Friday, December 16, 2016

True Detective - Season 2


A True Detective elso evadanak elsoproen pozitiv fogadtatasa utan boritekolhato volt, hogy az inga visszalendul es a masodikat akkor is csalodaskent fogjak ertekelni, ha eppolyan jo lesz. Ugyan szerintem sem lett, de az egyhanguan negativ kritikat ennek ellenere is erthetetlennek talalom.  Nekem az elmult evek egyik legemlekezetesebb sorozata volt, es legalabb egy kicsit igazsagot teszek neki azzal, hogy szerepel a blogon. 

Thursday, June 9, 2016

Sam Harris: Waking Up: Searching for Spirituality Without Religion (2014)

Eleg sok konyvet olvastam keleti filozofiakrol, elsosorban zen buddhizmusrol, es jo feltucat utan beismerem, hogy a keleti szerzok az egy Osho kivetelelevel (rola lasd az utolso mondatot) szamomra erthetelenek. Sokkal jobban ertem es elvezem nyugati szerzoket, Alan Watts-ot, Brad Warner-t vagy Tim Burkett-et. Egy bizonyos hianyerzet azonban az o konyveik olvasasakor is elfog.
Egy dolog egy karizmatikus misztikustol hallani, hogy az "En" csak egy illuzio, es egy teljesen mas szembesulni pszichologiai kiserletekkel, amik bizonyitjak is (mint peldaul a hires "split-brain" kiserlet, amiben az alany ket agyfeltekejet osszekoto szoveteket reszben atvagjak, es ennek eredmenyekeppen mas valaszokat ad a kerdesekre szavakkal, mint gesztusokkal).

Friday, May 13, 2016

Pete Blaber: The Mission, The Men and Me


It's not easy to acquire information about Pete Blaber. That's rather unsurprising, since he spent the better part of his life in the Special Forces and retired as a Lieutenant Colonel before becoming a movie consultant. His book is equal parts of Leadership Guide, military history and action. He takes stories from his military career and shares the guiding principles derived from them along with their relevance and applicability for situations all of us encounter during our life. The book culminates in Pete Blaber's retelling of Operation Anaconda from his perspective, how the application of the principles shared have contributed to the mission and how their disregard by the chain of command has deteriorated the situation.

Tuesday, May 10, 2016

Christopher Hitchens (1949 - 2011)

Ez egy rendhagyo poszt. Nem konyvet, filmet, vagy egyeb, megszokott mediumot szeretnek ajanlani, hanem egy embert altalanossagban, es nehany nyilvanos szerepleset konkretan. Innen az uj tag, jobb hijan, "beszéd".

Christopher Hitchens kemenybalos oxfordi mozgalmarbol lett az amerikai alkotmany hive es az iraki haboru elkotelezett tamogatoja. Sarmor volt, hedonista, keprombolo, liberalis marxista, szenvedelyes vitazo es az ateizmus egyik zaszlovivoje. Szerette a whiskey-t, a cigarettat, a jo borokat, a noket - fiatalabb eveiben a fiukat -, utalta a karacsonyt, az angol kiralyi csaladot, Bill es Hillary Clintont, a katolikus egyhazat es Henry Kissingert, csodalta Trockijt, Orwellt, Woodhouse-t, Spinozat, Thomas Jeffersont es az irai kurdokat. Azert lett ujsagiro, hogy ne az ujsagokbol kelljen tajekozodnia. Politikarol irodalmian, irodalomrol politikai nezopontbol irt. Egyebkent pedig irt es beszelt mindenrol, amit erdekesnek vagy fontosnak tartott.

Monday, April 11, 2016

Jack Campbell: The Lost Fleet



Azok számára, akik olvasták korábbi könyvajánlóimat, bizonyára nem meglepetés, hogy nagy rajongója vagyok a military science fiction műfajának. Márpedig e téren kevesen alkottak nagyobbat az elmúlt évtizedben Jack Campbell The Lost Fleet sorozatánál. Hogy a sorozat végigolvasásra érdemes-e, azt ki-ki döntse el maga, a Dauntless alcímen futó első könyvet azonban mindenképpen ajánlom.

Sunday, April 3, 2016

Longmire (2012 - )

Walter Longmire Absaroka County seriffje. Teruletet egyik oldalrol a vegtelen preri, a masikrol a "Rez" hatarolja. Az amerikai ferfi "eros es hallgatag" archetipusa, akinek kikapcsolodas azt jelenti, hogy a verandajan uldogel egy John Steinbeck konyvel es egy rekesz sorrel, mobiltelefonja pedig nincs, mert ha ket ember beszelni akar egymassal, akkor megteszik szemtol-szembe. Legjobb baratja Henry Standing Bear (egy regi kedves ismeros, Lou Diamond Phillips alakitasaban), a Red Pony sorozo tulajdonosa.

Monday, March 28, 2016

Charlie Wilson Háborúja (2007)

Charlie Wilson. Tengerész, bonviván, hírszerző, kongresszusi képviselő. A politikus, aki felismerte a mudzsahed partizánokban rejlő potenciált és végeredményben kivéreztette általuk a Szovjetúniót az afgán hegyek között. Ennek története ez a film, a 2003-as önéletrajzi könyv feldolgozása, melynek megfilmesítésében tanácsadóként maga Charlie Wilson is közreműködött.
Görbe tükröt tart a politika és a pénzvilág összefonódásának, a főszerepben így Tom Hanks tündökölhet, felváltva villogtatva komikus és drámai énjét, támaszkodva Philip Seymour Hoffman zseniális játékára. Márpedig mi szeretjük az ilyen filmeket.

Thursday, March 10, 2016

Delta Green (1997)

We travel light, we probe deep, and we strike hard. We’re Delta Green, and we may be outlaws and cowboys and fools, but we’ve kept this green ball of shit safe and sound for longer than most people have been alive.
Major General Reginald Fairfield, U.S. Army (Ret.)

Maganyos hobortosok furkeszik az ejszakai egboltot UFO-k utan kutatva, Del-Amerika dzsungeleiben halhatatlan nacik apoljak a Harmadik Birodalom okkult orokseget es tervezik a Negyedik eljovetelet, egy New York-i szuper-exkluziv klub alagsora szo szerint a Pokolba nyulik.
Egy, terrorista sejtek mintajara szervezodo, illegalitasba szorult ugynokseg vivja kilatastalan harcat a szovetsegi kormanyzat burokratikus labirintusaban tenyeszo omnipotens hivatallal, es mindennel, ami Odaatrol jon.

Thursday, March 3, 2016

Saul Singer/Dan Senor: Start-Up Nation: The Story of Israel's Economic Miracle

Az elmult masfel evtizedben a csapbol is Kina folyik. Pedig van egy orszag, ami az oriasi szamoktol eltekintve minden tekintetben Kinanal is erdekesebb es impresszivebb utat jart be a huszadik szazad masodik feleben (elotte meg csak nem is letezett). Egy kopar, viz es termeszeti eroforrasok nelkuli folddarabbol tobb tucatnyi nyelvet beszelo menekultek faragtak ket generacio alatt modern, nyugatias, prosperalo orszagot, szomszedaik kereskedelmi embargoja, gyulolete es esetenkenti katonai agresszioja ellenere.

Friday, February 26, 2016

Darkest Dungeon

A Darkest Dungeon az időmilliomos mazochisták játéka. A felszínen egy egyszerű dungeon crawler, az Eye of the Beholder örököse, amikből 12 egy tucat a flashes játékok gyűjtőoldalainak megjelenése óta. Gótikus / képregényes grafikája egyszerű, de hangulatos, így gyakorlatilag egy jól szituált mikrosütőn is elfut. A háttérben egy KickStarter sikersztori: két fejlesztő szerelemgyerekét a közösség finanszírozta - 10.000 ember 1 hónap alatt dobott össze rá $300.000-t, hogy aztán a megjelenését követő 30 nap alatt több mint 650.000 példányt adjanak el belőle. Na de lássuk, mi van a mélyben.

Tuesday, February 23, 2016

12 Dühös Ember (1957)

Sydney Lumet (egyik) klasszikusa, az első filmje, ami kifejezetten a mozivászonra készült. A film nyitójelenetében egy gyilkossági tárgyalás végét látjuk, amint a bíró felszólítja az esküdteket az ítélethoztalra, felhívva figyelmüket az általul viselt felelősségre, hiszen amennyiben bűnösnek találják a vádlottat, úgy arra minden bizonnyal halálbüntetés vár. A tárgyalás lefolyásából semmit sem látunk, de a 12 esküdt beszélgetéséből már a kezdet kezdetén kirajzolódik, hogy nem sok kétség maradt bennük a vádlott bűnössége felől. E ponttól kezdve ugyanis a film nem más, mint a tizenkét esküdt párbeszéde, az ő tanácskozásuk alapján rajzolódnak ki előttünk az eset részletei, ahogy próbálnak egyhangú döntésre jutni. A kezdetben egyértelműnek látszó eset pedig lépésről lépésre válik mind kérdésesebbé.

Sunday, February 21, 2016

Kérem a következőt! (1974-83)

"Füllentett a hüllő,
Ez a vén bolondos.
Csak úgy rektor úr ő,
Ahogyan én orvos"


Monday, February 8, 2016

Al Halsey: Comes Together

Nem tudom megindokolni, miert tetszik ennyire ez a novella - vagy altalaban a Mists of The Miskatonic novellaskotet. Talan az egyenessege miatt. Az a kulonleges benne, hogy nincs benne semmi kulonleges. Klasszikus Cthulhu-sztorikent indul, es epp a fent emlitettek hianya miatt logikusan, konyortelenul, csavarok es meglepetesek nelkul masiroz a vegig. A Vegig.

Thursday, January 28, 2016

Black Swan (2010)

Ez a film nem Csajkovszkij balettjáról, hanem a balettről magáról szól.
Adott egy balett társulat, melynek direktora (Vincent Cassel - élete alakítása) úgy határoz, eljött az ideje lecserélni a társulat arcát, egyben a darab főszereplőjét (Winona Ryder). Így nyílik meg az út a "jó tanuló" Nina (Natalie Portman) előtt, aki erejét megfeszítve próbálja tökéletesre csiszolni mozdulatait és technikáját. Csakhogy a Hattyúk Tavában a főszereplőnek nem csupán a szűzies fehér hattyút, de annak ördögi testvérét, a csábító fekete hattyút is el kell táncolnia. A Direktornak kétségei vannak afelől, hogy megvan-e Ninában az a szenvedély, ami képessé tenné erre.
Bár Nina elnyeri a szerepet, a premierre készülve egyszerre vegődik a Direktor elvárásai és az önmagát rajta keresztül megvalósító édesanyja (Barbara Hershey) kereszttüzében. Gondjait tetézi a társulatba kívülről érkező Lily (Mila Kunis), akit gyakorlatilag az ő bukásának esetére szerződtetnek.

Tuesday, January 19, 2016

Sabretooth: Mary Shelley Overdrive

“Thought you guys were soldiers at first. Had some gear, had some moves. But not the right moves. And not the right gear either, or I’d be dead already….So who are you? How come you smell like corpses? An’ what’s it gonna take to kill ya?”

Thursday, January 7, 2016