Saturday, December 26, 2015

Jason L. Riley - Please Stop Helping Us

"Equal outcomes may be noble objectives, but nothing in human history suggests that they are realistic. Different groups have different backgrounds and interests and skills and sensibilities. Success and failure is not randomly distributed. By moving the public-policy emphasis away from equal opportunity, where it belonged, and toward some fanciful notion of racially proportionate results, [Lyndon B.] Johnson was laying the groundwork for a civil rights industry that to this day insists that racially disparate policy outcomes are proof of discrimination, regardless of the policy's intentions."
Kemény szavak ezek, mégis ezt tekinteném Jason L. Riley könyvében a tétel mondatnak. A környezetből kiragadva, első olvasatban akár a KKK is megfogalmazhatta volna mindezt, ezért is lehet megdöbbentő, hogy ezek egy afro-amerikai értelmiségi szavai.

Monday, December 14, 2015

Mr. Holmes (2015)

Az eddig sem volt titok, hogy a szerzők vonzódnak Sherlock Holmes karakteréhez, a viktoriánus világhoz. És ezzel messze nem vagyunk egyedül, Sir Arthur Conan Doyle teremtménye napjainkban is folyamatos inspirácót nyújt az alkotóknak világszerte, legyen az könyv, filmvászon vagy a televízió képernyője; modern újragondolás avagy korhű leképezés.
A BBC filmjében a vidéki birtokán, visszavonultan élő, immáron 93 éves Sherlock Holmes-t ismerhetjük meg, aki egy véletlen impulzus nyomán arra az elhatározásra jut, hogy papírra veti karrierjének utolsó ügyét, amely a visszavonulásához vezetett. A film Sir Ian McKellen zseniális játékának köszönhetően tökéletesen átadja a nézőnek Sherlock Holmes frusztrációját: bár elméje még mindig vág, mint a borotva, memóriája folyamatosan cserbenhagyja, képtelen visszaemlékezni a részletekre. A frusztráció pedig átragad a nézőre is, hiszen az egykorvolt ügyet mi is emlékképek szilánkjaiból kell összeállítsuk, és amint Mr. Holmes memóriája kihagy, úgy torpanunk meg vele együtt mi is.
A Mr. Holmes nem egy detektív film, hanem egy gyönyörűen fényképezett dráma, mesteri színészi alakításokkal. Ekként is kell élvezni.