghatarozott, kategoriakbol, de epp ideje hogy bekeruljon egy uj. Egyelore fusson podcast neven, bar ez eppen nem az.

Dave Rubin egy magat klasszikus liberaliskent definialo egykori stand-up comedist, es egykori progressziv baloldali, a kifejezes amerikai ertelmeben. Hogy miert abrandult ki a baloldalbol, azt roviden elmondja a fenti videoban. Hetrol-hetre jelentkezo talk show-janak vendegei a legkulonbozobb es legerdekesebb alakok, Milo Yiannopoulos-tol Sam Harris-ig. Ateistak, libertariusok, fekete konzervativok, konzervativ gamerek, szelsojobb meleg keresztenyek (ez komoly, lasd Milo), Trump-tamogatok, feministakbol lett ferfijogi aktivistak, anti-social justice warriors es rengeteg egyeb csodabogar. Ami osszekoti oket, hogy erdekes es intelligens emberek, legtobbjuk keprombolo a mainstream szemeben, akikkel Dave nem feltetlenul ert egyet, de mindig kivancsi a velemenyukre.

Ha a sorok irojahoz hasonloan a vilagkeped szerint a liberalizmus egyszeruen egyenlo a jozan esszel es humanizmussal, a vallasos konzervativizmus pedig, hat...legalabbis nehany evszazaddal valo visszacsuszassal, akkor dolj hatra, es elvezd a show-t. A vilag sokkal bonyolultabb es erdekesebb hely.

Friday, April 14, 2017

Daniel Ford: Ordination

Fantasy témában megszokhattuk, hogy a paplovagok komor erődjeikből vágtatnak elő csapatostul, hogy az általuk szolgált istenség érdekeit képviseljék - jobbára a nyers acél jól bevált érdekérvényesítő képességei által. Ezek mindenütt ott vannak, így ha egy betintázott surranó elhajít egy követ, a peches pára jó eséllyel két paladint is eltalál és lesz nemulass.
De mégis hogy lesz valakiből paladin? Erre a kérdésre próbál meg választ adni Daniel Ford könyve, mely kalandok és vívódások sajátos ötvözete némi humorral, egy csomó izgalmas és egy idegesítő karakterrel.

Thursday, March 23, 2017

Arkady Ostrovsky: The Invention of Russia (2015)

Tudta On, hogy a torvenyes ukran kormanyt masodik vilaghaborus ukran nacik leszarmazottai dontottek meg amerikai fasisztak segitsegevel, es a tervuk az orosz kisebbseg kiirtasa?

Arkady Ostrovsky konyve bepillantast nyujt az orosz propagandagepezet mukodesebe, de ennel tagabb perspektivat kinal. Bemutat egy orszagot, ahol az ideologia es a percepcio mindig is fontosabb volt, mint a valosag. “The Soviet Union expired not because of it ran out of money - after all, it could have turned into a North Korea - but because it ran out of words”Nyugaton talan most kezdodott el a “post-truth” era, de az oroszok sosem eltek masban, es a Kremlin spin-doktorai meg sosem porogtek ilyen magas fordulatszamon. 


Saturday, March 18, 2017

Oliver Pötzsch: The Hangman's Daughter

Oliver Pötzsch könyve egy igazi remekmű a történelmi fantasy méltatlanul alulreprezentált műfajában. Adott egy bajor kisváros a 17. század derekán megannyi nyűggel ... ezek többsége a történelmi korral jár, úgyis mint háborús dúlás, betegségek, szomszédvárak rivalizálása és persze rengeteg tudatlanság. Akár Ars Magica regény is lehetne ez, színes figurákkal megtöltve a patríciusoktól kezdve a városőrökig, akik mind eljátszák a maguk szerepét ahogy a cselekmény megállíthatatlanul hömpölyög a végkifejlet felé.
A könyv ugyan egy sorozat első része, de önmagában is tökéletesen megállja a helyét. Az pedig, hogy az Ördög a Braunschweiger névre hallgat, már csak hab a tortán.

Tuesday, March 14, 2017

Kojot

Alighanem az elmúlt évek legjobb magyar filmje a Kojot. Egy magyar western. A történet nem túl bonyolult, lineáris, egy tucat karaktert ki lehetne jobban fejteni (pl. Attila egy külön filmet megérdemelne) és nem fogsz kapni egy clint eastwood-nyi katarzist sem.
Technikában kísérletező, feszegeti a kisköltségvetés határait, a képi világ zseniális.
Engem mégis a történet fog meg (nem meglepő), ami miatt gyönyörű ez a film és egyben borzalmas. Olyan elemi erővel csap meg a magyar valóság, hogy nem tudod sírj vagy gyűlölj. (Amennyire elvette a kedvem a magyar valóságban való létezéstől, annyira adta vissza a hitem, hogy készülnek itt is filmek.) Talán kultúrális ismeretek nélkül is megállja a helyét.

Tuesday, March 7, 2017

Chuck Gossart: Phoenix Descent

The popularity of post-apocalyptic science fiction is on the rise, but unfortunately the quality of such works often leaves something to desire. With some notable exceptions of course and Chuck Gossart's book is one of those examples. The author combines classic sci-fi elements with an apocalyptic dystopia to provide two unique narratives that introduce the reader to the book's reality.
While the world-building could be more elaborate, the twists of the plot remain entertaining and the development of the character's being exposed to unfathomable psychological shocks will get you invested in their fate throughout the book. The Phoenix Descent may not be a true masterpiece that will withstand time but in its own genre it's unique, compelling and definitely worth reading.

Friday, January 13, 2017

Jonathan Strange & Mr Norrell (2015)

A napoleoni haboruk koranak Angliajaban a profecia szerint ket magusra var a "angol magia" feltamasztasanak feladata. A tortenet foszereploi a ket kivalasztott,  Mr Norell, a merev, kisse autoriter szobatudos, es Jonathan Strange, a magia misztikusabb, spontanabb oldalahoz vonzodo ostehetseg. Megis Norell az, aki egy gyenge pillanataban helyrehozhatatlan hibat kovet el, alkut kot egy tunder urral, ami tragediak lancolatat inditja el, sotet arnyekot vetve nemcsak kettejuk eletere, de az egesz kiralysagra is.