Friday, April 6, 2018

Michael Shermer: Why People Believe Weird Things: Pseudoscience, Superstition, and Other Confusions of Our Time (1997)

Michael Shermer - egykori professzionalis ultra-marathon kerekpar versenyzo, pszichologus, tudomanytortenesz, tudomanyos ismeretterjeszto, a Sceptic magazin alapito-foszerkesztoje - ugyanazokban a korokben tunik fel vitapartnerkent, eloadokent vagy vendegkent, mint az altalam mar korabban is ismert Richard Dawkins, Christopher Hitchens vagy Sam Harris.
Erdemes osszehasonlitani ezt a negy embert.

Hitchens egy paratlanul olvasott es tajekozott hedonista es "intellectual thug" volt. Ha igazsagtalansagot latott, elvezettel dongolte a foldbe az ellenfelet. Dawkins, a kolto-pap, moralis kotelessegtudatbol teszi ugyanezt. Harris pedig egy gep, akibe beleprogramoztak a tokeletes racionalitast, az Oxford English Dictionary-t es annyi humorerzeket, hogy gep-mivolta ne keltsen feltunest.
Shermer a jofej szomszed, akivel hetkozben sorozni, hetvegen biciglizni mennel a hegyekbe.
Ot tenyleg erdekli, hogy vajon miert hisz valaki az ufokban, a Bibliaban vagy paranormalis kepessegekben, amihez hasznos hatter, hogy egykor maga is ujjaszuletett kereszteny volt. Ahogyan o fogalmaz: "akkoriban azert kopogtattam az emberek ajtajan, hogy elmondjam, Jezus el. Mostanaban azert kopogtatok, hogy elmondjam, tevedtem".

Miert lesz egy egyebirant ertelmes emberbol Holokauszt-tagado, kreacionista, UFO-hivo avagy Michael Moore fanatikus? Es miert olyan nehez a jozan eszre apellalva ervelni veluk szemben?

Megkockaztava a spoilerezest, elmondom a konyve egyik tanulsagat. "Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons."



No comments:

Post a Comment