Saturday, December 26, 2015

Jason L. Riley - Please Stop Helping Us

"Equal outcomes may be noble objectives, but nothing in human history suggests that they are realistic. Different groups have different backgrounds and interests and skills and sensibilities. Success and failure is not randomly distributed. By moving the public-policy emphasis away from equal opportunity, where it belonged, and toward some fanciful notion of racially proportionate results, [Lyndon B.] Johnson was laying the groundwork for a civil rights industry that to this day insists that racially disparate policy outcomes are proof of discrimination, regardless of the policy's intentions."
Kemény szavak ezek, mégis ezt tekinteném Jason L. Riley könyvében a tétel mondatnak. A környezetből kiragadva, első olvasatban akár a KKK is megfogalmazhatta volna mindezt, ezért is lehet megdöbbentő, hogy ezek egy afro-amerikai értelmiségi szavai.

Monday, December 14, 2015

Mr. Holmes (2015)

Az eddig sem volt titok, hogy a szerzők vonzódnak Sherlock Holmes karakteréhez, a viktoriánus világhoz. És ezzel messze nem vagyunk egyedül, Sir Arthur Conan Doyle teremtménye napjainkban is folyamatos inspirácót nyújt az alkotóknak világszerte, legyen az könyv, filmvászon vagy a televízió képernyője; modern újragondolás avagy korhű leképezés.
A BBC filmjében a vidéki birtokán, visszavonultan élő, immáron 93 éves Sherlock Holmes-t ismerhetjük meg, aki egy véletlen impulzus nyomán arra az elhatározásra jut, hogy papírra veti karrierjének utolsó ügyét, amely a visszavonulásához vezetett. A film Sir Ian McKellen zseniális játékának köszönhetően tökéletesen átadja a nézőnek Sherlock Holmes frusztrációját: bár elméje még mindig vág, mint a borotva, memóriája folyamatosan cserbenhagyja, képtelen visszaemlékezni a részletekre. A frusztráció pedig átragad a nézőre is, hiszen az egykorvolt ügyet mi is emlékképek szilánkjaiból kell összeállítsuk, és amint Mr. Holmes memóriája kihagy, úgy torpanunk meg vele együtt mi is.
A Mr. Holmes nem egy detektív film, hanem egy gyönyörűen fényképezett dráma, mesteri színészi alakításokkal. Ekként is kell élvezni.

Monday, November 16, 2015

Louis V. Gerstner - Who Says Elephants Can't Dance?

Amikor az IBM az 1960-as évek második felében előállt a forradalmian új technológiákon nyugvó System/360 mainframe rendszerrel, gyakorlatilag letarolták a teljes piacot, és egyeduralkodóvá váltak egy teljes évtizeden át. Aztán elkezdődtek a gondok ... Az amerikai szövetségi kormány által 1969-ben indított tröszt ellenes per a cég ellen a végtelenségig (egészen 1982-es megszüntetéséig) húzódott, jelentősen lelassítva a cég dinamikáját és óriási költségeket emésztve fel. Eközben belépett a piacra Gene Amdahl-nak, a System/360 főmérnökének saját cége, versenyre kényszerítve az elkényelmesedő kék óriást. Az IBM-et ráadásul mindeközben belengte az alapító Thomas J. Watson szelleme: egyfelől amolyan skandináv jóléti munkáltatóként elképesztő juttatásokat nyújtott dolgozóinak, másfelől idealista küldetéstudattal komolyan gondolták, hogy nekik kell jobbá tenni a világot. Ez utóbbi szellemében 1981-ben az IBM PC-t nyílt architektúraként dobták piacra, lehetővé téve bárki számára, hogy ahhoz alkatrészeket vagy éppen szoftvert készítsen. Ezzel ugyan legyőzték az Apple-t a piacon, de ez a siker a hirtelen megjelenő tucatnyi versenytársnak köszönhetően igazi pünkösdi királyság volt, ráadásul nem csak elvonta a cég figyelmét a hagyományos mainframe business-ről, de alá is ásta azt az egyre több mindenre képes PC-k rohamos terjedésével.

Tuesday, November 10, 2015

Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke

Ez a konyv - bar jol megirt es erdekes olvasmany - elsosorban hianypotlo jellege miatt kerul a blogra. Nemeth Miklos nevet huszas eveim derekan hallottam eloszor, apam nehany elejtett, elismero megjegyzese reven. Nem hinnem, hogy tul sok mai harmincasnak ismerosen csengene.

Saturday, November 7, 2015

Simon Rich - Unprotected

Van az a pillanat a kamaszok életében, amikor elérkezettnek látják az időt arra, hogy óvszert tartsanak maguknál. Mert hátha ... És e tekintetben persze jellemzően optimistábbak a realitásánál, így aztán sokáig nem kerül felhasználásra.
Simon Rich szatirikus novellájában egy óvszer vall saját életéről, és nem árulok el nagy titkot - ennek túlnyomó részét J. Hirschfeld pénztárcájában tölti. Az írást a The New Yorker közölte le, itt olvasható.

Friday, October 30, 2015

Joe Abercrombie - Shattered Sea trilogy

Joe Abercrombie lassan de biztosan napjaink egyik legjobb fantasy írójává növi ki magát. A First Law trilógia világából már kihozta, amit ki lehetett, születtek is mesterművek - ideje volt tehát új vizekre evezni. Így született meg a Shattered Sea trilógia első kötete, a Half a King 2014-ben, melyben Joe Abercrombie lefekteti új világa alapjait.

The Rumour Said Fire - The Balcony


Sunday, October 4, 2015

Lucien Soulban: Black Cat of the Orient

"Then why are you lying to these folks? Because... they would never believe us. And I would never stop screaming if I did."

Jack Andrews once descended into the dungeons of Constantinople. The experience has rendered him something lower than a damaged alcoholic and his companions raving lunatics. Or dead.
A man is hiring black cats - people like Jack, whose encounters with the unknown have made them magnets of the supernatural - for a ride on the Orient Express to regal the rich and bored with their tales of suspense and macabre. And Jack decides, this might be his chance the end the nightmares...

Keves novellat fejezek be ugy, hogy utana rogton elkezdem elorol. Ez egy ilyen.

Monday, September 28, 2015

Angus Roxburgh: The Strongman: Vladimir Putin and the Struggle for Russia

A konyv nem biografia, se Putyin fiatalkorarol, se csaladjarol nem esik szo, az elnoki poszt elotti eveirol is csak annyi, amennyi a kesobbiek megertesehez szukseges. Ehelyett attekintes Ororszorszag elmult 25 everol, es egy - nagyon jol sikerult - kiserlet arra, hogy a nyugati olvaso szamara erthetobbe tegye Ororszorszag es vezetoje motivaciot es tetteit. 

Monday, September 21, 2015

Race to Escape

A Discovery Science csatorna műsora nem lenne egy nagy was-ist-das, ha
 - nem lenne lassan minden városban Szabaduló Szoba Magyarországon
 - nem lehetne rengeteget tanulni belőle.
Mivel (az ajánló írásakor) mindkét tényező fennáll, nézzük, hogyan is néz ki a műsor.

Sunday, September 13, 2015

Richard Dawkins: The Selfish Gene

40 evvel ezelott jelent meg a Selfish Gene, ami egycsapasra ismerte tette a napjaink egyik legjelentosebb gondolkodojanak tartott Richard Dawkinst. Nem tudok felidezni meg egy konyvet, ami ekkorat valtoztathatna az olvaso vilagkepen.

Monday, September 7, 2015

Niall Ferguson - Empire: How Britain Made the Modern World

"Britain controls today the destinies of some 350,000,000 alien people, unable as yet to govern themselves, and easy victims to rapine and injustice, unless a strong arm guards them. She is giving them a rule that has its faults, no doubt, but such, I would make bold to affirm, as no conquering state ever before gave to a dependent people."
Professor George M. Wrong, 1909

"Colonialism had led to racism, racial discrimination, xenophobia and related intolerance. [...] Africans and people of African descent, and people of Asian descent and indigenous peoples were victims of colonialism and continue to be victims of its consequences."
Durban Declaration of the World Conference against Racism, Racial Discrimination, Xenophobia and Related Intolerance, 2001

Ezzel a két idézettel kezdődik Niall Ferguson könyve, és tulajdonképpen ezen két állásponton keresztül vizsgálja a Brit Birodalom fennállásának csaknem 400 évét.

Tuesday, September 1, 2015

Alone (History Channel - 2015, Season 1)

Vancouver Island, Brit Kolumbia, Kanada. Egy mérsékelt égövi esőerdő. 10 önjelölt, egymástól elszigetelt, egymásról mit sem tudó survival "expert". Fejenként 10db tárgy, egy 40 darabos listából kiválasztva. Plusz mindenkinél kézi kamera. Egy vészhívó. Se stáb, se élelem, se társaság. A világ legsűrűbb puma populációja. Fekete medvék. Farkasok. Aki a legtovább bírja, fél millió dollárt kap.

Saturday, August 29, 2015

S. M. Hulse - Black River

Nehéz dolog jó western regényt írni modern környezetben. Nincsenek már indiánok, sem marhatolvajok, és a világ boldogabbik felén az önbíráskodás is egyre kevésbé elfogadott. Hulse könyve épp ezért nem is bővelkedik eseményekben, sokkal inkább egy karakter-regény, középpontjában Wes Carver-rel, az egykori börtönőrrel. Kevés szavú, kemény ember ő, egy igazi Clint Eastwood karakter, akinek életébe egy oly ponton kapcsolódunk be, ahol a rezzenetlen arcvonások mögött fortyogó konfliktusok kitöréssel fenyegetnek.

Thursday, July 9, 2015

Jason Aaron, Adam Kubert: Astonishing Spider-Man & Wolverine


Amikor a Marvel 2009-ben Jason Aaron kezebe helyezte a Wolverine sorozatot,  Aaron a relativ ismeretlensegbol ustokosszeruen tort fel, az emberkent, aki arra szuletett, hogy Wolverine-t irja. Nem sokat kellett ra varni, hogy kideruljon, ez a dicseret nem volt fair vele szemben, mert barmilyen karakterrel pontosan ugyanilyen erzest kelti az olvasoban. A fentiek alapjan nem meglepo, hogy az Astonishing Spider-Man & Wolverine minisorozat legfokeppen egy brillirozo jatek ket osszeferhetetlen karakterrel. A sztori egy a negyedik dimenzio hatarait is attoro utazas teren, idon es alternativ dimenziokon keresztul egy intergalaktikus valosagshow kereteben.

Monday, June 22, 2015

A Holló (1994)

A '90-es évek a képregény adaptációk sötét korszaka volt (Judge Dredd, Spawn, nem sorolom). Üdítő kivétel volt a Holló, talán azért is, mert képregényként tudomásom szerint sosem vált igazi, hétről-hétre kiadott folyammá, inkább néhány füzetes történetek alkották. Az üdítő kivétel persze csak az eredeti, a sikert meglovagoló folytatások pontosan illeszkedtek a szenny általános folyamába.
A film hátterének (és talán sikerének) egyik kulcsa a megrázóan valósághű háttér, a '80as, '90-es évek Detroit-ja, a maga évi több, mint 500 gyilkosságával és az ikonikus Ördög Éjszakája-val.

Friday, June 12, 2015

K. J. Parker - The Folding Knife

K. J. Parker könyvére egy fantasy listán bukkantam rá. Mégis nehezemre esik ebbe a műfajba sorolni. Tény, fantasy világban játszódik, kitalált világon, kitalált államokkal. És az államok, illetve hát egy állam, a Vesani Köztársaság állnak a középpontban. Itt születik Bassianus Severus Arcadius, egy jónevű patrícius család sarja, és válik a Vesani Köztársaság Első Polgár-ává. Az ő története ez a könyv, ami ebben a mesterséges világban mutatja be a pénz és a politikai hatalom összefonódását, a korrupció működését. Nehéz megfogni, miről is szól ez a könyv, úgyhogy ellopom Justin Landon, a TOR kiadó egyik publicistájának összegzését: "As for what it's about, the closest I can come is finance, loneliness, and in true Shakespearean form hubris."

Monday, June 8, 2015

Mong Attila: Kádár hitele - A magyar államadósság története

Nem minden kajansag nelkul kezdem ezt a posztot. Jelentkezzen, aki ennel unalmasabb cimmel tud ajanlot irni! Feltehetoleg Mong Attila is erezte ezt es a kivalo tartalommal kompenzalt a boritoert.

Friday, May 29, 2015

Metallica - Through the Never

A Metallica 2013-ban úgy döntött, meglovagolja a 3D-film divathullámot, és készít egy formabontó koncertfilmet, ez lett a Through the Never.
Formabontó, hiszen egyfelől koncertfilm, másfelől egy roadie szürreális története lazán felfúzve a koncerten előadott dalok folyamára. És ez fontos. Fontos, mert ez nem csupán egy mesterien összerakott koncertfilm a metal isteneitől, de szimbólumok és szimbolikus ábrázolások valóságos orgiája - nyilván elsősorban rajongóknak, hiszen az utalások teljes megértéséhez nem árt tisztában lenni a zenekar 30 éves munkásságával.

Friday, May 22, 2015

Tim Harford: The Undercover Economist Strikes Back

Mit jelent a GDP es miert szeretik ostorozni - illetve miert nem kepesek eloallni valami jobbal? Miert rettegnek a kozgazdaszok attol, ha tobbet er a penzem, mint mult honapban? Hogyan mentette meg Braziliat a penzugyi osszemlastol egy nem letezo penznem? Mi volt a Capitol Hill-i Babysitting Co-op? A FED tenyleg 2 trillio dollart nyomott ki a valsag kezdete ota? A Yap szigeteken tonnas koveket hasznaltak penzkent? A fiskalis vagy a monetaris politika a tuti? Az inflacio szitokszo vagy hasznos dolog? A szomszed ciklikusan vagy strukturalisan munkanelkuli? Megtudhatod Tim Hartford remek, dialoguskent megirt, konyvebol.

Thursday, May 7, 2015

Dead End (2003)

Egy ket-(tini)-gyerekes csalad vezet haza sotetedes utan, de elteveszthettek az egyik kanyart, mert az ut nem akar veget erni. Bevallom a poszt apropoja legalabb annyira egy kis merenges altalanossagban a B-filmeken, mint maga a film.

Monday, April 27, 2015

Carnage (2011)

Ket - iskolaban osszeverekedo - fiu szulei talalkoznak az egyik par lakasan, hogy baratsagosan megbeszeljek a tortenteket. A par percesnek indult talalkozo azonban csak nem akar veget erni, es az ido haladtaval retegekben esnek le a szerepek a negy felnottrol, akik ugy tunik, gyerekeiknel joval kevesbe eletkepesek, ha kirantjak aloluk a megszokott mindennapok szonyeget. 4 szereplos komedia, amiben legalabb 3 szinesz brillirozik, a negyedik pedig profin asszisztal hozza.

Friday, April 24, 2015

The Ghost and the Darkness (1996)

Több Afrika témájú művet is ajánlottunk már itt, ezek sorába illeszkedik ez a film ajánló is.
A 20ik század hajnala a romantizált Afrika korszaka; a gyarmatosítás utolsó nagy hulláma, mikor a fehér ember felfedezi a kontinens páratlan szépségeit, a társadalmi felső osztály megteremti a safari fogalmát és előszeretettel vadászik Afrika egzotikus vadjaira. És mi is lehetne nemesebb időtöltés, mint az állatok királyának, az oroszlánnak vadászata?
Az 1890es években a Brit Birodalom ambíciózus célja egy Fokvárost és Kairót összekötő vasútvonal megépítése, mely kapcsolatot teremtene Afrika déli és északi részén lévő gyarmati kolóniái között, egyszersmind hadi logisztikai fölényt biztosítva a vetélytárs portugálokkal és németekkel szemben. A helyi viszonyokhoz képest minden egészen rendben haladt egészen a Tsavo folyóig, ahol 9 félelmetes hónapon át az oroszlán vadászott az emberre...

Thursday, April 9, 2015

Archie Brown: The Rise and Fall of Communism

Ez a konyv monumentalis kronikaja annak a szellemi/politikai mozgalomnak, amely a 20 szazadban, gyakorlatilag egyetlen orszagot sem hagyva erintetlenul, vegigsoport a vilagon. Amely a legnemesebb szandekokat kivanta megtestesiteni es a legszornyubb diktaturakat teremtette meg. Amely megtagadta a vallast, es megis maga is az volt. Es amely nem utolsosorban a tortenelem legvaloszerutlenebb vezetoit termelte ki.

Wednesday, April 8, 2015

Tombstone: A halott város

Hollywood és a western műfaja valahogy nem passzol össze. Időről időre vannak hullámok, amikor az összes stúdió egyazon évben gondolja úgy, hogy itt az ideje előállni egy western jellegű valamivel, de a jó alkotás ritka, mint a fehér holló. Üdítő kivétel volt 1993-ban a Tombstone. De miért?
A magam részéről azt gondolom, különböző összetevők együttese teszi ajánlásra érdemessé ezt a filmet.

Monday, March 30, 2015

Roxane Gay - An Untamed State

"That is what I was, from the Latin fera for wild animal, something menacing, existing in an untamed state."

A '70-es évek közepén született Roxane Gay nem egy termékeny író. Irodalom professzorként leginkább Scrabble versenyeken elért eredményeivel tűnt ki, irodalmi munkássága mindezideig kimerült néhány novellában illetve antológiák és folyóiratok szerkesztésében. Aztán 2014-ben megírta első regényét, ez az Untamed State.
Nem ajánlom jó szívvel ezt a könyvet. Évek óta nem olvastam semmit, ami akár csak közel ennyire megrázó vagy felkavaró lenne. Kicsit olyan ezt a könyvet olvasni, mint horror filmet nézni: lehet hogy csak az ujjaid között mersz odapillantani, de nem tudod abbahagyni.

Tuesday, March 24, 2015

Stephen King: Doctor Sleep

36 ev telt el a Stephen Kingnek vilaghirnevet hozo Ragyogas megjelenese ota, es nagyjabol ugyanannyit idot ugrik at a Doctor Sleep is a cselekmenyben azutan, hogy a Panorama hotelben lako Gonosz altal megszallt Jack Torrance utolso tiszta pillanataban megolte magat, hogy a fiat megmentse.

Friday, March 13, 2015

Otherwise

Két éve akarom ajánlani ezt a bandát, mikor véletlenül belefutottunk egy előzenekarként adott koncertjükbe. A 2006-os első albumukat követő második 2012-ben jött ki, akkoriban kezdtek először belekóstolni a sikerbe, de nem tudtam, hogy lesz-e folytatás. Lett, a tavaly szeptemberben megjelent Peace at All Costs épp olyan kiváló, mint az Enjoy the Pain volt.

Tuesday, March 3, 2015

Predestination

“What came first, the chicken or the egg? - The rooster"

Vannak filmek, amiknek a legjobb ajanlo nelkul nekivagni. Ezert rovidre fogom. Ez egy olyan film, aminek a felenel fogalmad sincs, mirol szol, de teljesen lekot. Utana pedig garantalt egy kis intellektualis szedules.

Tuesday, February 24, 2015

J.M. DeMatteis - Mike Zeck: Kraven's Last Hunt

Mindig erdekeltek azok a tortenetek, amik sajat vilagukban otthonosan mozgo fiktiv karaktereket mas kontextusba helyeznek. Mit csinalna Superman egy whodunnit-ben? Sherlock Holmes a Szarnyas Fejvadasz vilagaban? A terminator, ha tevedesbol a keresztes hadjaratok idejebe kuldtek volna vissza? Kevesbe latvanyosan, de valami hasonlot tett DeMatties, mikor egy tortenet erejeig Marvel Univerzumot tolta el a spektrum egy szurkebb, hidegebb, komorabb reszebe. Egy olyan helyre, ahol allandoan esik az eso, az utcak sotetek, az emberek - meg a szuperhosok is - elobb-utobb meghalnak. Ahol egyetlen golyo veget vet a nagy kalandnak. A latvanyos az volt, ahogyan ezt csinalta.

Monday, February 16, 2015

Pierce Brown - Red Rising

“Gods don’t come down in life to mete out justice. The powerful do it.”

Elég komoly morális dilemmát okoz számomra megírni ezt az ajánlót. Rühellem ugyanis, amikor egy könyv csupán összelopkodott ötletek szintézise. (Lásd még: a közismert Harry Potter fóbiám.) Ugyanakkor manapság nem szokásom egy 400+ oldalas könyvet 2 nap alatt kiolvasni.
District 12 meets Battle School. What's not to love?

Sunday, February 8, 2015

Michael Koryta - Those Who Wish Me Dead

"They speak strangely... not accents, just the way they say things. Like they’re alone in the world. Like it was built for the two of them and they’re lords over it."

A tinédzser Jace Wilson tanúja lesz egy gyilkosságnak. Az áldozat egy védett koronatanú. Úgy fest, Jace lesz a következő a sorban. A koronatanúk és az áldozatok egyre hosszabb sorában...

Monday, February 2, 2015

Andy Weir - The Martian

"Everything went great right up to the explosion."
 
Igazi tündérmese ez a könyv. Mármint nem a tartalma, hanem a körítése.
Merthogy Andy Weir ezt az űrkutatás szerelmeseként írta, és eredetileg ingyenesen terjesztette. Aztán néhányan kérték tőle, hogy tegye elérhetővé Kindle formátumban is. Jó fej volt, megtette, letölthetővé vált $0.99-ért. A többi, ahogy mondani szokás, történelem: a bestseller-ből Ridley Scott rendezésében készülő film idén kerül majd a mozikba.
De miről szól a The Martian?

Thursday, January 8, 2015

Mr. Brooks (2007)

A Mr. Brooks (sok más ajánlónkhoz hasonlóan) a méltatlanul visszhang nélkül maradt alkotások sorát gyarapítja. A főszerepben Mr. Brooks (Kevin Costner), az Év Üzletembere, boldog házasember, családapa. Mellesleg függőségével vívódó sorozat gyilkos, a precizitás és tervezés megszállottja, akit sosem kaptak el. Skizoid személyiség, akit gonosz énje (William Hurt) újra és újra gyilkolásra sarkall. Kettejük hátborzongatóan megkomponált játéka teszi ezt a filmet az én szememben múlhatatlan klasszikussá.

Monday, January 5, 2015

A hét mesterlövész (1960)

A hét mesterlövész. A film, ami az élet minden helyzetére (sans párkapcsolat) ad egy iránymutatást vagy legalább egy frappáns mondatot. A film, ami ... ehh, meg kell nézni. Felsorolok pár nevet, talán ismerősen csengenek majd: Steve McQueen, Charles Bronson, Eli Wallach, James Coburn, Yul Brynner. 1960-ban közülük Yul Brynner és Charles Bronson tekinthető befutott szinésznek, a többiek pályájuk elején járnak; aztán meglehetősen sokra viszik mindannyian.

Friday, January 2, 2015

Calvary

Szamomra a tavalyi ev egyik legemlekezetesebb filmje. Egy videki ir kisvaros nem hibatlan, de karakteres papjanak egy napon meggyonja egy ismeretlen, hogy egy hete van hatra az eletbol, utana meg fogja olni. Igy indul a tortenet, es aztan csak telnek a napok... The Guard rendezojetol es foszereplojetol, az elodhoz hasonloan egyedi (a one of a kind nagyon raillo jelzo), de fanyarabb humoru es csendesebb drama.